Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мило отима Митрополију од СПЦ
#1

[Слика: milo-djukanovic-ostrog-.jpg]

Црна Гора је припремила нови закон о верским заједницама, по коме Влада у Подгорици поставља највише црквене великодостојнике, дели имовину и коначно одваја Митрополију црногорско-приморску од Патријаршије у Београду.

Нацрт предлога закона јасно је уперен против Српске православне цркве. Прописује отимање њене имовине стечене пре 1918. године, али и да се без одобрења државе не могу бирати црквени поглавари, јер спорни Члан 4 предвиђа да пре именовања, односно објављивања њихових имена, верска заједница о томе на поверљив начин обавештава Владу Црне Горе.

Професор црквене историје на Богословији Светог Петра Цетињског Будимир Алексић предлог закона сматра скандалозним и каже да је циљ да се, као и све остале институције у Црној Гори, Српска православна црква стави под шапу државе.

„Једина установа над којом партија на власти нема контролу је Српска православна црква, и циљ је да и она буде у служби црногорског идеолошког пројекта. То је Ђукановић јавно рекао, то је у програм Демократске партије социјалиста, где се каже да црква мора да буде у хармоничним односима са државним органима, значи црква по њима треба да буде један од конституената црногорског националног идентитета“, каже Алексић.

Током писања предлога закона, нико из радне групе није контактирао Митрополију црногорско-приморску, иако се на документу ради од 2011. године. У писању су учествовали историчари који су докторирали на темама везаним за идеологију Комунистичке партије, њихови ставови препознају се у закону, сматра професор Алексић, истичући да је, како каже, противуставни документ рађен под диригентском палицом Мила Ђукановића, који је скандалозне новине закона образлагао и у телевизијским емисијама.

„Кажу да седиште верске заједнице мора бити у Црној Гори, хоће ли сад Католичка црква да се одвоји од Ватикана да јој седиште буде у Подгорици? Такође пише да границе црквених јединица морају да се поклапају са државним границама Црне Горе, што је апсурд. Имамо случај Сремске епископије, протеже се у неколико општина које су на територији Хрватске, такође Епархија захумско-херцеговачка, са седиштем у Требињу, протеже се на хрватско приморје, Дубровник и Конавле и Хрватска не прави тај проблем“, подсећа Алексић.

Предлог закона омогућава и брутално отимање имовине СПЦ, Члан 52 предвиђа да сви храмови изграђени пре 1918. године пређу у власништво државе и да она може да их да на коришћење другим верским заједницама. Дакле, црквама и манастирским комплексима могла би да газдује расколничка Црногорска православна црква, а могле би и да буду претворене у магацине, као што су то радили идеолошки преци владајуће гарнитуре у Црној Гори после Другог светског рата.

Председник опозиционе Нове српске демократије Андрија Мандић такође сматра да је предлог закона јасан притисак режима на Митрополију црногорско-приморску како би се реализовао програмски циљ ДПС-а, да СПЦ у Црној Гори буде под контролом власти у Подгорици. Опозиција неће дозволити да овакав закон буде усвојен, тврди Мандић.

„На јесен излазимо на улице и рушимо власт, то ће спречити усвајање закона, а не Европа. Државе-чланице НАТО-а су првенствено заинтересоване да Црна Гора буде укључена у тај савез, а нашу цркву и православље доживљавају као нешто што је далеко од Европе и што је много ближе Москви, тако да сумњам да ће се они много оптерећивати овим проблемом. У Црној Гори је на делу једна врста побуне народа, тако да мислим да тај закон неће моћи да уђе у скупштинску процедуру“, оптимистичан је Мандић.

Није јасно како Црна Гора жели у Европу са оваквим законом о верским заједницама, када је познато да у њој нема државе која се на овакав начин односи према било којој заједници. Како уз усвајање оваквог закона мисли у Европу странка грађанске оријентације, чланица Социјалистичке интернационале, која у свом програму има предлог унутрашњег уређења цркава и верских заједница. Већина модерних земаља то је превазишла у прошлом веку и не меша се у унутрашњу организацију цркве. То је одлика тоталитарног режима, уосталом као и отимање црквене имовине.

Извор: rs.sputniknews.com

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори
#2

Др Будимир Алексић: Било би поштеније да се нови закон о вјерским заједницама зове „Закон против СПЦ“

Ако нови закон о верским заједницама (још у форми нацрта) икада заживи у Црној Гори, Влада у Подгорици моћи ће да поставља највише верске еликодостојнике! Или „преведно“, ту улогу би данас могао да понесе премијер Мило Ђукановић, поштујући члан 4. који прописује да „пре именовања, односно објављивања именовања највиших верских великодостојника, верска заједница о гоме на поверљив начин обавештава Владу Црне Горе“.

Да ли ово значи да СПЦ треба да буде удбашка црква, као што је то тзв. ЦПЦ (која је одељење Агенције за националну безбедност)? Овакав удар на слободу цркве није виђен од Павелићеве НДХ. Јасно се прописује да се без одобрења власти не могу бирати највиши верски поглавари каже за „Новости“ др Будимир Алексић, професор Цетињске богословије. Нацрт и по слову и по духу изгледа као да га је писала влада Павелићеве НДХ. Осим што је неуставан и контрадикторан, текст је пре свега уперен против СПЦ. И било би поштено да се тако и зове Закон против СПЦ! Јер смисао и циљ понуђеног текста је да се неутралише деловање СПЦ на простору данашње Црне Горе, где та Црква постоји од 1219. године, а што не споре ни неки од корифеја црногорског идеолошког пројекта.

Алексић говори да су управо први потези Павелићеве власти били доношење закона о забрани ћирилице и деловања СПЦ на простору НДХ.

Ту праксу видимо данас и у Црној Гори. Ћирилица је елиминисана из јавног и друштвеног живота, из свих државних органа и институција супротно Уставу који гарантује равноправност ћириличког и латиничког писма. Власт, такође, испољава амбицију да уређује унутрашњу организацију Православне цркве, што је супротно уставу и пракси свих европских, и уопште свих демократских држава. Осим тога, власт има намеру да отме имовину Православној цркви (члан 52). Предвиђено је да сви храмови који су изграђени пре 1918. постану државна својина, које ће онда држава давати на коришћење политички подобним црквама и верским заједницама наводи Алексић.

Седиште цркава

У нацрту закона пише да седиште цркава и верских заједница мора бити у Црној Гори.

Да ли ће онда престати да важи уговор који је Црна Гора потписала са Ватиканом? Прописује се да границе епархија морају да прате државне границе, што је такође антиуставно, јер цркве и верске заједнице саме уређују своју унутрашњу организацију. Хрватска, рецимо, не прави тај проблем, тако да се део Сремске епархије СПЦ (чије је седиште у Сремским Карловцима) протеже и на неке општине у Хрватској каже Алексић.

Велиша Кадић

Извор: Новости

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори
#3

Видео Ђукановић из "Устава ХПЦ". По том "уставу" Павелић поставља "патријарха и еписопе" те "цркве".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#4

http://poskok.info/wp/parlament-odlucio-...-cirilicu/

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори
#5

Код Патријарха који се љуби са кримо-католицима и са јудејима свијеће по синагогама пали, и Владикама који носе папино прстење и привеске за кључеве, Мило немож' много више зла да нанесе!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#6

ЗАШТИТИМО ЦРКВЕ И МАНАСТИРЕ !!!

Митрополија Црногорско-Приморска

позива сав вјерни народ и све људе добре воље да зауставе отимање имена и имовине цркава и манастира у Црној Гори и да својим потписом затражимо хитно повлачење из процедуре дискриминаторског Нацрта Закона о слободи вјерпоисповијести којим се на најгрубљи начин крши право на слободу вјере и васељенску мисију Цркве (загарантовану још од Цара Константина 313 године), љубав према Богу, осмовјековној Митрополији Црногорско-Приморској, и другим традиционалним црквама и вјерским заједницама.


[Слика: 11947923_427502060785162_510934669393093120_o.jpg]

ПОТПИШИТЕ ПЕТИЦИЈУ НА НЕТ АДРЕСИ:
http://www.peticije24.com/123927

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори
#7

Ове онлајн петиције, и иначе те петиције су највеће замазивање очију. Најлакши начин да појединцу створиш слику о томе да је нешто урадио а у ствари ништа не ради.
Иначе је интернет постао такво место, "извичеш" се на тастатуру. Напишеш бесно пар редова и лакше ти. Мислиш, сад си нешто променио што неко то чита. Или потпишеш онлајн петиције из које никад никада ништа није изашло на боље...имаш илузију о томе да нешто радиш, против власти, против система, глади, рата, неправде...а у ствари не радиш ништа. Седиш код куће и кад завршиш, узмеш кера да га прошеташ, све исто а ти мислиш допринео си нечему.

Ми смо једини народ у окружењу који је заборавио у комунизму ко је и шта је. Сви су знали, Хрвати да су Хрвати, Босанци да су Босанци, Македонци су најлуђи али су знали да су Македонци а ми...ми се погубили. Зато нам се ово сад и дешава. Срби у Цг успеју да у Херцег Новом изгубе власт.
Срби не знају да се држе ни у матици ни по иностранству. Од Влаха, Рома, Мађара, Чеха, Муслимана преко Хрвата, Шиптара, Словака СВИ знају да се изборе за своја права у Србији. А Срби не знају то нигде да ураде. Ни у Србији ни ван ње.
Одговори
#8

Срби у ЦГ ће нешто конкретно покушати на Крстовдан, 27. септембра ове године...

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори
#9

Богу се молим за њихову памет и слогу.
Одговори
#10

Ево ме већ десет дана у ЦГ, на сјеверу, обилазим Жабљак, Шавник, Пљевља, Тару, Дурмитор...Разговарам са пријатељима, познаницима, али и са случајним саговорницима, непознатим ми људима. Намјерно намећем "шкакљиве" теме о српско-црногорским односима. Могу вам рећи да у великој мјери преовладава антисрпско расположење, па чак и код мојих познаника, иако се они труде да то не испољавају у мом присуству, али не могу сакрити.
Данас ме одушеви један чобан. Ишао сам аутомобилом из Жабљака за Плужине преко Седла (1907 м/н) и Трса, прелијепи предјели Дурмитора. Зуставим се на једном превоју испред једног катуна, да мало разгледам и фотографишем. Аутмобил ми окружи пет великих бијелих керова. Не смијем изаћи вани. Изађе човјек из катуна и рече: "Изађи слободно, ако си Србин. Неће ти ништа." Ја у невјерици, отворио прозор, али не смијем изаћи, питам како неће. Човјек ће ти мени: "Чуш шта ти речем, ако си Србин, неће ти ништа." И стварно тако би.
Скоро сам изгубио наду да доле има људи који просрпски размишљју. Овај човјек ми је повратио наду да још увјек доле није све изгубљено.
Одговори
#11

Много су затровани пропагандом. То је чињеница и то ће се тешко променити икада.
Нажалост је тако...
Одговори
#12

(09-09-2015, 08:44 PM)luka.luke 1 Пише:  Ево ме већ десет дана у ЦГ, на сјеверу, обилазим Жабљак, Шавник, Пљевља, Тару, Дурмитор...Разговарам са пријатељима, познаницима, али и са случајним саговорницима, непознатим ми људима. Намјерно намећем "шкакљиве" теме о српско-црногорским односима. Могу вам рећи да у великој мјери преовладава антисрпско расположење
У Црној Гори је убедљива већина становништва православне вере просрпски расположена.
Одговори
#13

(10-09-2015, 07:12 PM)Ратко Пише:  
(09-09-2015, 08:44 PM)luka.luke 1 Пише:  Ево ме већ десет дана у ЦГ, на сјеверу, обилазим Жабљак, Шавник, Пљевља, Тару, Дурмитор...Разговарам са пријатељима, познаницима, али и са случајним саговорницима, непознатим ми људима. Намјерно намећем "шкакљиве" теме о српско-црногорским односима. Могу вам рећи да у великој мјери преовладава антисрпско расположење
У Црној Гори је убедљива већина становништва православне вере просрпски расположена.

Шта у Црној Гори подразумјевате под становништвом православне вјероисповјести? По мом мишљењу, ако не рачунате атеисте из Титославије, Мирашеве вјернике, уз Шиптаре, Муслимане и Хрвате и "остале", православаца нема више од 20%. Да, од тих 20% јесте већина од неких цца 60% просрпски расположена. То је од укупног броја станповништва мање од 10%.
Одговори
#14

"Та хорда Титогораца, предвођена тренутном политичком олигархијом у Црној Гори, је, уствари, продужетак и баштиник оног ђиласовско-бољшевичког принципа одвајања дела српског народа и измишљања друге нације. Титогорце је Тито направио у Јајцу 1943. противприродним блудом као нацију и сад они бораве овде као народ који је наспрам српског народа"

Данило Лазовић
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним