Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници и Бугари

Шико ме подсети својим путешествијем да нисмо обрађивали ову тему на Погледима. Милослав је у Општој имао посебно поглавље о овоме, али чини се да да се наша историографија више бавила овим интензивним сукобом у периоду од јануара 43, па надаље. У том смислу, четници са истока Србије, а можда их је било и у Бугарској, остали су у запећку. Поготово, што има мало форумаша из тог дела Србије, а нема ни Иванова одавно.
Одговори

Кратак off:
Моја госпођа и ја у Суковском манастиру (између Димитровграда и Влашких планина), вртимо се, загледамо, запиткујемо.. Један монах прилази и после пар срдачних речи, упита нас: "Јел'те децо, јел сте из Србије или сте Бугари? Кад је чуо да смо Срби, отегло му се нешто као уздах олакшања: "Ухх, добро је! " Smile

Ови крајеви, а посебно манастири су ужасно пропатили од Бугара. Нарочито су пострадали Суковски и Погановски манастир, многе иконе, књиге и друге вредности опљачкане и однете у Бугарску. И то како у периоду од Санстефанског мира до краја Првог рата, тако и у Другом св. рату. Многа црквена блага која су отели Бугари се сада чувају у цркви Александра Невског у Софији.
Већина монаха се суздржава да децидно каже, али невероватно колико се примећује одбојност и нетрпељивост према Бугарима због тога.
Одговори

А Динчић никако да нам подари књигу о Суковској битци. Или нисам у току?
Одговори

"Устанак су подигли четници"

У нашим крајевима често су вршене бугарске рације шумкађија, а пре тих акција село је било пуно четника, чим осете наилазак Бугара, ти
наши четници оду негде или се посакривају. Они се нису бојали борбе са
окупатором већ су се склањали и чували свој народ од одмазди окупатора.
Лично сам стајао два пута пред митраљезом Бугара, а они вршили претрагу за четницима. Том приликом су нам бугарски команданти говорили и плашили нас, ако се чује само један пуцањ у ваздух дћ е све нас , на стотину и стотину људи који су стајали пред митраљезом, пострељати, али то се никада није догодило , јер нису нашли ни једног четника. Четници су ескивирали борбе , не из страха већ су мисли на ближње који су стајали испред митраљеза."

извор: Стојан Илић из Врања ( април 2003. ) у рубрици "Трибина читалаца" у "П . Експресу"
Одговори

Постоји она стара наша.Никад не веруј Бугарину Smile Занимљива ствар,пошто сам из Ниша,стално имам прилике да виђам бугаре овде.Они нас не зову србима,већ наз зову турци,тачније православни турци.Можда је било у Четницима неколико бугара,али немам баш ја поверења у бугаре Smile

[Слика: image.jpg]
Одговори

(13-05-2018, 01:02 AM)Mario Пише:  Постоји она стара наша.Никад не веруј Бугарину Smile Занимљива ствар,пошто сам из Ниша,стално имам прилике да виђам бугаре овде.Они нас не зову србима,већ наз зову турци,тачније православни турци.Можда је било у Четницима неколико бугара,али немам баш ја поверења у бугаре Smile

Ја сам из Београда. Нисам то знао али знам да Брегалницу 1913, "братков" нож у леђа 1915., крваво угушен "Топлички устанак" 1917.,
убиство краља Александра Карађорђевића ( убица Ванчо Георгиев), Априлски рат ( Немци упали из Бугарске ), сурова бугарска окупација
југоисточне Србије 1941-1944, НАТО бомбардовање ( понашање Бугара као 1941.), по наредби ЕУ, Бугари буквално исекли " Јужни ток" , Бугарска признала Косово....Бесан
Одговори

Мислим да су Бугари први признали Босну и Херцеговину, чак прије оног референдума Муслимана и Хрвата, а све због контрирања Србима.
Одговори

(14-05-2018, 01:07 PM)luka.luke Пише:  Мислим да су Бугари први признали Босну и Херцеговину, чак прије оног референдума Муслимана и Хрвата, а све због контрирања Србима.

Тачно ! Бугари, Турци и Словаци су их признали пре референдума.
Одговори

Да ли се зна колика је отприлике била бројност четника и партизана у данашњој Северној Македонији?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним