Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 1 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Термини

Јесте ли знали да се Војводина оригилано звала (видио сам на неком документу из тог времена) Војводовина што се римује са краљевина, кнежевина, дједовина. Партизани су тај назив промијенили у Војводина да би избрисали сваку везу са монархијом.

У српском се за ЕУ користи незгодан термин Европска Унија. Унија Србе подсјећа на унијаћење и прелазак у католичанство. Бугари нпр. користе термин Европски Савез (Европейски съюз
) што смо и ми требали да урадимо. Руси исто тако (Европейский союз). Само смо ми прихватили тај термин погрдан за Србе.

Јавно предузеће за управљање шумама се зове Србијашуме. Ако се другачије групишу слогови добије се Срби-јашу-ме Кез .
Одговори

(14-07-2015, 09:06 AM)Ђуро Пише:  Јесте ли знали да се Војводина оригилано звала (видио сам на неком документу из тог времена) Војводовина што се римује са краљевина, кнежевина, дједовина. Партизани су тај назив промијенили у Војводина да би избрисали сваку везу са монархијом.

А Херцеговина?

(14-07-2015, 09:06 AM)Ђуро Пише:  У српском се за ЕУ користи незгодан термин Европска Унија. Унија Србе подсјећа на унијаћење и прелазак у католичанство. Бугари нпр. користе термин Европски Савез (Европейски съюз
) што смо и ми требали да урадимо. Руси исто тако (Европейский союз). Само смо ми прихватили тај термин погрдан за Србе.

Најбоље би било да је зовемо Савез Европских Социјалистичких Република - СЕСР.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(14-07-2015, 09:06 AM)Ђуро Пише:  Јесте ли знали да се Војводина оригилано звала (видио сам на неком документу из тог времена) Војводовина што се римује са краљевина, кнежевина, дједовина. Партизани су тај назив промијенили у Војводина да би избрисали сваку везу са монархијом.
Војводство српско, 1848. године.
Одговори

НА документу који сам видио писало је Војводовина. Вјероватно је било више званичних назива. На википедији стоје обадва назива: https://sh.wikipedia.org/wiki/Srpska_Vojvodina . У чланку имате линк на чланак на српској Википедији. Нисам могао директно да га постујем јер је линк чирилични.
Одговори

У реду, хвала.
Одговори

Назив је био "Српска Војводина"...
И нема везе са римама и љубавним пјесмама.
Од војводе - војводина, војводство.

Никад не чу' за војводовину. Могуће да је у питању неки архаични назив, свакако не званични.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

На Википедији пишу два назива војводовина и војводство. У документу који сам ја видио пише војводовина. Војвода - војводовина.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним