Поруке: 14,507
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Шико ме подсети својим путешествијем да нисмо обрађивали ову тему на Погледима. Милослав је у Општој имао посебно поглавље о овоме, али чини се да да се наша историографија више бавила овим интензивним сукобом у периоду од јануара 43, па надаље. У том смислу, четници са истока Србије, а можда их је било и у Бугарској, остали су у запећку. Поготово, што има мало форумаша из тог дела Србије, а нема ни Иванова одавно.
Поруке: 14,507
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
А Динчић никако да нам подари књигу о Суковској битци. Или нисам у току?
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
"Устанак су подигли четници"
У нашим крајевима често су вршене бугарске рације шумкађија, а пре тих акција село је било пуно четника, чим осете наилазак Бугара, ти
наши четници оду негде или се посакривају. Они се нису бојали борбе са
окупатором већ су се склањали и чували свој народ од одмазди окупатора.
Лично сам стајао два пута пред митраљезом Бугара, а они вршили претрагу за четницима. Том приликом су нам бугарски команданти говорили и плашили нас, ако се чује само један пуцањ у ваздух дћ е све нас , на стотину и стотину људи који су стајали пред митраљезом, пострељати, али то се никада није догодило , јер нису нашли ни једног четника. Четници су ескивирали борбе , не из страха већ су мисли на ближње који су стајали испред митраљеза."
извор: Стојан Илић из Врања ( април 2003. ) у рубрици "Трибина читалаца" у "П . Експресу"
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(13-05-2018, 01:02 AM)Mario Пише: Постоји она стара наша.Никад не веруј Бугарину
Занимљива ствар,пошто сам из Ниша,стално имам прилике да виђам бугаре овде.Они нас не зову србима,већ наз зову турци,тачније православни турци.Можда је било у Четницима неколико бугара,али немам баш ја поверења у бугаре 
Ја сам из Београда. Нисам то знао али знам да Брегалницу 1913, "братков" нож у леђа 1915., крваво угушен "Топлички устанак" 1917.,
убиство краља Александра Карађорђевића ( убица Ванчо Георгиев), Априлски рат ( Немци упали из Бугарске ), сурова бугарска окупација
југоисточне Србије 1941-1944, НАТО бомбардовање ( понашање Бугара као 1941.), по наредби ЕУ, Бугари буквално исекли " Јужни ток" , Бугарска признала Косово....
Поруке: 1,374
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
137
Мислим да су Бугари први признали Босну и Херцеговину, чак прије оног референдума Муслимана и Хрвата, а све због контрирања Србима.
Поруке: 238
Теме: 0
Придружен: May 2022
Углед:
21
Да ли се зна колика је отприлике била бројност четника и партизана у данашњој Северној Македонији?