Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Претплата на књигу: „Др Драгић Јоксимовић: Браним ђенерала Дражу''

Претплата на књигу: „Др Драгић Јоксимовић: Браним ђенерала Дражу – најбоља одбрана у историји српског правосуђа“

Приредио: Милослав Самарџић

[Слика: korice-dr-dragic-joksimo.jpg]

Да је била најбоља, до сада су знали само комунисти и зато је никада нису објавили. Они су више пута прештампавали стенограме са суђења ђенералу Дражи, па су чак напомињали да су претходни били цензурисани, али да цензуре више нема. Међутим – било је. Нецензурисана Јоксимовићева одбрана објављује се тек сада, у овој књизи.

Претплатници се могу јавити:
ЕЛЕКТРОНСКОМ ПОШТОМ: pogledikg@gmail.com
ПРЕКО ТЕЛЕФОНА: 064/1-880-990, или
НА АДРЕСУ: НИП „Погледи“, Немањина 16, 34.000 Крагујевац.
Потребно је да наведете Вашу пуну адресу, мејл и број телефона.
Меки повез, формат А-5, 144 стране, илустровано.

ЦЕНА У ПРЕТПЛАТИ: 450 динара. Поштарина и порез урачунати.

Претплатницима ћемо послати налоге за уплату, а књиге се испоручују до половине маја, такође поштом.

ИЗ ПРЕДГОВОРА:
Било је то увече 8. јула 1946. године, у великој сали Дома гарде у Топчидеру, претвореној у судницу. Председавајући Војног већа Врховног суда ФНРЈ, пуковник Михајло Ђорђевић, тачно у 19 часова и 15 минута прозвао је браниоца оптуженог Драгољуба Драже Михаиловића, др Драгића Јоксимовића, да изнесе своју завршну реч, на процесу који је трајао већ скоро месец дана.
Педесеттрогодишњи др Јоксимовић, видно уморан, а иначе нарушеног здравља, устао је и замолио судско веће две ствари. Прво, да сада говори бранилац неког другог оптуженика, јер он једва стоји на ногама. Устао је у четири сата ујутру, а није ишао на поподневни одмор, пошто станује далеко. На то је судија Ђорђевић одговорио: “Сада је ваш ред. Хоћете ли говорити или не?“
Друга Јоксимовићева молба односила се на рефлекторе уперене у њега. И да није било спарно јулско вече, они су му сметали, јер се никада у својој дугој адвокатској каријери није суочио са том појавом. На то је судија Ђорђевић наредио: “Упалите рефлекторе јаче!“
Иза др Јоксимовића налазила се пуна сала пробране и увежбане публике, која је у правилним размацима тражила не само главу оптуженог, већ и његову.
Тачно преко пута седео је јавни тужилац пуковик Милош Минић. Др Јоксимовић је знао да је Минић раније био шеф комунистичке тајне полиције за Град Београд и да је у то време без трага нестало на хиљаде грађана. Минић је и у судници претио онима на другој страни, па и др Јоксимовићу.
Са десне стране седело је судско веће на челу са пуковником Ђорђевићем, који је др Јоксимовића директно спречавао да изнесе доказе које је сматрао најважнијим.
Речју, услови за изношење одбране били су ужасни и пред њима би многи поклекли.
Међутим, др Јоксимовић је почео да говори. Прекидали су га и публика, и тужилац, и судија, али говорио је невероватна четири сата – скоро до поноћи.

ИЗ СТЕНОГРАМА:
На овом месту доносимо описе неколико сцена из суднице, забeлежених у оригиналним стенограмима. Прва се односи на логор на Бањици, јер је, на оптужбу да је ђенерал Дража сарађивао са Немцима, др Јоксимовић хтео да каже да су у овом логору најбројнији заточеници били управо “прислатице Драже Михаиловића“, како су их Немци означавали, и због којих су и сам логор звали “ДМ логор“.
Дијалог у судници овако се одвијао:
‘’БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Бањички логор. Поднеском од 28 јуна учинио сам предлог…
ПРЕТСЕДНИК: О поднеску који је одбијен не дозвољавам да говорите. Изволите прећи на пледоаје.
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Ја бих вас молио да ми то допустите…
ПРЕТСЕДНИК: Макар вам и ускратио реч одбране, не могу да допустим.’’
Следи део стенограма из кога се види да суд спречава др Јоксимовића да изнесе још један од кључних доказа по истој тачци оптужнице (сарадња са Немцима):
‘’ГЛАСОВИ ИЗ ПУБЛИКЕ: Доле издајници! Доле плаћеник реакције!
ТУЖИЛАЦ: Ви оправдавате и Бају Станишића…
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Господине претседниче, ово се претвара у збор.
ПРЕТСЕДНИК: Ваша констатација није у реду. Ко је викнуо нека устане.
ТУЖИЛАЦ: Немојте бранити злочине, што браните издајство, ви не браните оптуженог.
ЈОКСИМОВИЋ: Хоћете ли, колега тужиоче, да престанете…
ПРЕТСЕДНИК: Ја не знам зашто се упуштате пре него што сам свршио један посао. Изволите…
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Хитлерово писмо Мусолинију…
(У дворани смех.)
ПРЕТСЕДНИК: Пређите даље.
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Не могу…
ПРЕТСЕДНИК: Изволите прећи даље, то је било у предлогу одбијено.
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Значи не могу да прочитам писмо…
ПРЕТСЕДНИК: Не можете јер је одбијено у доказном поступку.
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Не могу…
ПРЕТСЕДНИК: Нећете ваљда да донесете ‘’Рат и мир’’ од Толстоја па да читамо ове књиге.
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Ово писмо претставља стопроцентни доказ…’’
Председник судског већа, пуковник Михајло Ђорђевић, прекидао је др Јоксимовића и овим речима: ‘’Немојте да злоупотребљавате демократију на суду’’.
Из публике се поред осталог чуо и овај узвик: ‘’Јоксимовића на оптуженичку клупу!’’
Др Драгићу Јоксимовићу није дозвољено да прочита ни делове једне управо објављене Титове брошуре, у којој је он навео како је током рата користио исте или сличне термине због којих је сада тужен ђенерал Дража. Том приликом, др Јоксимовићу су још једном упућене претње:
‘’БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: У брошури маршала Тита под насловом Борба народа поробљене Југославије даје се кратак приказ…
ТУЖИЛАЦ: Опомените г. Јоксимовића, чему то друже претседниче.
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Хоћу да кажем да се и у овој књизи помињу изрази чишћење терена од четничких банди.
ТУЖИЛАЦ: Шта вас чуди то кад партизани чисте четничке издајнике и сараднике окупатора.
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: У књизи се даље каже: Ми смо потпуно ликвидирали четнике Драже Михаиловића…
ТУЖИЛАЦ: Разуме се, ликвидирали су издајнике.
ПУБЛИКА: Доле реакција!
(Претседник звони.)
ПРЕТСЕДНИК: Молим вас г. Јоксимовићу, крећите се у границама доказа који су спроведени на претресу.
ТУЖИЛАЦ: Ја ћу само замолити суд да промисли о његовом говору.
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Ја ћу то дати у року од 5 дана. Дајем часну реч да ћу све дати.
ПРЕТСЕДНИК: Ви треба да дате оно што говорите за стенографске белешке. Изволите наставити.
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Колико је мени у знању, ја не видим у моме говору никакав инкриминисани израз. Уосталом, ја браним мога брањеника, а пропис 21 ми је познат.
ТУЖИЛАЦ: Не можете газити закон.
ПРЕДСЕДНИК: Закон о адвокатима још није донет.
БРАНИЛАЦ ЈОКСИМОВИЋ: Према томе, важи још стари закон.
ПРЕТСЕДНИК: Није нам познато. Постоје одлуке у нашој земљи из којих се не види да важи.’’
Одговори

Поручено Smile
Одговори
Wink 

Поручио и ја !
Јок

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Одговори

Хвала пуно!
Одговори

Одштампана је књига, испорука од среде:
[Слика: gotova-knjiga-2.jpg]
Одговори

Може ли са посветом приређивача?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(06-05-2015, 08:29 PM)Vlad Alekš Пише:  Може ли са посветом приређивача?

Ех то би било сјајно Smile

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Одговори

ОК, само јавите на мејл Погледа за кога, не могу да повежем имена са надимцима овде.
Одговори

Књиге су свима послате, јављајте утиске овде...
Одговори

Прочитао сам у даху. Првокласна књига. Овај део стенограма довољан је доказ да је Дража мучен. Очигледно је.
А о бахатости режисера ове срамне претставе, хвала Богу, своју реч дали су и историја и суд.
Чак су и оригиналне плакате намачких одмазди прогласили фалсификатима!
Одговори

И ја је прочитах у једном даху!
Какви злотвори!Бог свети зна кроз какве је муке прошао у затвору Др.Драгић!Вечна му слава!

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Поводом књиге:
http://www.pogledi.rs/o-dr-dragicu-joksi...ne-svesti/
Одговори

Највећа замерка јесте што приређивач није написао посвету. Smile
Ово је једна од најважнијих књига о новијој српској историји. За сада, након првог читања, имам само једно питање. На странама 131 и 132 стоји објашњење браноца у вези са злочином у селу Вранић. Јоксимовић у једном тренутку каже/пише нешто што ме је шокирало:
"Овом приликом додајем само још то да како код горњег покоља у Вранићу тако и код многобројних других ратних злочина у срезу посавском округа београдског, извршених за време окупације Србије, ЖРТВЕ нису биле из редова партизана и њихових симпатизера, него поглавито - можда девет десетина - из редова Демократске странке. Покољ у Вранићу дакле није био уперен против комуниста него против припадника партије, којој имам част да припадам читавих 28 година."
Да ли је ово истина? 70 година слушамо причу како су четници заклали цивиле који су били симпатизери партизана и комуниста. Ако је истина, чиме је био мотивисан овај злочин? Да ли су ове несрећнике можда ликвидирали партизани? Ако су их ликвидирали четници, да ли је то био сукоб у четничком покрету, будући да је Демократска странка била уз четнике. Мени ништа није јасно.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Сјајна књига и хвала за посвету Smile .
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним