Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 3.86 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Први пут у јавности: Бањица – ДМ логор!

Због свог осведочене службе демакратским идеалима проф. Михаило Илић је 4.11.1941.г. ухапшен и заточен у Бањичком логору непрекидно до 20.3.1944. Тог дана је одведен на јајиначко стратиште и погубљен као идеолошки противник фашизма. ( стр.11)

извор: "Библиотека:политика и друштво" ; бр. 52, Београд
Одговори

Стрељан је у Јабуци код Панчева, са групом Јевреја из Бањичког логора. Датум стрељања је 20. 3. 1944. г. У документима БИЕ, има записник са саслушања једног преживелог заточеника Бањичког логора, којег су Немци одредили да иде у Ниш - да рашчишћава рушевине од савезничког бомбардовања. Он је сведок да су његову - нишку групу послали истог дана када и другу - панчевачку, где је био Илић са Јеврејима. Нишку групу чинили су заробљени "Калабићевци". Сви су стрељани.
Одговори

(18-10-2018, 10:01 AM)Александар Динчић Пише:  Стрељан је у Јабуци код Панчева, са групом Јевреја из Бањичког логора. Датум стрељања је 20. 3. 1944. г. У документима БИЕ, има записник са саслушања једног преживелог заточеника Бањичког логора, којег су Немци одредили да иде у Ниш - да рашчишћава рушевине од савезничког бомбардовања. Он је сведок да су његову - нишку групу послали истог дана када и другу - панчевачку, где је био Илић са Јеврејима. Нишку групу чинили су заробљени "Калабићевци". Сви су стрељани.

У сртвари стрељани су на Јабучком путу.Интересанто је да су комунисти подигли велики споменик жртвама ,који је назван Стратиште .Ја сам из Панчева и сад први пут чујем да су ту стрељани и четници.Хвала за ову информацију.После скоро пола века од како сам дошао на овај свет,тек сад сам сазнао истину.Ето то је чист пример колико смо ми заглупљени комунистичком пропагандом.Још као мало дете су ме водили са школом на Стратиште да се поклоним Партизанима,а сада сам сазнао да су тамо стрељани и четници.Да сам знао раније прексрстио би се и поклонио ко човек.Да ли су ту стрељани и Калабићеви ?
Одговори

Ту Калабићеву групу од 9 људи, Немци су довели у Ниш и потом их отерали да ископавају и спаљују лешеве стрељаних. Међу њима су чак били и један Црвеноармејац, као и Италијан. Питај Бога на који начин су они уопште доспели у Гарду (ваљда побегли из неког заробљеничког транспорта?). После су их стрељали у циљу одмазде (50 ДМ припадника због 1 убијеног немачког војника у Тополници код Кладова - 20.03.44). У Нишу су стрељали 17, у Јабуци су стрељали 21. Остале су требали да стрељају у априлу, па су одустали. Нојбахер је писао да је спречио ово стрељање. У ствари, можда га је само делимично уполовио.
Немачки извештај каже: " У циљу одмазде због убиства једног немачког војника код села Тополница, извршите стрељање 50 присталица ДМ из логора Службе безбедности у Београду (Тј. са Бањице). Стрељање не вршити у Београду". Побили су их у Нишу и Панчеву.
Тада је Илић био стрељан са осталим логорашима (Јеврејима и четницима), а касније спаљен.

Колико пише да је стрељано за време рата на споменику у Јабуци ? Немци су ту спалили 5.000 лешева.
Одговори

Тамо је укупно стрељано више од 10. 000 људи од 1941-44. године из свих крајева Србије ,чак су стрељали ту и неке Јевреје и Роме из Мађарске.
Одговори

То је по оном "на стварне жртве, пута два". Имају Јевреји у Јад Вашему одличну немачку документацију (заплењену од Американаца). Пише: 5.000.
Одговори

Тачно тако!Нема никога овде у Панчеву да мало едукује народ овде-глуп народ скроз,зато јужни Банат и изумире због глупе 8. офанзиве.
Одговори

На данашњи дан пре тачно 80.година,стрељани су припадници ужичко-златиборског четничког одреда.
Помињани су и раније,а у књизи Тежина зеклетве,дати су напокон и опширнији податци.Слава им.
Одговори

[Слика: 81.png]

Слава им!

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(26-12-2022, 08:01 PM)РежисерСтари Пише:  На данашњи дан пре тачно 80.година,стрељани су припадници ужичко-златиборског четничког одреда.
Помињани су и раније,а у књизи Тежина зеклетве,дати су напокон и опширнији податци.Слава им.

Да ли мислиш на Кораћеву групу?
Одговори

(26-12-2022, 09:30 PM)Александар Динчић Пише:  
(26-12-2022, 08:01 PM)РежисерСтари Пише:  На данашњи дан пре тачно 80.година,стрељани су припадници ужичко-златиборског четничког одреда.

Да ли мислиш на Кораћеву групу?

Да.Данас је 80.година од стрељања тих људи.
Одговори

Мада би ту групу пре назвао Новаковићевом групом(стрељан и син његов са њим)или групом дечака-чарника Милорада Митровића,а не Кораћа,кога Недић извади и који је прегуро још 35.година после тих догађаја.
Одговори

Да, позната је и као Новаковићева група, јер је Новаковић стрељан а Кораћ није. Једини из те групе.
Мада, много више је истог дана страдала "Хомољска група". На жалост, нигде спомен обележје свим тим стрељаним четницима капетана Радована Стојановића и капетана Душана Теодоровића из Млавског и Хомољског среза (данашње општине Петровац на Млави и Жагубица). Колико се сећам, 85 је стрељано из логора на Бањици и 15 из логора на Сајмишту.
Одговори

(27-12-2022, 01:44 PM)Александар Динчић Пише:  Да, позната је и као Новаковићева група, јер је Новаковић стрељан а Кораћ није. Једини из те групе.
Мада, много више је истог дана страдала "Хомољска група". На жалост, нигде спомен обележје свим тим стрељаним четницима капетана Радована Стојановића и капетана Душана Теодоровића из Млавског и Хомољског среза (данашње општине Петровац на Млави и Жагубица). Колико се сећам, 85 је стрељано из логора на Бањици и 15 из логора на Сајмишту.

Свака част за подсећање!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним