Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Да ли сте икада помишљали да се одселите из Србије?
#1

Једна од најпосећенијих тема на старом форуму, преносимо је на нови:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=18793
Одговори
#2

Многи су ме наговарали.
Одговори
#3

Шћекостан је почео тему.Не јавља се одавно.
Можда и он збрисао на Запад.
Прашта му се ако је одшо на Исток а има пиво ако је одшо за Русију.
Одговори
#4

Juce gledam kako su covjeka sa familijom zbog neplacenih dugova za informatiku bukvalno izbacili iz stana na ulicu.Dosao neki advokatski peder sa par kockastih likova i izbacise covjeka.Da li je bio zaposlen i u mogucnosti da plati te dugove nikoga nije ni briga.
Одговори
#5

Јел беше Италија?
Одговори
#6

Ne,siri centar Novog Sada.
Одговори
#7

А живео си у Италији?
Одговори
#8

Jesam i namjeravam da se opet vratim tamo.
Одговори
#9

Објављена је пре неколико дана најновија табела о нивоу компетитивности покрајина земаља Европске Уније, коју је припремила европска комисија. Реч је о нивоу развијености привреде, а поготово, чини ми се, о перспективности, тежини бирократије, условима рада, комуникационим путевима... Од укупна 262 територија у првих најбољих 10 места јесу:
1)NL: Utrecht
2)UK: Pokrajina Londona (Bedfordshire, Hertfordshire, Essex, Inner e Outer London)
3)UK: Berkshire, Buckinghamshire e Oxfordshire
4)SE: Pokrajina Stokholma
5)UK: Surrey, East and West Sussex
6)NL: Pokrajina Amsterdama (Flevoland, Noord-Holland)
7)DE: Pokrajina Frankfurta (Darmstadt)
8)FR: Pokrajina Pariza (Ile de France)
9)DK: Pokrajina Kopenhagena (Hovedstaden)
10)NL: Zuid-Holland.
У Француској је евидентирана значајна разлика између Паришке регије и остатка земље.
Од италијанских покрајина она која је највише пласирана, на 128. месту, то је Ломбардија (покрајина Милана), која је ипак раније спадала међу најбољим а сада уназађена, а последња Сицилија на 235. месту.
Јужно-западне покрајине Шпаније и јужни крајеви Италије су урачунати на истом нивоу као и они из источне Европе и Балкана.
Одговори
#10

Од горе наведених познајем све, притом садашњи модерни Париз најмање.Задњи пут био пре 13 година.
АЛИ,ни у једном том делу света не бих живео.
Е баш,ја као сељак волим те "неразвијене"крајеве Италије,Шпаније,Португала и то италијански/шпански део југа
а у Португалу север па и средишњи део где нема туриста.
Тачно,нисам видео југ Италије одавно,прошле године прођох од Трста,Венеције,Ђенове,Вентимиље-за Француску.
Не знам дал то да назовем као Север Италије ал видех много раштрканих индустријских комплекса који ме као еколога ганглионишу.
Не бих волео ту да живим иако сам близу Удина у неком приватном ,малом хотелу ,пре пар година преноћио,где је природа била прихватљива као и општи амбијент.
Клопа ужасна-не препознајем више италијанску кујну.А питао сам их лепо да ми дају најбоље шта имају које је типично за њихов крај.
Вино ,тражио добар квалитет а дали ми бучкуриш.
Грапа је била добра.
Доручак=неки кросан са мармеладом у кутијицама а ја нормално узимам јак, добар доручак(шунка,јаја,леба,доста кафе,млека,фришко исцеђеног сока)
Било је лепо да се види велика фамилија на окупу за вечеру од деде и бабе,дечурлија која се јурца около , до бебе у колицима.И сви весели,добро расположени=то ми се свиђа код Медитеранаца.
Одговори
#11

Tesko da u Italiji vise mozes osjetiti pravi Talijanski smek.Sad govorim o urbanim sredinama gdje je sve komercijalizovano i prilagodjeno turistima.
Mozda jedino po malim porodicnim restoranima i tavernama gdje dolaze stalni gosti i sprema se bukvalno po mjeri i porudzbini.
U pravu si G.Vojo i meni vise odgovaraju juzne zemlje.
Одговори
#12

(30-08-2013, 01:25 PM)Voja Bgd Пише:  Не бих волео ту да живим иако сам близу Удина у неком приватном ,малом хотелу ,пре пар година преноћио,где је природа била прихватљива као и општи амбијент.
Клопа ужасна-не препознајем више италијанску кујну.А питао сам их лепо да ми дају најбоље шта имају које је типично за њихов крај.
Вино ,тражио добар квалитет а дали ми бучкуриш.
Грапа је била добра.
Тамо на северу Италије лоше се једе. У оним алпским и северо-источним крајевима, који су били дуго у аустријској империји, где лежи и Удине, гастрономија је у доброј мери иста као у средњој Европи, дакле једу се кнодли, свињски „schienbein” (да ли се каже овако?), штрудел, пресниц и разноразне каше од брашна, пасуља или јечма...
Чуди ме то за вино, јер ипак тамо, поготово у суседном Венету, имају одличне врсте вина, али како каже Крајишник, у хотелима није исто као у маленим ресторанима. Они уопште купују јефтино јело од великих дистрибутера.
Ако на северу тражиш рецимо шпагете са парадајзовим сосом, они то и сервирају, јер је то национално јело, али је то направљено са већ припремљеним сосовима индустријске производње. Није то њихов специјалитет.
Она кујна која се широм света препознаје као италијанска: макарони, пица, сво медитеранско јело са парадајзом и маслиновим уљем, то је из средњих или јужних крајева.

(30-08-2013, 01:25 PM)Voja Bgd Пише:  видех много раштрканих индустријских комплекса који ме као еколога ганглионишу.
Некада у 19-ом веку Италија је била називана „лепа земља“, данас грађевинска шпекулација и индустрије су поквариле пејсаже. У Француској и Немачкој наравно има такође великих градова, индустријских комплекса и ружних предграђа али чини ми се да су они боље заштитили села и природну околину. На полуострву се налазе читаво забетонирани крајеви и обале.
Управо пре неколико дана, приликом филмског фестивала у Венецији, по ново су приказали рестаурирану верзију једног старог филма, добитника „златног лава“ 1963. године, „Руке над градом“ режисера Франческа Росија. У главној улози је био познати амерички глумац Род Штајгер. Режисер је прокомунистички оријентисан али филм је много добар. Филм показује политику онаквом каква јесте, игру партија, трку за победу на изборима и поготово грађевинску шпекулацију, и зато још данас јесте и увек ће бити актуелан. У Италији, и не само у Италији, много људи су се обогатили овако у вези са политичарима, на пример и Берлускони. Род Штајгер глуми грађевински предузимач који, када се због једног инцидента убоји да ће изгубити политичку подршку, оснује свој изборни лист: дакле филм је пре неколико деценија описао политичку авантуру Берлусконија, са разликом да је у филму реч о једном граду, док је Берлускони поставио руке над читаву земљу.
Одговори
#13

Cesto se provozam do Anzio/a na cappuccino,a moze se kupiti i svjeze ribe u gajbama na ledu ,direktno sa koce.Mali gradic nadomak Rima poznatiji po iskrcavanju saveznika i po velikoj bitci u WW2.Tamo nema nista staro sta bi bilo zanimljivo turistima,jer je bio kompletno sravnjen.Sad je to mirna luka sa uglavnom domicilnim stanovnistvom.Setaliste po dugoj obali sa privezanim jahtama i kocama,par ribljih restorana i barova dosta mirno i povuceno.
Одговори
#14

Слиједећи пут палимо на капућино, узмемо свјеже срделе па на граделе, уз боцун домаћег вина.

Ал' би био штимунг уз Воју и Луку...

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним