Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4.2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Живот у Средњевековној Србији

(24-03-2020, 03:15 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(16-03-2020, 08:02 PM)пек. Пише:  Шта мислите о Живојину Андрејићу? Стварно је добро истражио где се налазила која жупа у средњовековној Србији али оно што пише о Немањићима је чудно по њему цар Душан се женио два пута и кнез Лазар је Душанов син из првог брака.

То први пут чујем. Кез

Појма немам,тај период је мутан,а они који се њиме баве труде се да замуте још више.

Ја сам из више извора чуо да је Душан имао двоје деце,сина и кћер,а и за Лазара сам се наслушао разних анегдота.

Али би сигурно многи волели да повежу чувено "проклетство" које је бацио краљ Стефан Дечански на цара Душана и потомке, а које се на тај начин испоставило на кнезу и Косову пољу. Кез
Одговори

(24-03-2020, 07:08 PM)Краљ ће се вратити Пише:  Али би сигурно многи волели да повежу чувено "проклетство" које је бацио краљ Стефан Дечански на цара Душана и потомке, а које се на тај начин испоставило на кнезу и Косову пољу. Кез

Ми о том периоду не знамо скоро ништа и немамо релевантне историчаре за тај период.Ако их којим случајем имамо,не оглашавају се.
Одговори

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Нина Кршљанин: Положај жена у српском средњем веку, за то доба, је био прилично добар

Гост у овој епизоди је др Нина Кршљанин, доцент Правног факултета у Београду.

Да ли је средњи век био баш тако мрачан, како се често може чути, или ипак у средњевековним друштвима можемо пронаћи многе сруштвене појаве које су и данас веома цењене?

Често можемо чути како је средњевековно српско друштво било конзервативно, са израженим патријархатом у коме су жене у најмању руку биле потлачене. Међутим, постоје многобројни историјски извори који показују да такве тврдње, у најмању руку, нису ничим потврђене. Са друге стране многи домаћи извори, првенствено правни, показују да су жене у то доба имале итекако изражену друштвену улогу.

Који су то извори који нам сведоче о активној улози жена у српском средњевековном друштву погледајте у овој епизоди подкаста Озарење.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним