Сајт Немачке економске вести анализира историјски скандал о коме је писао Вашингтон Пост
04.09.2013.
Вашингтон пост извештава да у америчкој војсци сви, од генерала до обичних војника, не виде корист у војној акцији коју промовише Обама и да амерички председник није успео да их убеди у смисао војне операције. Посебно војници немају јасну стратегију шта ће се десити после планираних војних удара. Многи амерички војници су имали лоша искуства са операцијама у Ираку и Авганистану, где нису имали излазну стратегију и све најаве за повлачење из борбених зона биле су контрадикторне.
До сада је америчка војска јавно ћутала и извршавала војна наређења политичког руководства. Основа за већину досадашњих интервенција је била та да је председник успевао да их убеди у потребу заштите ”националне безбедности”. Чак иу случају Сирије, Обама је покушао на исти начин. Али његови војници му нису поверовали. Чак и још више понижавања за Обаму. Већина официра и војника имају много јаснији поглед на стварност од самог председника и врховног команданта.
Ево шта је рекао пензионисани генерал-потпуковник Грегори Њуболд: " Политичари су наивни по питању обавеза које постоје у спољној политици. Многи нажалост не знају шта може да проузрокује војна операција. " Њуболд је био међу водећим кадровима у рату у Ираку. Он је рекао да многе његове колеге деле његове ставове и озбиљну забринутост.
Официр који је хтео да остане анониман је за Пост рекао : " Ја не могу да верујем да председник узима у обзир овај корак. У последњих 10 година смо се борили против побуњеника. Сирија има напредне системе наоружања. Ми би смо морали да се боримо у конвенционалном рату. "
У последњих недељу дана је генерал Мартин Демпси , шеф врховних команданта , указао на непажљивост Обамине администрације. Изјавио је за АБЦ: "Једноставна употреба оружја, без детаљне стратегије о томе како би требало да се заврши вероватно никада не доводи до онога што ми уствари замишљамо. "
Генерал Џејмс Матис је рекао : " Ако Америка заиста изврши такву операцију, онда је то брутално, врло, врло озбиљан рат. "
Други активни официр је рекао: " Шта државни политички циљ жели да постигнемо? Ја не знам шта је то. Ми кажемо да не би требало да буде промена режима. Ако је у питању само казна – постоје и други начини да се неко казни”.
Многи војни лидери су такође забринути због убрзаног пропадања анти-сиријске коалиције што доводи до новог тактичког планирања.
Без Британаца се мења план операције. Смањена подршка од стране НАТО је такође проблем. Подршка Француске по многима није довољна. На Турску се свакако гледа са сумњом. У премијера Ердогана се нема поверења, јер се сматра од стране многих америчких елита , да су они део исламистичког покрета који гледа само своје интересе.
Искусни официри изјављују за Пост да је ризик од војног напада огроман. Када знамо да заиста у Сирији , као што је Џон Кери открио у недељу ,отровни гас сарин у употреби, онда можемо имати несагледиве последице војног удара. Напад крстарећим ракетама могао да би више створити него решити проблема.
Најактивнији војници и војни званичници су експлицитно рекли да немају проблем да окрену леђа политичком врху. Још значајније је то што они уопште говоре , а не као након 11.септембра 2001 када су сви ”пали” на патриотизам .
Онима који су ишли у ватру, рат против тероризма изгледа да више није мотивација. Већина америчких војника не може да схвати ког смисла имају геополитичке акције спроведене од политичких лидера. Они очигледно немају више жељу да буду ”светска полиција” у удаљеним регионима света .Неслагање се слаже са оценом америчког становништва. Само мала мањина изјаснила се за војни напад .
За Обаму ће сада бити тешко да убеди Конгрес. Чак су и посланици више него скептични. 200 чланова потписало је петицију против војне операције.
За Конгрес се такође јавља проблем и разлог за одбијање, кажу војници : ”Буџет је драстично смањен, јер су САД кроз деценије неконтролисане политике нагомилале дуговања.
Побуна америчке војске је први пут у америчкој историји.
Међутим, притисак на Обаму изгледа да је постао толико велики да је у последњих неколико дана коначно ”повукао уже за отварање падобрана” и морао да одустане од својих планова.
И тако доживесмо феномен који до недавно многи нису могли да замисле: ”моћни” амерички председник објавио рат једној земљи. А његови војници кажу: Замислите, председник каже да је рат. А ми нећемо.
Извор: Deutsche-wirtschafts-nachrichten ,Washington Post
За ФБР Монитор пренео са сајта Двери српских В. Петровић
http://facebookreportermonitor.wordpress...%BC%D0%B5/