Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Далмација део Италије! Ко је за?

Закаснио си једно сто година и једно пар милиона Срба више.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Република Српска Крајина није смела да падне!Издао је онај изрод Слоба,све је издао и Републику Српску и Косово.Задње време је дошло ја вам кажем.Треба да се саберемо, ово мало што нас је остало здраве памети и да Ослободимо нашу свету земљу и све друге наше територије.

СЛОБОДА или СМРТ
Одговори

Шта год је против Хрвата ја сам за, ал од овога нема ништа. Ово је питање у стилу шта би било, кад би било.
Далмација је данас најочишћенији и најхрватскији дио Хрватске, мржња према Србима је можда већа него у другим дијеловима земље. Тамо уопште више нама Талијана а Срби су везани за своја села и то сезонски, малобројно. Зна се како пролазе Срби на мору док су Талијани посље Шваба најпожељнији и најчешћи гости. Уопште, данас Хрватска није угрожена од сусједа изузев балијског насељавања у Жупању, Брод, Карловац и Дубровник.
Италија не показује никакав интерес за Далмацију нити Талијани тако размишљају, нпр на Далматинско приморје дође и до 500.000 Талијана а не буде ни један графит нпр. "Ritorneremo!" и сл.
Тако да од овога: [Слика: dalmazia.jpg]
click image upload нема ништа!

Међутим на овој карти се види пораст броја Срба на југу Лике и у нашим крајевима Далмације:
[Слика: 2001_2011.jpg]
temporary image hosting
Одговори

Благо њима,уживају на мору по цело лето на температури од 70 степени у просеку.Само повремено их стрефи неки циклон са обилним падавинама.Нема ништа од државе Хрватске.Боље да се тема зове Далмација део Србије! Ко је за?
Одговори

Далмација не може бити талијанска, већ само српска и ништа друго до српска. Хрвати јесу добили прво полувреме, али ћераћемо се још.
Исто важи и за вардарску Маћедонију.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Није ово иницијатива за остварење овакве идеје нити је оснивачка скупштина покрета који ће се бавити прикључењем Далмације Италији. Коментари да "од овога или онога нема ништа" не узимају у обзир будуће време и динамику међународних односа. Никад се не зна шта ће се десити за само пар година а камоли деценија.
Оно што је важно јесте да постоји капацитет за неку идеју. Да постоји довољно људи и да постоји било каква свест која се може неговати у жељеном смеру. Не заборавимо да је Италија држава са преко 60 милиона становника, дакле као Француска али са дупло мањом територијом. Питање "повратка" ,како га они зову, постоји као тема у десничарским круговима у Италији од завршетка рата. То је све у оквиру теорије наравно, али је више од тога немогуће очекивати од једне државе силе осовине која је поражена у рату. Немци се не усуђују ни да погледају према Источној Пруској одн. Каљининграду па тако не треба очекивати ни поморски десант Италије на Далмацију у овом тренутку и то је свима јасно.

Суштина је да је то прича коју треба неговати и од које не треба очекивати да постане преко ноћи популарна па широке масе почну писати графите по летовалиштима. Много је боље градити лагано један природни савез са једном великом и моћном државом, него ли одустати од свега због тренутне етничке карте. Италија је, чини ми се, једина чланица Г8 где је жива свест људи и где је бунтовно размиљање природна ствар па ваљда зато и не гледају на Русе као кугу и претњу што опет нама одговара.
Хрвати никад у историји нису помишљали на било какву конфронтацију са већима од себе па би онда била прилика да Срби из Далмације дочекају ослободиоце са цвећем као што су они у "првом полувремену" засипали букетима Вермахт у Загребу.
Одговори

На жалост једини који су више од Срба помирени са етничким чишћењем које се одиграло у Далмацији су Италијани, наши једини искрени савезници у Другом рату.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Цитат:па би онда била прилика да Срби из Далмације дочекају ослободиоце са цвећем као што су они у "првом полувремену" засипали букетима Вермахт у Загребу

Проблем је што захваљујући "југославијама" Срба је преостало једва у траговима у Далмацији.

Иначе Срби Лике и Далмације никад нијесу имали проблема са Талијанима (нити Талијани с њима). Од пропасти Аустро-Угарске па до данас, једини повољан период за Србе у Далмацији је био 1918-1921. кад је Италија то држала. Камо среће да је тако и остало. За те три године Талијани су направили више него "југославија" за сто година.

(09-11-2015, 11:32 PM)херцеговац Пише:  На жалост једини који су више од Срба помирени са етничким чишћењем које се одиграло у Далмацији су Италијани, наши једини искрени савезници у Другом рату.

Вараш се ако мислиш да су Талијани "заборавили". Сад су прилике таке, а оне се могу промијенити преко ноћи. Талијани су озбиљан народ и не "заборављају" они тако лако.

А Срби не да су заборавили, него су све учинили у задњи сто година да Срби у Далмацији пропану. Имаш Добрицу Ћосића који пише да њему нити икоме у Београду никад на памет није пало "да су Книн, Бенковац и Обровац српски!" То је политика која се води у Београду већ стотину година.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Срби би да враћају Далмацију, а не могу да населе ни Шумадију, Херцеговину и добар део Босне које су у српским рукама, а народа нигде...

Ја се згрожавам шта овде читам.
Одговори

(10-11-2015, 12:27 AM)Мргуд Пише:  Срби би да враћају Далмацију, а не могу да населе ни Шумадију, Херцеговину и добар део Босне које су у српским рукама, а народа нигде...

Мргуде какве везе има мајор Александар Мишић са тобом?Ако тако размишљаш, боље онда промени слику на профилу.
Одговори

(10-11-2015, 12:27 AM)Мргуд Пише:  Срби би да враћају Далмацију, а не могу да населе ни Шумадију, Херцеговину и добар део Босне које су у српским рукама, а народа нигде...

Имаш ли неки предлог шта да се ради?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(10-11-2015, 12:25 PM)Vlad Alekš Пише:  

Имаш ли неки предлог шта да се ради?

Врло једноставан. Уместо да се виртуално враћају територије које смо изгубили, (а и када би их неким чудом опет добили, не би имали кога тамо да населимо), боље да се свако запита шта је до сада урадио за свој народ, свој град, своју регију, ту где живи. Зашто су нам села пуста и постају све празнија и поред земље која је пољопривредно обрадива. Зашто су нам салаши у Војводини пусти? Зашто нам је Херцеговина све празнија? Зашто је у Западној Босни све мање Срба?

А то је све земља која је у српским рукама и под српском контролом и ми нисмо у стању да до одржавамо ни то, а овамо неки би виртуелно да враћају Далмацију у којој је од Срба нажалост остала шака јада, а од Италијана ни то.
Одговори

То везано за ангажман у својој заједници и давање личног доприноса за државу и народ се ваљда подразумева и то не треба да се наглашава посебно. Коме то треба да се објашњава тај је у великом проблему.

Поред тога нас не спречава ништа да разговарамо о будућности и прошлости, да здравом дискусијом подижемо ниво свести. За то ваљда и служе форуми. Није обавезно читање и писање по темама.
Одговори

(09-11-2015, 10:57 AM)Брада Пише:  Шта год је против Хрвата ја сам за

Ово треба да стоји на сваком уџбенику у Србији, на корицама. Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним