Поруке: 6
Теме: 3
Придружен: Jun 2015
Углед:
0
Имам податке да су четници под вођством Вранешевића (дивизија "Петар Кочић") кренули крајем 1943 или почетком 1944 да ослободе Јасеновац. налазили су се у близини од свега неколико километара од логора (мање од 10км) када су добили наредбу да се повуку, јер се десила издаја, а било је говора и о уценама партизана који су се противили ослобађању логора, те су рекли да ће побити и све четнике и њихове породице ако се то догоди. Податке сам добио од сина и унука једног од учесника, Васа Марића из Доње Пецке (општина Мркоњић), који је у походу и учествовао. Он је подигао устанак против усташа у немаца у своме крају 1941 године, у месту Млиништа. Био је и неки командант Тривун Тривунчић такође. Имена и времена испричали су ми према сећању, тако да тачне податке не знам, али, према њиховим речима, у архивама Републике Српске има докумената о овом догађају.
Написао сам све што сам о овоме од њих чуо, можда ће вам бити од користи. Има још један учесник овог догађаја, припада породици Убипарип из Јасенових Потока и живи у Новом Саду ако сам добро разумео.
Поруке: 16,985
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
Нисам наишао на те податке, али ако је било, могло је бити у јесен 1943, када су четници свугде били у офанзиви. Командант Тривунчић је Митар, Босанскокрајишки корпус.
Поруке: 16,985
Теме: 632
Углед:
1,870
Врањешевић је био командант Западне Босне, која је имала прво два корпуса, Босанскокрајишки (Дреновић, где је био и Тривунчић) и Средњобосански (Тешановић), који је касније подељен на 1. и 2. средњобосански. Имали су око 10.000 људи, али су слабо стајали са муницијом.
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
Децембра 1943. године, комунисти су безуспешно напали Хрвате у Бањалуци, дошла су немачка појачања, масакрирала партизане, маса цивила је изгинула, једном речју хаос, тако да је то пре могло бити ујесен те године, него на крају.
У вези напада на Бањалуку:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopi...262#251262
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 14,436
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
875
Занимљив и важан наслов. Интересантно је да задњих година по свим друштвеним мрежама, па и неким медијима, окривљују се четници па и сам Дража зашто нису успели или барем покушали ослободити Јасеновац.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Покушали су да нападају у децембру 1941. г. Документ сам добио из Бундес архива.
Углед:
950
Ја мислим да је то било на квизу. Ваљда?
Углед:
950
Одмах сам успео да га понађем.
Ландесшицен-батаљон (Територијални заштитни батаљон) 823
Предмет: Додатак извештају од 30/31. децембар 1941. год.
Трећа чета је у могућности да пошаље следећи извештај за догађај у ноћи између 30. и 31. децембра 1941. год:
Градину и околину заузели су четници (200-300 човека). Ваше (јединице ЛБ 823-прим. АД) резервне снаге (400-500) налазе се у околини с. Алагинци. Хрватске снаге (25 човека) биле су опкопљене и једино су преко ноћи успеле да стигну до с. Уштице. Имале су 2 погинула и 3 тешко рањена који се опорављају.
Нападачи су из пушкомитраљеза и минобацача отварали јаку ватру све до 8 сати увече. Затим су њихови бацачи усмерени у правцу јасеновачке железничке станице, која је око 10 сати била три пута погођена. Изгледа да је циљ нападача био да се снабдеју храном, јер их је њихова обавештајна служба на железници обавестила да вагони целе ноћи пролазе од Градине према југу.
Потпис нечитак
Сигнатура документа је: Бундес архив-Фрајбург, RW 26/118.
Поруке: 14,436
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
875
Постоји ли документа о још неким покушајима ЈВ у току рата да ослободи Јасеновац и околину?
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 505
Теме: 0
Придружен: Mar 2020
Углед:
9
Да ли је било неких напада на Лепоглаву током рата?