Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Spisak oficira, podoficira i vojnika VKJ koji su izvrsili samoubistvo u aprilu 1941.g

Mislim da ne postoji tacan i jedinstven spisak vezan za ove ljude koji nisu mogli da podnesu slom iz aprila 1941. godine. Evo prilike da saznamo sva njihova imena.
Vatra, imate li Vi neki spisak?
Одговори

(25-11-2015, 10:57 PM)Бенито Пише:  Vatra, imate li Vi neki spisak?

Немам, нити сам радио на томе.
Имају две књиге о генералима и адмиралима ВКЈ, тамо су сигурно поменути такви случајеви али их се не сећам (можда и јер их није било).

Код Терзића у ”Слому КЈ” књига друга се наводи неколико случајева:
Цитат:Bilo je patriota koji nisu mogli da prežive slom i rasulo vojske, kao pukovnik Bogoslov David Mažuranić, komandant 90. pešad. puka, potomak stare i slavne porodice Mažuranić, rodom iz Novog Vinodola. On je dan pre samoubistva pred postrojenim pukom, hrabreči svoje vojnike i trupne starešine, pored ostalog, rekao: »Neka budu prokleti sve kukavice i izdajice«.8 Samoubistvo je izvršio i potpukovnik Zivko Otašević, komandant 11. pešad. puka, kad nije mogao da spreči komandanta Timočke divizije da razoruža i preda diviziju
Nemcima, a tim časnim putem pošao je i major Martinović.
Одговори

Vatra, hvala. Mislim da se u knjizi Bjelajca pominju dva slucaja, ali mi knjiga nije tu. Da li je Terziceva knjiga na netu? Imam je u stampanom obliku, ali da ne listam ako ima na netu.
Одговори

Терзићеве књиге су на знацима, претрагом сам ово нашао брзо јер сам се сетио да сам прочитао раније.
Одговори

(26-11-2015, 02:02 PM)Бенито Пише:  Vatra, hvala. Mislim da se u knjizi Bjelajca pominju dva slucaja, ali mi knjiga nije tu. Da li je Terziceva knjiga na netu? Imam je u stampanom obliku, ali da ne listam ako ima na netu.

Што се тиче генерала упитању је само један. Пешадијски бригадни генерал Мирко Рајх је извршио самоубиство 14. априла 1941. године, нежелећи да изађе немцима на пријављивање.

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним