Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Добривоје Топаловић (1944-2020)

Јутрос је, у 76. години, преминуо певач народне музике Добривоје Топаловић. Рођен је у Прељини, ратне 1944. године. Отац и стриц били су војници Југословенске војске под командом ђенерала Драже Михаиловића. Отац убијен у комунистичким чисткама.
Добривоје Топаловић остаће упамћен по интерпретацији многих песама. Мени лично по песми "Ја сам рођен у Србији, брале".
Бог душу да му прости.
Одговори

Бог да му душу прости. Био је велики човек и уметник. Вероватно би постао још и познатији да га власт у томе није ометала. Позната је она прича да је због разних неприлика морао да напусти вишу школу. То је опевао у песми: ,,желела си сина инжењера, а добила сина луталицу,...” Касније, они који су га са школовања отерали, забранили су и да о томе пева. Тако је текст промењен и гласи: ,,желела си сина поред себе, а добила сина луталицу...”

Према мојим сазнањима и стриц му је убијен после рата.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(16-06-2020, 04:51 PM)Бенито Пише:  Јутрос је, у 76. години, преминуо певач народне музике Добривоје Топаловић. Рођен је у Прељини, ратне 1944. године. Отац и стриц били су војници Југословенске војске под командом ђенерала Драже Михаиловића. Отац убијен у комунистичким чисткама.
Добривоје Топаловић остаће упамћен по интерпретацији многих песама. Мени лично по песми "Ја сам рођен у Србији, брале".
Бог душу да му прости.

Бог да му душу прости, вечна слава.
Имао је добре песме, мени се свиђала:"Имали смо башчу шљива"...

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

.
Сад је на Небу са његовим композитором и песником Обреном Пјевовићем (несумњиво поред Недовића и Пенаве највећи песник и композитор, и који је исто из четничке породице).

Бог да му душу прости +
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Господин човек. Слава му

Одговори

Придружио се Србима који нас напустише а један од њих је писац прве песме коју је снимио - Добрица Ерић.

Бог да му душу прости +
Одговори

Слава му!
Одговори

Песме је испевао на један ретко квалитетан начин. "Окрени главу, Милице" је можда и најлепша песма коју сам чуо у животу.

Нека почива у миру.
Одговори

Ако се не варам, ово је његов отац:

http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.m...2/5131.htm

Добривојев унук Радован, носи име по свом прадеди.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним