Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Међународне ознаке српског и хрватског језика и писма

НАЖАЛОСТ, ЈЕДАН део Срба не зна следеће ствари:
ОД 1992. године српски и хрватски језик се сматрају посебним језицима, што је и заведено у одговарајућим међународним институцијама под ознаком ISO/FDIS 12190
ПРЕМА ДРУГОМ стандарду, ISO/FDIS 12199, српски језик није уврштен у језике који користе латинично писмо, већ је уз хрватски језик регистрована латиница, а уз српски језик само једно писмо - ћирилица. У међународном разврставању и књижењу, благодарећи одредбама UNESCO-a, оно што je штампано на српском језику, а хрватском латиницом, сврстава се у хрватску културну баштину!
КУЛТУРНА БАШТИНА представља једну од карактеристика самосвојног народа.
Предавање своје културне баштине у посед другог народа, има само једно име, име које се подразумева чак и онда када га не изговоримо, a то име је - асимилација!

''Слобода'', лист СНО, Чикаго, 25. април 2015.
Одговори

За то су најкривљи запослени у Институту за стандардизацију Србије који нису инсистирали да се унесе (нажалост) да српски језик има два писма. И лингвисти који прате међународна дешавања су требали да реагују.

Данас се популарна култура углавном користи латиницом (стрипови, це-де-и). Све сведржавне телевизије осим РТС-а користе латиницу. Претпостављам да се књиге штампају пола-пола. Већина натписа на локалима је латиницом.

Можда изгледа смијешно али да ли би требало увести порез на употребу латинице? Нпр. онај који у јавној употреби хоће латиницу треба да плати порез од нпр. 20%.
Одговори

Не мислим да се Срби требају одрећи другог писма. Ми уместо да се поносимо што пишемо два писма ми се дрвимо око тога које је "СрБскије". Мада мислим да ћирилично писмо треба да има предност у односу на латинично. Просто јер је то наш корен.

У јавности се ради на саботирању ћирилице у складу са западном државном политиком.
Одговори

(26-04-2015, 04:34 PM)Ђуро Пише:  Можда изгледа смијешно али да ли би требало увести порез на употребу латинице? Нпр. онај који у јавној употреби хоће латиницу треба да плати порез од нпр. 20%.

Па није смешно, ја мислим да то Бугари примењују одавно... ако хоћеш натипис на локалу латиницом, може наравно, али ти види да ли ти се исплати... додуше они немају тај проблем са два писма али свеједно утицај запада је велики а они (и још многи други) се труде да поштују своје! Али исто тако ми нисмо умели да сачувамо ни своје латинично наслеђе па нам Хрвати покупише испред носа и данас у Дубровнику врло паметно експлоатишу ту "своју" тисућљетну културну баштину.

[Слика: t1538.gif]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним