(23-01-2017, 08:44 PM)Милослав Самарџић Пише: Да резимирамо:
- Сматрате да је фалсификат то о спашеним пилотима, а тамо је лепо наведена фуснота - Пешићева књига. Зар не би било фер да сте објавили и страницу где се види фуснота?
Не знам како сте могли да преузмете Пешићеву рачуницу, кад он за њу није навео никакве изворе (како сте и сами рекли пре неки дан, није користио фусноте).
(23-01-2017, 08:44 PM)Милослав Самарџић Пише: - Сматрате такође да је фалсификат што сам цитирао Мусулина, а Мусулин је погрешио?
Дакле, сматрате да су и Пешић и Мусулин погрешили (не улазим у то да ли јесу или нису).
Ако је као извор коришћено Мусулиново и Лалићево сведочење пред Комитетом за праведно суђење Дражи Михаиловићу, онда се ту види како је тај фалсификат изведен:
- Мусулин наводи податке из прве евакуације 237 савезничких авијатичара (са малим одступањем, евакуисано је 225 Американаца и 6 Британаца, укупно 231). Као укупан број наводи 435 Американаца и 80 осталих. (а евакуисано је 343 Американаца и 74 осталих, укупно 417). Међутим за укупан број евакуисаних наводи да му је извор Лалићев извештај.
- Лалић наводи податке да је са територије четника укупно евакуисано 376 Американаца. (тај број угрубо одговара броју евакуисаних током 29. маја, мисије Халјард и неколико евакуација преко Јадрана).
Њихови извештаји се не слажу, и очигледно треба анализирати који је тачнији и на шта се односи. Међутим, не знам како је могуће да се од ове две изјаве комбинацијом добије да је евакуисано 593 савезничка пилота? То је потпуно нелогично и немогуће.
Такође ту је и потпуно измишљена Еметова изјава да је са територије четника евакуисано дупло више авијатичара.
(23-01-2017, 08:44 PM)Милослав Самарџић Пише: - Треће што се сећам, сматрате да је фалсификат што сам навео да је официра било око 30 код комуниста крајем 1942, а као фусноту навео сам један њихов проглас, где су били потписани и где се види колико их има. Односно, у том документу није писало ''оволико има официра'', а ја сам то рекао. Него је писало: ''Проглас''. Дакле, ја сам подразумевао да су сви потписали проглас. Јер ко иоле познаје комунисте, јасно је да су сви морали да потпишу (проглас свим осталим официрима да више не буду ''издајници народа'', него да дођу код Тита и партије).
Неће бити да је "само то" била грешка. Прескочили сте доста познатих партизана, нпр. Кочу Поповића који је био резервни официр или Косту Нађа који је био подофицир, док сте код четника ставили све живе, укљ. Лукачевића (такође резервни официр) и Ђујића (поп).
Потпуно чист случај свесног фалсификовања.
(23-01-2017, 08:44 PM)Милослав Самарџић Пише: -И то су отприлике сви фалсификати за које ме оптужујете. Добро, можда се нађе још понеки. У књизи ''Дража...'' има 8.000 фуснота. Можда је једна на 1.000 погрешна. Нисам робот.
Наравно да их има још, немам паметнија посла да трошим сате истраживања на неке будалаштине које сте измислили за минут.
(23-01-2017, 08:44 PM)Милослав Самарџић Пише: С друге стране, узор Вам је Томашевић, који прво обмањује да заснива рад на немачким документима, а друго пише књигу прескачући малте не сва битна документа из рата? Томашевићева књига је просто пример изругивања науци, почев од методологије па даље редом. Да не улазимо сад у детаље, како нпр. своди Мисију ''Халјард'' на два пасуса. И смањује број спашених пилота (и сами сте утврдили да их је око 600). И опет, у оној мојој књизи о спашавању пилота, лепо сте видели да сам нашао и први пут објавио на десетине докумената о томе, од кад су пали први авиони, јануара 1944. И од свега тога ухватили сте се за једну фусноту.
Подаци из мог истраживања за мисију Халјард се слажу са извештајом који сам приложио. Чак и ако рачунамо све случајеве где су авијатичари дошли у контакт са четницима нема их 600, укљ. и оне које су предали Немцима.
Не знам одакле су вам ти подаци (нити одакле вам идеја да моје податке погрешно тумачите)?
(23-01-2017, 08:44 PM)Милослав Самарџић Пише: Томашевићева књига је просто пример изругивања науци, почев од методологије па даље редом.
Рече публициста коме се свако мало омакне по неки фалсификат или измишљотина.