Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Слободан Јовановић: Питање генерала Михаиловића

(27-04-2015, 08:10 AM)Vlad Alekš Пише:  4. "У акту који је за Стивенсона саставио Грол у споразуму са Шубашићем и са мном, било је истакнуто: (1) да у Југославији не постоји само један покрет, и то онај који води Тито, него постоје и два друга покрета, од којих један води Михаиловић, а други Мачек;"

Šta je ovo? Ja prvi put čujem za to da je i Maček vodio pokret otpora. Kako se zvao taj pokret otpora i protiv koga se borio? Jovanović ne spominje zalaganje njegovo, Grolovo i Šubašićevo da u jednoj državi može postojati samo jedna regularna vojska. Po ovome ispade da je svako u to vreme mogao praviti svoju vojsku i da je to bilo sasvim legitimno.

Британци су били уверени да велики део герилских активности води Мачек. Желели су да верују у то. Тако је ситуација довођена до апсурда: од Михаиловића је тражено да сарађује са мачековим (непостојећим) одредима, па је критикован када то "није успео".
Мачековци су, наравно, тада били на противничкој страни.

Цела ова прича указује на један велики пораз српског дела владе. Када је већ Тито проглашен новим британским херојем, наши су прихватили енглеско брабоњање. Ишло се на то да се успостави веза са Мачеком, који је све време уцењивао и правио огромне проблеме влади, да се успостави нека врста националне политичке противтеже комунистима.

(27-04-2015, 08:10 AM)Vlad Alekš Пише:  5. "Грол је више од мене показивао „разумевања“ за партизански покрет, али и он је дао сасвим јасно разумети да од нас није тражити да Михаиловића потпуно жртвујемо. По свом обичају отресао се Михаиловићева „милитаризма“, али је не мање енергично одбијао партизанске оптужбе о његовој сарадњи с непријатељем."

Može li neko objašnjenje u vezi sa "Mihailovićevim militarizmom"? Taj izraz mi je već poznat iz Grolovog "Londoskog dnevnika". Šta Grol očekuje od jednog pukovnika, potonjeg generala, ministra odbrane i vođe gerile, nego da bude militaran u toku okupacije i građanskog rata? Takođe, jako mi je čudno to što je pomenuti "Londonski dnevnik" štampan tek 1990. godine. Da li neko zna kod koga je čuvan rukopis i zašto nije ranije štampan u inostranstvu?

Ако се добро сећам контекста, Грол је према Михаиловићу држао британску линију. Оштро је осуђивао његову бескомпромисност по питању комуниста и хрватских фашиста. Тражио је да са њима нађе заједнички језик и критиковао што "није успевао у томе".
(27-04-2015, 08:10 AM)Vlad Alekš Пише:  6. "Тим поводом ја сам рекао Емерију да се ниједан прави комуниста а Тито ми изгледа такав — не да ни преобратити ни поткупити, и да ће Енглеска влада проћи с Титом по свој прилици као Луј Шеснаести с Дантоном, који је, иако од Двора, припремио буну од 10. августа."

Da li je Jovanović ovde bio u pravu, ali samo posmatrajući period do Titovog raskida sa Staljinom? Nakon toga, Tito, za razliku od Dantona, prelazi na suprotnu (možda svoju pravu?) stranu.

Наравно да је био у праву. Те британске приче да су "знали" да ће овај на дуге стазе да се одвоји од Стаљина је чиста глупост.
Па, Черчил је у сутон рата хтео војно да се обрачуна са Титом, чак и да ризикује сукоб са Совјетима. Најинтересантније је што га је у томе подржао и онај горе Стивенсон. Морони!

(27-04-2015, 08:10 AM)Vlad Alekš Пише:  2. Zašto Jovanović gotovo sve vreme upotrebljava izraz Rusija?

Ово је стварно интересантно питање. Врло чудно, с обзиром да је Јовановић и те како правио разлику између Совјетије и Русије. Можда што је писао са велике временске дистанце, већ остарео.
Интересантно је да су Енглези Совјете углавном звали Русима. Они нису правили битну разлику између та два. Можда је по навици повукао од њих.
Одговори

(27-04-2015, 10:30 AM)Vlad Alekš Пише:  Nikolaj, hvala na odgovoru. Ako drugi čitaoci imaju odgovore na ostala pitanja - dobrodošli su. Smile
Imam još neke tekstove koji mogu biti interesantni za Poglede. Na primer, ako ste zainteresovani, mogu da fotografišem i postavim čitav taj deo iz sabranih dela Jovanovića koji se odnosi na period 1941-1944. Pa da Felix konvertuje. Imam i "Poruke" od istog autora. Ili zbirku tekstova iz časopisa Glas kanadskih Srba i Demokratska misao, od Fedora Rajića, saradnika Adama Pribićevića. Zatim svih 7 brojeva Grolove Demokratije iz 1945. godine. Pa "Stranački pluralizam ili monizam" od Koštunice i Čavoškog. Itd... Dajte neki predlog kako i kojim tempom da to postavljamo.
Одлично, гласам за ''Поруке''!
Одговори

(27-04-2015, 09:37 AM)Николај Пише:  
(27-04-2015, 08:10 AM)Vlad Alekš Пише:  1. "На тај начин могло је изгледати да је капитулација потписана генералом Калафатовићем била примљена само од једног дела војске, докле је други део под Михаиловићем продужио борбу и даље."

Slobodan Jovanović smatra da je jugoslovenska vojska kapitulirala. Ako se to ne vidi najbolje iz ovog citata, Jovanović to možda jasnije iskazuje u jednom drugom eseju iz iste zbirke. Koliko se sećam, Samardžić tvrdi da vojska nije kapitulirala, to jest da Kalafatovićev potpis nije bio validan iz nekoliko razloga. Može li neko objašnjenje? Zašto Jovanović, kao vrhunski pravnik, ne potencira nelegitimnost Kalafatovićeve kapitulacije?

Јовановић је био доктор уставног, а не међународног права. Друго, питање је колико су му уопште биле познате чињенице око свега тога. Изгледа мало, јер наводи да је Калафатовић потписао капитулацију, а он није потписивао било шта. Плус што је био заробљен.
Мислим да је пре ово друго у питању, влада је отишла и једноставно нису знали шта се овде дешавало. С друге стране, пропаганда о капитулацији била је толико јака, да се тај термин веома често користио. Изгледа да се користио као синоним за слом, а слабо се мислило на прецизну правну дефиницију.
Одговори

(27-04-2015, 02:57 PM)Ђуро Пише:  Ја гласам за Демократију. Занима ме како су изгледале новине у вријеме погрома, насилног увођења комунизма, СКОЈ-а и АФЖ-а. Негдје сам прочитао да су Скојевци ометали продају Демократије.

Прихвата се Демократија! Smile
Ометање је преблаг израз. Имали су обичај да полију новине бензином па да запале. А осим новина гореле су и руке колпортера.

(27-04-2015, 03:48 PM)Felix Пише:  da, najbolje je da slikaš Demkratiju, samo bolje nego prošli put (stavi negde gde ima više svetlosti ili najbolje iskeniraj ako imaš skener). Što se tiče konvertovanja u tekst, otom potom, i to zahteva vreme i intervencije. Bitno je da se dobro iskenira onda je odrađeno 90% posla. Ako imaš vremena skini program koji sam pomenuo, jednostavno je.

Покушаћу да фотографишем, па да скинем програм, па да конвертујем. Мало сам скептичан будући да су новине у лошем стању, на неким местима су реченице нечитке. За почетак ћу прекуцавати неке мање и мени интересантне текстове. Стављаћу их у рубрика "историја". Ако се администратори не слажу, нека преместе.

(27-04-2015, 05:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-04-2015, 10:30 AM)Vlad Alekš Пише:  Nikolaj, hvala na odgovoru. Ako drugi čitaoci imaju odgovore na ostala pitanja - dobrodošli su. Smile
Imam još neke tekstove koji mogu biti interesantni za Poglede. Na primer, ako ste zainteresovani, mogu da fotografišem i postavim čitav taj deo iz sabranih dela Jovanovića koji se odnosi na period 1941-1944. Pa da Felix konvertuje. Imam i "Poruke" od istog autora. Ili zbirku tekstova iz časopisa Glas kanadskih Srba i Demokratska misao, od Fedora Rajića, saradnika Adama Pribićevića. Zatim svih 7 brojeva Grolove Demokratije iz 1945. godine. Pa "Stranački pluralizam ili monizam" od Koštunice i Čavoškog. Itd... Dajte neki predlog kako i kojim tempom da to postavljamo.
Одлично, гласам за ''Поруке''!

Прихвата се! Smile
Приближава нам се годишњица Титове смрти, поставићу један пригодан текст. Smile

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Хвала.
Одговори

Да ли је капитулирала Садамова војска? Није изгледа, од ње је остало пет ђенерала и десетак војника, ђундија.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним