Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Београд - вечити град

Од 32. минута:
https://www.youtube.com/watch?v=8T6EkyY45O4
...на жалост ништа није тачно, јер се ослања 90% на Нојбахера.

Од 37. минута о четницима, на жалост такође са низом предрасуда: Тито знао, Дража није знао, партизани се борили против Осовине, четници нису, онда опет Дража нешто није схватао, Тито јесте, затим поново Тито борбен, Дража лежеран, итд.
Одговори

Одлично је што си ово прокоментарисао. Чак си био благ, епизода је катастрофа, изузев оног дела о биографијама немачких официра из окупираног Београда.
Иначе, имам врло негативно мишљење о овом серијалу. Занимљиво је сетити се да је Сима Ц. Ћирковић пре пар година радио један сличан серијал за Студио Б. Серијал је прекинут, јер је требало да се пренесе на РТС. Онда, вероватно, није било ништа, а појавио се Диклић са овом серијом. И причом како је он то све из свог џепа. Свако ко се бави издаваштвом, било књига или филмова, зна колико то може бити истина.
За ову епизоду важи исти коментар који сам дао за серију Крадашина Булајића. Политика, а не историја.
Одговори

Ја сам купио књигу пре пар месеци и не знајући да се спрема(о) и тв серијал. Серију нисам гледао,али књига је урађена одлично.

Мислио сам баш да поставим део о нацистичким првацима и њиховим злочинима, ал ето, Бенито каже да је крш, па нећу Smile

П.С. Има једна сјајна реченица, могао бих да потпишем свако слово - надам се да се за њу нашло места у серијалу:
"Дража, на срећу самог народа, није схватио да су за потребе стварања будућих држава неопходне невине жртве, бројке и пиони, крвави залог за будуће позиције, што је свакако добро знао од Руса обучени Тито, а Черчил боље од свих." (стр 490)
Одговори

Нису ово слике из Крушевца 41 него 44... Чист непрофесионализам.
Чији су ово извори од 37. минута? Недићевски? Пошто ми се чини да је у стилу Радошеве Равне Горе.
Одговори

Шико, то са нацистима је одлично. Нисам видео да је у другој литератури то тако детаљно обрађено.
А што се тиче реченице коју си навео, мени је запарала слух. Види се да не барата темом, па понавља флоскуле типа "Тито је био способан" и слично. Нит се држава стварала, нити су за то неопходне жртве невиних, нити има ишта што Дража тада није разумео, на срећу или несрећу Срба...
Недовољно знања доводи до превелике амбиције. Зато смо и овде добили овако спектакуларне реченице.
Укратко, добро историјско дело краси велики број података, а мали број судова и квалификација које доноси аутор.
Одговори

(04-03-2014, 09:49 PM)Бенито Пише:  А што се тиче реченице коју си навео, мени је запарала слух. Види се да не барата темом, па понавља флоскуле типа "Тито је био способан" и слично. Нит се држава стварала, нити су за то неопходне жртве невиних, нити има ишта што Дража тада није разумео, на срећу или несрећу Срба...

Боље "звучи" кад се прочита Smile
Ја реченицу капирам у другом контексту... Стварао се "нови врли свет". У таквој партији, без обзира на карте које држи у руци, Дража (и људи тог кова) једноставно није имао промил шансе. Није то слабост или незнање, то је пре свега етичко питање (гурнут је у игру у којој није ни намеравао да учествује).
Мислим да му је овом реченицом аутор суптилно одао пуно поштовање. То кажем јер знам у каквом тону је писана цела књига.
Можда то другачије делује на екрану, погледао сам ову епизоду - потпуно је другачији доживљај.

(04-03-2014, 09:49 PM)Бенито Пише:  Укратко, добро историјско дело краси велики број података, а мали број судова и квалификација које доноси аутор.
Не треба заборавити да је овде обрађен период од скоро 2000 година - и то доста добро, с обзиром на број страна.
Одговори

О Карађорђу, Милошу, Недићу, Дражи, Јасеновцу...
Ово око Драже се баш налупетао.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним