Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 2.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ПРЕТЕЧЕ ХРИШЋАНСТВА

Грешите ако мислите да Лао Це и Конфучије, Буда и Заратустра, нису имали значаја за хришћанство. На несрећу, садашње хришћанство је њих изгубило али, надам се не заувек. У наше време постоји велики интерес за проучавање источне мудрости. И ја се надам да ће ускоро хришћанство опет открити какве су дарове мудраци са Истока донели Христу.

Ко је био Исус Христос? Он је био остварење и испуњење закона и пророка. Шта то значи? Значи да је старозаветни божански закон, дат Јеврејима преко Мојсија и пророка био припрема за долазак Христов, поравнање пута Господњега и пророштво Његовог доласка. Али то није све. Христос је дошао као испуњење и свих Божјих закона и обећања датих многим народима преко разних пророка. Тако је Он ујединио и испунио свети закон свих религија и цивилизација од почетка историје света. Као што је био испуњење Божјег закона у јудејству, тако је био испуњење божанског закона хиндуизма, будизма, таоизма, персаизма, друидизма, религије Египта и Грчке. Једном речју, свега што је било божанско у свим религијама, од најнижих до најузвишенијих. Оних у које су народи веровали и у детињско доба и у зрело доба своје историје... 

Он је прорицан широм целог света и Његови пророци, као Његови гласници, припремали су му пут по свим крајевима света. Земља је била испуњена легендама, символима, пророштвима и ишчекивањима Његовог доласка. Очекиван је да се појави као пророк, свештеник и цар. Али, ово није било исписано само на страницама Светог Писма Старог Завета, већ је разним знацима било исписано широм целе наше планете. Пророци су управљали израиљским народом хиљадама година. Свештеници су управљали Индијом и Египтом хиљадама година. Свети владари - називани синовима неба - владали су Кином хиљадама година.

Овде су заступљене све четири људске расе: Семити у Палестини, црнци у Африци, аријевци у Индији и Монголи у Кини. Свака означавајући посебан символ и на свој начин наговештавајући пророчанства о Христу. Тако су потомци три Нојева сина, сваки на свој начин посведочили Христа. Зато је речено: својима дођох. Он је творац овог света и појављује се као наследник престола и властодржац света. Његови саплеменици га нису препознали, јер су слабо знали или погрешно тумачили пророштва која су говорила о Њему. 

У разним крајевима света, различито су га препознавали и на различите начине поштовали. У неким деловима света веровали су и обожавали га као светлост, а у другима као моћ. У некима као чудотворца и мађионичара, у другим као испосника и пророка. У неким као законодавца, у другим као неупоредиво благог учитеља. У многима као творца и сведржитеља света.

Његове су поједине особине и својства и раније поштоване и обожаване, али не као потпуно савршене и целовите личности. Свако, ко је у стању да распознаје истинске божанске елементе у раду и учењу свих светских религија, пронаћи ће их у Христовом учењу, животу и раду. Сви су они делимично напоменути и додирнути у Светом Писму, сваки од њих без иједног изузетка. У њима се могу препознати и Мојсије и Кришна, Заратустра и Буда, Орфеј као и Лао Це. 

То ме наводи на закључак, да је упознавање и проучавање религија слично кретању по некоме зачараном кругу. Не можемо јасно схватити ниједну религију на Земљи без личности Господа Исуса Христа с једне стране; с друге стране, не можемо у потпуности схватити ни Христову личност, без разумевања свих религија света. Као што не можемо разумети ни људско биће као јединствен организам, ако не познајемо посебне делове његовог бића. Нити можемо разумети посебне делове људског бића, ако га не схватамо као целину. 

Говорим о врло тајанственим појавама, али истовремено и стварним чињеницама. У целој историји човечанства постојала је само једна религија - Христова религија. Историјски посматрано та се религија дели на два периода. Први период пророчког предсказивања Христовог оваплоћења и други период - испуњења и оваплоћења тих пророштава. Трећи период је појава Цркве Христове. То је процес измирења и уједињења свих народа и раса, живих и мртвих, кроз Христову Цркву, Његово мистично тело.

Није истина да је Христос имао своје Пророке само међу Израиљцима. Он је имао своје Пророке у свим народима, свим религијама међу многим мудрацима старог доба...
Као што је долазак Господа Исуса Христа био припреман и прорицан у религијама и философијама пре Христа, исто тако је хришћанско богослужење било у њима припремано и прорицано.

Св. Владика Николај

Традиционална подели религија на "откривене" и "природне" не иде у дубину, она остаје спољашња. Све религије у којима постоји одблесак божанског су откривене. Откривено је све у чему се открива божанско. Божанско се пак открива и у паганским религијама. Старо школско-семинарско гледиште, да се откровење Божанства у предхришћанском свету догодило једино код јеврејског народа, у Старом Завету, а да је паганство било уроњено у потпуну таму и да је знало једино за демоне, не може се одржати. Целокупан разнолики религиозни живот човечанства је само ступњевито откривање једног јединог хришћанског откровења. А када историчари религије говоре да хришћанство уопште није оригинално, да већ паганске религије знају за Бога који страда (Озирис, Адонис, Дионис итд.), да већ тотемистички култ познаје евхаристију, учествовање у телу и крви тотемистичке животиње, да се већ у персијској религији, у египатској религији или у орфизму може наћи добар део хришћанских елемената, онда они уопште не схватају смисао онога што се открива. Хришћанско откровење је универзално откровење и све што се у другим религијама открива као слично хришћанству јесте само део хришћанског откровења. Хришћанство није једна од религија која стоји упоредо са другим религијама, хришћанство је религија над религијама.

Николај Берђајев

Иако не с таквом силом као у народу изабраном, до пројављивања Духа Божијега долазило је и међу незнабошцима, који нису познавали Бога Истинитога, зато што је Бог и мећу њима налазио Своје изабранике. Такве су, на пример, биле девственице пророчице Сибиле, које су, истина, своју девственост посвећивале Богу Незнаноме, но ипак Богу, Творцу васељене, Сведржитељу и Промислитељу, за каквога су Га и незнабошци сматрали. 

Такође и философи незнабожачки, који су, истина, блудели по тами непознавања Бога, али су тражили Богу омиљену истину, могли су само због тога богоугодног тражења истине постати судеоници Духа Божијег, јер је речено: “Народи који не знају Бога по природи творе што је по Закону и угодно Богу”. А истину Господ тако милује да сам о њој Духом Светим објављује: “Истина са земље засија и правда се проли са небеса”.

Тако се, дакле, ваше богољубље, и у јеврејском народу, свештеном и Богу миломе, и међу незнабошцима који Бога не знађаху, ипак сачувало знање о Њему, баћушка. Сачувало се јасно и разумно поимање како Господ Бог Дух Свети дејствује на човека и како је то, по каквим спољашњим осећајима и унутарњим осећањима могуће уверити се да је у питању дејство Господа Бога Духа Светог а не вражија прелест (обмана). И тако је то било све од пада Адамова до доласка у свет Господа нашег Исуса Христа у телу (плоти).

Св. Серафим Саровски

Научени смо да је Христос прворођени у Бога и образложисмо да је Он Реч коме је причастан сав свет. Сви који су живели сагласно са Речју јесу хришћани, иако их сматрају за безбожнике; такви међу Јелинима беху - Сократ и Хераклит и њима подобни; од варвара - Авраам, Ананија, Азарија и Мисаил, Илија и многи други.

Св. Јустин Философ

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Господ рече: Уздржање, дарежљивост, честитост, испосништво, жртве, учење Писма, постојаност,
чистота срца, смелост; Благост, смиреност, истина, одрицање, незлобивост, љубав, неграмзивост,
приступачност, понизност, ведрина духа, неколебљивост; Снага, одлучност, чистота, трпељивост,
слобода од обести и гордости: то су својства онога што роди се да Божански удес стекне.
Лицемерје, гнев, охолост, обест, осорност, незнање- својства јесу оног што се за демонски удес роди.
Божанска- ослобођењу, коб демонска ропству води. Две су врсте људи: боголика и демонска.
О првима доста рекох; шта су друга, почуј сада. Ти не знају шта делати, а шта ваља не делати.
Честитости, ни чистоте, ни истине- у њих није. По њима, без Бога свет је, без истине и ослонца;
није пост'о узрочношћу, већ пожудом- ништа више! Држећи се тог назора, изгубљене душе ове, ти
злотвори плитка ума рађају се на пропаст света. Лицемери, ташти, дрски, незасите жеље сужњи,
заблудом лаж пригрлише, те прљава дела чине. Обузети мноштвом брига, којих само смрт их спасе,
у ужитку сврху виде, држећ' да у томе све је. Ове сужње жеље- срџбе хиљада кврга жуди стеже, те
прљава згрћу блага, да испуне жеље своје. ''То сам данас зарадио, ту ћу жељу остварити; ово благо
сад је моје, а оно ће сутра бити.'' ''Том такмацу дођох лака, и друге ћу ја побити, ја сам газда, ја
уживам, моћан, срећан и успешан.'' ''Богат сам, висока рода; нико мени раван није! Жртве и даре
делим, живим...'' Тако зборе, заблудели. Заведени маштом силном, у заблуде мрежу пали, уживања
својих сужњи- у прљави пакао тону. Самољупци, ташти, дрски, и обесни са свог блага, побожност
врше по имену, ван прописа, света ради. Себичности служећ', сили, надмености, жељи, гневу;
презиру Ме, злоће пуни, у свом телу, и у других. Те најгоре међ' људима, зле, свирепе, мржње пуне,
стално снова бацам само у демонске материце. Са сваким рођењем новим у заблуди, с демонима,
не стижу до Мене никад, већ најнижој мети греду. Трокриле су двери пакла, што у пропаст душу
воде: Пожуда, Срџба и Похлепа; зато тог се тројства клони! Ко се тројих двери спасе, што у тмину
адску воде, души својој добро чини, те највишој мети стиже. Ко одбаци закон Писма, па живи по
ћуди жеља, нити стиже савршенству, ни срећи, ни мети вишњој. За мерило Писмо узми- шта да чиниш
ил' не чиниш; и знајући закон Писма, дела врши на том свету!

БХАГАВАД ГИТА (600 год. пре Христа, Индија)

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Једном је приликом Блажени боравио у брахманском селу. У то време, пошто је била сезона сетве,
пет стотина плугова које је поседовао брахман Бхарадвађа беху на њиви. И тада, ујутро, Буда обуче
свој огртач и узе зделу, те запути се до њиве где је Бхарадвађа надгледао посао. Кад је стигао беше
време ручка и брахман је радницима делио храну. Кад Буда стиже до места где се делила храна,
стаде са стране. А брахман, видевши Буду да је кренуо у прошење хране, рече овако:

''О испосниче, ја сам орао и сејао, па пошто сам орао и сејао, ја и једем. И ти, испосниче, треба да
ореш и сејеш; па кад будеш орао и сејао и ти ћеш јести.''

''И ја, брахману, орем и сејем; па пошто орем и сејем, ја и једем.''- одговори Блажени.

''Не видимо ни јарам, ни плуг, ни бич, ни семе, поштовани испосниче, а ти ипак кажеш: 'И ја,
брахману, орем и сејем; па пошто орем и сејем, ја и једем'.''

Затим Бхарадвађа настави следећим речима: ''Тврдиш да си ратар, па опет не видимо орања твога.
Кад те за орање упитасмо, одговараш нам тако као да би за њега требало да знамо.''

На то, Блажени одговори: ''Вера је семе; пост узда; мудрост је мој јарам; скромност је моја руда;
ум су кајаси; сабраност и молитва мој плуг и бич. Телесни поступци су добро надгледани, говор је
добро надгледан, умерен у јелу, Истину чиним искоренитељем корова, а унутрашњи мир мојим
избављењем. Подвиг је мој упрегнут во, што носи ме ка Блаженству. Он иде напред без прекида;
а кад се тамо стигне ни за чим жала нема. На тај начин орање је завршено; оно доноси плод
бесмртности. Такво орање обавивши, од сваке патње ослобођени бивамо.''

ТИПИТАКА ( 600 год. пре Христа, Индија)

Д М
Одговори

Крај реке Неранђаре, дође до Буде Сатана са десет својих армија, говорећи речи саосећања:

''Блед си, мршав. Смрт ти је уз бок. Смрт је зграбила већ хиљаде делова тебе, док је само један део
тебе жив. Уживај, добри човече! Бољи је живот. Жив можеш чинити добра дела. Живећи светачким
животом, приносећи ватрену жртву, много ћеш више заслуга скупити. Какве ли користи од твога
подвига? Тешко се следи тај твој пут подвига, тешко се њиме иде, тешко на њему остаје.''

Изговоривши ово, Сатана остаде крај Блаженога. Но, Блажени узврати, рекавши му:

''Краљу непажљивих, Зли, због чега овамо дође? Ја за заслугама ни најмању потребу немам. Оне
којима заслуге требају, њих ти Зли сматраш вредним обраћања. У мени су вера, уздржање,
истрајност и увид. Зашто ме, кад сам толико одлучан сад молиш да живим? Овај ветар би могао
читаву реку исушити. Па зашто, кад сам непоколебљив не би и мени крв у жилама сасушила се?
Кад ми се крв сасушује, жуч и слуз сасушују се. Мишице моје како копне, ум бистрији постаје;
сабраност, увид и молитва све чвршћи бивају. Остајући на том путу, достижући крајње бестрашће,
ум више жеље нема за чулним задовољствима. Чулна задовољства су твоја прва армија. Друга ти
се назива Незадовољство. Трећа ти је Жеђ и Глад. Четврта ти се Страст зове. Пета ти је Тромост и
Поспаност. Шеста се Страх зове. Армија седма ти је Неизвесност. Двоједушност и Тврдоглавост
армија ти је осма. Добитак, Поклони, Слава и Положај допали недостојнога, и сваког оног ко себе
хвали а презире друге. То је армија твоја, Црни Заповедниче војске још црње. Кукавица је победити
не може, али онај ко победи је Блаженство стиче. Смрт у бици за мене боља би била но да, поражен,
после битке жив останем. Потонувши овде, више не испливавају, неки свештеници и аскете. Они
не знају пут, којим они што се исправно подвизавају сигурно ходе. Осмотривши твоју војску са
барјацима свуда унаоколо, црне трупе и тебе на леђима слона борбеног- јуришам у битку. Нека ме
не помере са места мога. Ту армију твоју, што је свет читав победити не може, смрскаћу увидом као
каменом крчаг глинени. Овладавши умом сопственим, сабраност добро усталивши, ићи ћу, из царства
у царство, подучавајући многе ученике. А они пажљиви, одлучни који следе то што им нудим- упркос
жељама твојим, отићи ће тамо где нема смрти. Јер, корен сам несреће прозрео у страсти, а извор
смирења у одрицању. Полазим у напоран бој, дух ми се томе радује.

ТИПИТАКА ( 600 год. пре Христа, Индија )

Д М
Одговори

Убица који мисли да убија и убијени који мисли да умире не знају путеве Истине. Не може се убити
вечно у човеку: вечно у човеку не умире. У срцу свих створења почива Бог, Господ, Дух; мањи од
најмањег атома, већи од бескрајне васељене. Човек који предаје своју људску вољу, патњу надмашује
и опажа славу Господа, милошћу Творца. Зато, пробуди се, устани! Стреми Највишем и у Светлости
буди! Свеци кажу да је стаза стрма и тешка, узана као ивица сечива. Облик Му није у пољу видљивог:
смртним Га очима нико не опажа. Види Га чисто срце, и ум и мисли које су чисте. Они који Га знају
Живот вечни постижу.

УПАНИШАДЕ ( 800-500 год. пре Христа, Индија )

Д М
Одговори

Молитва је у небо узвинута душа на крилима речи.
Молитва је најснажније средство пријатељске љубави између човека и Бога.
Племенита мисао је молитва. Снажна жеља је молитва. Побожна жудња је молитва. Искрено уздисање
покајничког срца је молитва.
Велика је заиста делотворност молитве. Она отвара двери човековог унутрашњег храма да Бог
уђе унутра.
Зато, пробуди се у зору. Окупај се бистром водом и прочисти своју душу молитвом; буди спреман за
дневне послове пре него што те излазаће Сунце позове да обављаш своје дужности.

АВЕСТА ( Пророк Заратустра, око 1400 год. пре Христа, Иран )

Д М
Одговори

О Господе, нико није био, нити ће бити Теби сличан. Јер Ти држиш на себи васељену. Велики си Ти
Господе и услишујеш наше молитве. Ми Ти узносимо хвалу нашу и молитве наше да величамо силу
Твоју. Ни небо ни земља не могу Те поразити. Свет не дугује никоме свој сјај до Теби.

РИГ ВЕДА ( око 1500 год. пре Христа, Индија )

Д М
Одговори

Скромношћу савладајте понос,
љубављу савладајте мржњу.
Широкогрудношћу савладајте себичност,
смиреношћу узбуђење.
Користите се знањем да бисте савладали незнање,
добрим да бисте савладали зло.
Да бисте савладали немир молите се.
Нашавши мир у молитви,
наћи ћете све за чиме сте чезнули.

ТАО ТЕ КИНГ ( Лао Це, око 500 год. пре Христа, Кина )

Д М
Одговори

У Бесмртности ће душе Исправних бити, у радости спасења занавек, али у мукама свакако ће душа
Лажљивца бити. Када Лажљивца стигне одмазда, и када Истина све његове победе претвори у прах
и пепео, од тога ће тренутка његов ум преусмерити његове кораке; његово срце чезнут ће да достигне
благословљено боравиште Оца, Логоса и Светога Духа, и стално тежити да задобије Њихову милост.

АВЕСТА ( Пророк Заратустра, око 1400 год. пре Христа, Иран )

Д М
Одговори

Добитак, почаст и слава су окрутни, болни и груби, представљају препреку за достизање ненадмашне
слободе од окова.
Као кад рибар забаци удицу са мамцем у дубоко језеро, па је гладна риба прогута. Након што прогута
удицу, риба би се нашла у невољи, у пропасти, а рибар би са њом могао чинити шта му је воља.

''Рибар'' представља злог Ђавола, ''удица'' је назив за добитак, почаст и славу. Ко год жуди за добитком,
почасти и славом, и наслађује се њима кад се појаве, назива се оним који је прогутао удицу, ко је у
невољи, у пропасти, јер зли Ђаво може са њим чинити шта му је воља.

ТИПИТАКА ( Буда, 600 год. пре Христа, Индија )

Д М
Одговори

Онима који Ме увек служе с љубављу дајем разумевање којим могу доћи Мени. Да бих им указао
посебну милост, Ја, који пребивам у њиховим срцима, блиставом светиљком знања уништавам таму
која потиче од незнања.

БХАГАВАД ГИТА ( 600 год. пре Христа, Индија )

Д М
Одговори

Једне вечери је корњача тражила храну на обали језера. А и један шакал је исто то вече тражио храну
на обали језера. Корњача још издалека спази шакала како њушка, и увукавши своје четири ноге и
главу у оклоп, остаде савршено мирна и непомична. Но, и шакал је још издалека опазио корњачу, те
јој приђе и поче да кружи:
''Чим корњача промоли било који уд, одмах ћу га зграбити, одгристи и појести.''
Но, пошто корњача није пружала ни један од својих удова, шакал, не дочекавши прилику, изгуби
интерес за њу и оде.
Исто тако Ђаво непрекидно, неуморно кружи око сваког од нас:
''Можда ће ми се указати прилика захваљујући оку, уху, носу, језику, телу. Можда ће ми се указати
прилика захваљујући мислима.''
Зато, монаси, треба да пажљиво стражарите на вратима својих чула.

ТИПИТАКА ( Буда, 600 год. пре Христа, Индија )

Д М
Одговори

Када сте праведни имате ширину.
Кад имате ширину, отвореног сте срца.
Имајући отворено срце, бићете милостиви.
Широм, отвореним срцем и милошћу, постићи ћете светост.
Бити посвећен значи бити једно са Богом.
Бити једно са Богом је вечност.

ТАО ТЕ КИНГ ( Лао Це, око 500 год. пре Христа, Кина )

Д М
Одговори

Не задобија се Бог тешким учењем, а ни кроз памет и свете поуке. Достиже Га онај који Га је изабрао.
Изабраницима Својим открива Бог славу Своју.

УПАНИШАДЕ ( 800-500 год. пре Христа, Индија )

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним