Нема то везе са ЕУ, НАТО и УСА. И прије овог задњег рата Срби су се срамили истицати да су Срби. Доће вријеме кад ће умјесто "ја нијесам националиста" говорити "ја нијесам Србин".
Мој стари је увијек прича за вријеме војног рока (крајем шездесетих), кад су се национално изјашњавали, са поносом и да се чује сви су истицали ко су и шта су, а нарочито Хрвати. Срби, стидљиво и кроза зубе, да не би кога увриједили тиме што су Срби. А и пола их се нијесу изјаснили ка Срби него ка "југословени". Вели, само је један поносно истицао да је Србин -
и то муслиман!
Па су се блесави Срби исчуђавали са питањем: "Изете, какав си ти Србин?", на шта им је он одговорио: "Већи од вас, Србин који се не срами рећи ко је и шта је!"
Истинита прича, ово је мој стари иљаду пута исприповједао.
Цитат:"Upropastile me četničke pesme"
Decenijama je Nikola Urošević Gedža (67) imao problema zbog toga što je pevao srpske pesme. Kad je prošlo vreme komunizma, a on se sprijateljio sa mnogim opozicionim političarima, ponadao se da je za njega došlo bolje vreme. Ali, ništa od toga.
Kome da pevam u Srbiji
Da li patite što nemate gde da pevate?
- Nije mi lako, ali gde da pevam? Nije meni mesto u diskoteci. Mnogo toga me boli - to što sam snimio toliko srpskih pesama, a nemam kome da ih pevam u rođenoj zemlji. U Srbiji se lepo baškari svako ko dođe, uživa u našem gostoprimstvu, a mi...