Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Историјска методологија

Па очигледно да ако у интервјуу НСПМ помиње како нема извора о Словенима за рани средњи век, а не помиње да су извори тог доба штури и за остале народе и догађаје, да то не зна. Или зна, а намерно прећуткује, да би неуком читаоцу додао могућност "теорије завере". То је још гора могућност за некога ко се назива "историчарем", да прећуткује чињенице.

Лична машта је наравно субјективна и објективно непроверљива ствар, и нема никакве везе са историјском науком, да не треба и то да се доказује?

Нисам ни очекивао другачију реакцију од тебе, кад сам ти дирнуо у "ауторитет", али је опште познато да само фалсификатори користе "машту" у писању историје, као што су комунисти.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(27-09-2013, 01:28 PM)Громовник Пише:  Па очигледно да ако у интервјуу НСПМ помиње како нема извора о Словенима за рани средњи век, а не помиње да су извори тог доба штури и за остале народе и догађаје, да то не зна. Или зна, а намерно прећуткује, да би неуком читаоцу додао могућност "теорије завере". То је још гора могућност за некога ко се назива "историчарем", да прећуткује чињенице.

Лична машта је наравно субјективна и објективно непроверљива ствар, и нема никакве везе са историјском науком, да не треба и то да се доказује?

Нисам ни очекивао другачију реакцију од тебе, кад сам ти дирнуо у "ауторитет", али је опште познато да само фалсификатори користе "машту" у писању историје, као што су комунисти.

Морам ради баш Тибора Живковића да кажем по нешто.
Рећи за њега да је био комуниста, могу само незналице (злонамерни...).
...
Иначе савршено је предочио да сви извори (писани) о том периоду НЕМАЈУ НИКАКВУ СНАГУ (да преведем...), те да су као такви ЈАКО ПОДЛОЖНИ политичким и другим марифетлуцима (да преведем...), па се зато окренуо другим изворима - археологија, антропологија, па по мало и генетика (што би неко ко је читао бар ЈЕДНУ његову књигу, "одмах" схватио).

Тако да Тибор, као савршени ученик Ферјанчића (и те "школе" НЕ АУТОХТОНИСТА!), изађе на крају са једино МОГУЋИМ закључком, који је (наравно) чист Српски Аутохтонизам! Али из поштовања и других разлога (...) заклоњен иза селидбарских ауторитета.

Ето, јес ово тема о методологији, али је савршени пример ИСПРАВНО примењене историјске методологије, у условима када шпекуланти КОРИСТЕ ТО ПРОТИВ ИНТЕРЕСА СРБА!

Односно да будем још тачнији:
Извори о раном средњем веку, малобројни и кварни, само пружају бледу ПОДРШКУ Српском Аутохтонизму, али све селидбарске (брито-тито) конструкције, тек потпуно ПАДАЈУ са реалнијим изворима тог доба (археологија, антропологија, етнологија,...). Тако да је за селидбаре то КОШМАР!

Рећи да један Тибор Живковић није то све листом знао, је у најмању руку не знање.
Одговори

Нисам рекао да је Тибор Живковић комуниста, него да су само комунисти користили машту у писању историје, исто овако као што нам Тибор препоручује да се ми односимо према раној историји Срба. Човеку, историчару, који у реконструисању историје у случају мањка извора уопште пада на памет да уместо њих користи машту драстично опада било какав кредибилитет у оцењивању валидности историјских извора које поседује. Наведи ми, молим те у којој је то књизи ДОКАЗАО, ако је уопште то покушао да Византијски извори немају никакву снагу? Или то је само поменуо, тек тако, а ти узео здраво за готово...

А што се тиче његовог става по овом питању, Филозофски факултет је завршио у Београду, где је и магистрирао са тезом "Славизација на територији Србије од 7. до 11. века." Титулу доктора наука је 2000. године одбранио дисертацијом "Словени под влашћу Византије од 7. до 11. века.". Не примећујем никакав помен Србо-Илира. Толико о томе.

Генетика није на страни аутохтониста, то сам ти јасно показао, као ни археологија. Археологија нам само показује да су Словени који век раније присутни на Балкану у односу на оно што је писао Порфирогенит, али не значајно, можда 3-4 века раније. А што се тиче генетике и истраживања хаплогрупа, које не прихваташ, јер како рече да су "кренуле тек од девесетих", заборављаш да су и теорије о аутохтонизму Срба почеле да се јављају тек деведесетих, када је манифестација пропасти наше државе у културном, духовном, моралном и сваком другом смислу почела да добија свој пуни занос.

Теза о "мањинској миграцији" Словена, по којој је однос новопридошлих Словена и аутохтоних народа на нивоу 3%:97% пада у воду прво генетским истраживањима која говоре супротно, а друго чињеницом да је рецимо један неСловенски народ Татарског порекла - Бугари у потпуности Славизиран а да се није десило обратно са Словенима. Питање је ко је Славизирао толике Бугаре и учио их Словенском језику рецимо, када по тој теорији "Словена није било довољно ни да напуне градове". Дакле, још једна глупост у низу.

За крај, да цитирам баш тог истог Тибора Живковића, по овом питању о ком ми дискутујемо:

др Тибор Живковић Пише:Да будем прецизан до краја, наука пре свега подразумева метод, па тако и историографија, а то се учи током основних, а потом и постдипломских студија, али историје, не машинства или медицине. Без методологије, нема науке. Псеудоисторичарима мањка тај важан сегмент, који би њиховим тумачењима додао на тежини. Нешто друго је по среди када су у питању аутохтонисти – новац. Пласирање незнања, упакованог у бајке о небеском народу, најстаријем народу, пранароду, даје јако добру финансијску жетву. Народу, који једва да има неколико процената факултетски образованих људи, лако је подметати и њиме манипулисати.

И надам се да сам тиме све потребно рекао.

Одговори

(27-09-2013, 02:47 PM)Громовник Пише:  ...

Прво, ниси уопште у праву да археологија, итд... није "на страни" Аутохтониста - рецимо Јанковић...
Исто и антропологија, генетика (писао сам и о томе)...
Али са тврдоглавима не вреди расправљати.
Како хоћеш, приметити нешто није обавезно (ни по методологији).

Друго, Тибор Живковић је поготову теби, НЕЗГОДАН за разумети.
Пошто је морао да брани много шта из много којих разлога, веома је наивно да неко очекује да он напише нпр: "Срби су једини потомци Илира."

То мораш (МОРАШ) сам закључити у купусу који је он НАМЕРНО направио, јер као истинољубив и озбиљан зналац и научник није МОГАО да остане на будалаштинама, али није могао ни да пљуне на оне који су га учили и држали...

Ово његово о псеудо историчарима се у том светлу, тумачи и као слово о СЕЛИДБАРИМА и свим могућим историЋарским преварантима. То тако јесте.

Можда некоме на први поглед све ово нема везе са методологијом у историји. Али итекако има, јер показује МОРЕ рупа, које историчарску методологију чине малтене бесмисленом (у смислу прекомпликованом за лаике). Зато је готово и немогуће да се на интернету расправља са незналицама о томе. Поготову у теми о Српском Аутохтонизму нпр. Јер је море нужних факата потребно знати од стране незналице, да би могао да схвати како ту методологија "ради". А то је апсурд.

Зато књиге у шаке.
Одговори

Јанковић - шта? У оном свом научном делу, није ни једном поменуо Илире, а сва налазишта која је описао карактерише као несумњиво Словенска. Закључак о томе који је у две реченице изнео на трибини Двери је потпуно логички неисправан.

О генетици си писао, али ништа ниси написао. Стоји да R1a1 хаплогрупе има свуда где се говоре Словенски језици, али да E1b1b1a2-V13 хаплогрупе има само на Балкану. То кад успеш да ми објасниш како је могуће, а да није било миграција, идемо даље.

"Историчар" који сакрива истину ради личне користи, под условом да то заиста и ради, и није историчарм него варалица. Али је то је само твоја интерпретација рада покојног Тибора Живковића. Штета, није међу живима, па га не можемо питати шта заиста мисли.

Значи сада прихваташ историјску методологију кад си видео да је и Тибор Живковић прихвата, тачније инсистира на њој, а док сам ја писао о њој, дотле је била "мртво слово на папиру", како рече "празна филозофија без примене у пракси"? Креза

Е Боро, Боро...

Одговори

У реду, али пусти сад то.
Замолио бих те да одеш овде на тему о Живојиновићу и даш било какву поруку, да могу дати наставак.
Унапред хвала!
Одговори

Настави ти слободно, шта ја имам с тобом...

(27-09-2013, 04:06 PM)Лепи Бора Пише:  Ово његово о псеудо историчарима се у том светлу, тумачи и као слово о СЕЛИДБАРИМА и свим могућим историЋарским преварантима. То тако јесте.

"Селидбари" не крше ни једно правило историјске методологије у процесу закључивања, са изворима за које тренутно знамо, док се за аутохтонисте то не може рећи.

Одговори

Слушај овако, лепо те замолим да урадиш нешто због форума, не мене лично и моје славе, а ти настављаш са твојим незнањем и уобразиљама.

Само да ти видно покажем колико си методологичан, пошто си већ показао и какав си човек (делом) и све своје "квалитете":

Ако Тибор Живковић и Ђорђе Јанковић и Србољуб Живановић кажу да се није овде (не у тунгузији) МЕЊАЛО становништво. Јер то икако другачије може да се тумачи него: Срби су Илири и Трачани и...?

Шта каже методологичар даље?
Много ме то занима...
Одговори

Шта да радим због форума? Теби је дозвољено да на једној теми, па и на својој, постављаш порука колико год хоћеш, не знам за шта ти ја требам ту.

Ја више верујем егзактној генетици и историјској науци, него мишљењу појединаца. Нек' ти објасни Ђорђе Јанковић откуда је нашао толике археолошке Словенске остатке на тлу Балкана, ако није било миграција, мени не мора. Нек' ти објасне сви они о којим то Хунима, Аварима, Гепидима, Словенима, Готима пишу Византијски и други хроничари итд.

Наравно, ти увек можеш да без икаквих доказа понављаш "преписано, фалсификовано, слагано" итд. Али то је и даље без доказа.

Одговори

Ево и мене после дужег времена.
Громовник, зашто се уопште трудиш? Rolleyes

Да, постоји историјска методологија а ње се мног не држе. Што је најгоре, њихово најјаче оружје нису извори или ти било какви докази већ само оптужбе. Ви радите за тог и тог, вас плаћа тај и тај да причате то и то. Не! Прва и основна ствар која треба да се зна код историје је управо то што пише у уводном посту. Методологија и пре свега извори.

А дотична господа сумњам да познају икакву историјску методологију или ти уопште знају класификацију извора. Чак сам скептичан по питању тога да ''аутохтонисти'' уопште и врше нека истраживања, типа да иду у архиве, археолошка налазишта, музеје, да уопште и читају изворе. Не, имају свој једноставан метод. Прво су зацртали себи неку тезу, па онда све бирају селективно онако како одговара тој тези. Тако госн Деретић сумерско-акадског владара Саргона назива Сарбон, без тога да нам објасни који је доказ тога да је он Сарбон. А и да јесте Сарбон, који је доказ тога да је Србин? Могу и ја сину да дам име Џон па неће бити Енглез већ Србин.

„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
ко хоће да мре нек живи!“
(Гаврило Принцип)
Одговори

Јел то значи да си се оженио и све редно... Smile
Одговори

Не женим се још је рано! Smile

Ма, факултет, радим, бавим се активно фудбалом, треба стићи све...

„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
ко хоће да мре нек живи!“
(Гаврило Принцип)
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)