Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Искључење др Бојана Димитријевића из ДС и његов одговор

Искључивање историчара др Бојана Димитријевића показало је да је и у Демократској странци превладала црвена струја. Др Димитријевић је постао члан ДС још 1990. године, у време Борислава Пекића и због људи као што је био Борислав Пекић. Међутим, од те странке данас није остао ни камен на камену. Подсећамо да се током Другог светског рата Главни одбор ДС састајао само једном и да се определио 70% за Дражу и 30% за Недића. Демократска странка је организовано приступила Дражи и његовим јединицама и била је једина која је имала своју бригаду, наравно у оквиру ЈВуО, тј. 1. равногорског корпуса. У историјату ДС је то увек прећуткивано, док се данас, 2016-те, један њен истакнути члан избацује због слободе говора.

У наставку доносимо три документа:
- захтев председника странке Бојана Пајтића за искључење др Димитријевића,
- позив др Димтиријевићу на саслушање,
-одговор др Димитиријевића.

http://www.pogledi.rs/iskljucenje-dr-boj...v-odgovor/
Одговори

Ови Монти Пајтићевци су већи идиоти и од Вучићеваца. А признајем, за то се баш треба потрудити. Мени је ово утисак 2015. године:

"Такође, Извршни одбор сматрам некомпетеним и ненеадлежним телом да оцени било коју историјску чињеницу из Другог светског рата. Ниједном реченицом немам намеру да пред таквим телом говорим о личностима и догађајима из прошлости, а које су постале основ за покретање дисциплинског поступка против мене. Одбијам да држим лекције из српске историје партијској инквизицији. Ја сам историчар-професионлац са свим завршеним школама и највећим научним звањем у својој струци."

(18-01-2016, 04:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  Подсећамо да се током Другог светског рата Главни одбор ДС састајао само једном и да се определио 70% за Дражу и 30% за Недића.

Годинама проучавам историју Демократске странке, али авај, на овај податак нигде нисам наишао.
Оно што сам пронашао је следеће.
Последњи избори за главни одбор ДС-а су били 1938. и изабрано је 152 члана (могу да проверим оба ова податка). Када је 1941 .почео рат, главни одбор у Југославији је бројао 149 чланова, наиме Љуба Давидовић је преминуо, а два члана су отишла са избегличком владом. Грол и Божа Марковић, колико се сећам. Од 149 чланова, двојица су пришли комунистима, а двојица Недићу. Мој наслућај јесте да је остатак, дакле 145 чланова, активно или пасивно подржао Дражу. Што и јесте логично, јер су Демократе тада били англофили и истинске демократе. 30% посто за Недића ми је превелик проценат.
Оно што данашње "демократе" крију из своје историје, није само подршка Дражи у току рата (а и после рата - Драгић Јоксимовић), већ и највећи проценат чланова странке свештеника од свих југословенских странака. После Збора, али он се не рачуна јер није "прелазио цензус". На пример, Макарије Милетић, члан главног и извршног одбора, стрељан је од стране гестапоа због активности у покрету ДМ...
У последње време покушавам да сазнам шта је у току рата радио Драгутин Ранковић, адвокат и члан ГО и ИО ДС из Пожаревца, али нешто ми слабо иде. Ако неко има некаквих сазнања, био бих захвалан.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

И мени је овај проценат споран. Мислим да је Демократска странка била изразитом већином окренута четницима. Поготово по дубини. Не знам како је Милослав дошао до ових процената. А што се Бојана тиче, нејасно је шта ко ових нових тражио четврт века. Треба да им буде захвалан због одлуке. Опрали су га у очима многих.
Одговори

Нисам ја дошао до процената, већ Живко Топаловић, а он је бројао, јер је био присутан. Smile
Тих 30 посто су тзв. банкарци, који су гласали тако из страха за свој капитал.
Одговори

Е, ако је Живко бројао... SmileТи банкари, ту он мисли на мог земљака адвоката Дуканца. Танак је Живко извор за бројање. Не мислим да је лагао, него није имао увид.
Одговори

Како није, кад је био ту, у БГ? То је оно кад их је окупљао за Равну Гору.
Одговори

Самарџићу, где се може пронаћи тај податак о Живку Топаловићу и изјашњавању ГО ДС за Дражу или Недића? Или што би ти рекао - дај извор. Smile
Ја сам хтео на прошлогодишњем сајму да купим нешто од Топаловића (јер га никада нисам читао), али авај, Херцеговац ми није дозволио да губим време на глупости. Smile

(19-01-2016, 10:04 AM)Vlad Alekš Пише:  Последњи избори за главни одбор ДС-а су били 1938. и изабрано је 152 члана (могу да проверим оба ова податка).

Мала исправка. Ђаво се ипак крије у детаљима. Проверио сам по својим "енциклопедијама". Последњи избори за главни одбор ДС-а су били 1939. године, а изабрано је 153 чланова. Ако будем нашао времена отворићу тему на историји "Историја ДС-а", па ћу поставити и имена свих чланова ГО са додатком ко је шта радио у најмагловитијем периоду наше историје - Другом светском рату.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Извор је Топаловићева књига ''На Равној Гори''.
Одговори

Да се вратимо теми.
Кад се сетим како ми је Антоније Ђурић причао како је Борисав Пекић више ноћи у затвору преспавао на коленима, него испружен. Затвори били препуњени, а Пекић кракат и ко год прође, згази га.
И Бојан уђе у странку због њега, а у странци све сами титоисти.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним