Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Опсада Сарајева 1943.

Нисам знао где да поставим, па може и овде. Записник о саслушању заробљених немачких војника, од 22. септембра 1943. у неидентификованој четничкој команди.

"Саслушање немачких војника

1. Курт Детлер, ппоручник у цивилу, матурант, рођен 3. новембра 1918. г. у Блумбергу-Померанија, изјави:

Ступио сам у војску 1937. године као војник. Био на фронту у Пољској, Француској и Балкану. Маја месеца ове године дошао је у Сарајево. Из Подгорице пошао по наређењу Команданта, ради спровођења 2 Талијанска официра, који су носили по једну ташну и у истој наређење за команданта Талијанске дивизије овде. Какво је наређење било није ми познато. Ја сам имао само да до Берана допратим Талијане и да се одмах вратим. О другим питањима која ми се постављају не могу дати одговор, јер ме као немачког официра веже тајна.

2. Фриц Фука, стар 35 година, рођен у Нидернајкуфену-Линц, по народности Чех. У војсци је од пре 10 месеци. Шофер у Немачкој војсци. Возио други ауто до Подгорице, а сада узео други ауто, не зна ко рукује радио апаратом. Мисли да у Подгорици има два батаљона т.ј. око 1500 Немаца.

3. Штер Франц, стар 29 година рођен у Малом Черновецу, Судет-Чешка, отац Аустријанац, мајка Чехиња, примљен за каплара, има 9 војника.

4. Кучог Јоаким, стар 19 година, војник од пре 11 месеци, рођен у Белшницу, Ратибор-Пољак. По ступању у немачку војску био сам 3 месеца у Немачку, а после у Хрватску у Сарајеву, Зеници, Фочи и др. као пионир за мостове. У Подгорици добио наређења као и други.

5. Шнајдер Ханц, железничар у цивилу, стар 25 година, рођен у Вехмен Кардрухе, на Рајни-Немац. Од фебруара ове године је у војсци у овој групи. Свуда су били заједно у Сарајеву и другим местима. Говори као и остали и мисли да ће Немачка изгубити рат.

6. Франичек Роберт, стар 24 године, рођен у селу Јоски, Ратибор-Шлеска. Пре годину и по ступио сам у Немачку војску и био у Немачкој у Дермшату, а после у Хрватској у Сарајеву 3 месеца, потом у Фочи, Калиновику и другим местима. У Подгорицу смо пошли из Чајнича прије неки дан и добили смо наређење да спроведемо неког Талијанског официра до Берана и да се вратимо натраг у Подгорицу. Ја сам Пољак и у Немачку војску морао сам поћи или да будем у логору. У немачкој војсци војници не знају ништа друго сем да извршују наређење, па ми ништа није познато друго по питањима која ми се постављају.

7. Хофман Фридрих, Билер Карло, Јозеф Мајер, Лудвиг Шмит и Петер Марграјтер као остали, с тим што последњи каже да у Подгорици нема више од 1000 војника и 12-15 авиона.

22-IX-43."

А. Стаматовић, Четнички покрет у Црној Гори 1943., стр. 226-227, према ДАЦГ, AОП, IX1б-94(43)

О овој групи постоји један немачки извештај. Дневни извештај Обавештајног одељења 21. брдског армијског корпуса, од 20. септембра 1943: "Код Андријевице, нестала пратећа група 118. лов. див. (1 официр, 1 подофицир и 12 војника). Наводно су сви Немци побијени од четника." NARA, T313, roll 483, frame 536.

Из овога се види да ипак нису побијени, с тим што је непознато шта је са тројицом војника, јер се на записнику наводи име њих 11.

Приметно је и да има доста Пољака и Чеха. Је л' беше са Пољацима из те јединице Ђујић успоставио везу?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Не из те, из 114. дивизије.
Ово је заробио Лашић. Тада их је и поубијано десетак.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним