Поруке: 4,406
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
652
(16-08-2016, 05:05 PM)Романија Пише: Можда сам се погрешно изразио, нисам мислио главнина НОВЈ, већ главнина јединице која учествује у борби. А разлози су: пала магла, заказао Ђурић, касно стигло појачање, наишле Швабе, нестало муниције за даље гоњење и слично.
Немој ме погрешно схватити, србијански корпуси су били исто добри као и остали, него само кажем шта ми је запало за око.
ОК, нисам те разумео онда добро. Мада опет није ми у сећању ни да је било толико опкољавања неких ком. јединица. Било је додуше више неуспешних покушаја опкољавања из разлога које си навео, али самог опкољавања чини ми се не толико.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 14,553
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,083
Да ли су их масакрирали? Ко је оно беше писао како им је Аца Милошевић наредио да их не убијају, иако су их имали као на тацни." То су све наша браћа. Све су то комунисти мобилисали и потерали испред себе. Не убијајте их, иначе ћемо и ми бити као партизани."
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
А ето још једног паметног разлога
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Мислим да је највећи проблем с тим имао Петар Самарџић, сви су му то замјерали. Чини ми се да је из читаве ове заврзламе као побједник изашла комунистичка пропаганда. На примјер онај Звонков друг је још у љето 41 замјерао Звонку што је отишао код капиталиста на Равну Гору, иако до тада није био комуниста, што говори о јачини њихове пропаганде. А упоредите њега са, на примјер, Бошком Тодоровићем. А било је много таквих као Бошко и 1942. Тако да је очигледно шта је ту заказало - четничка пропаганда.
Поруке: 4,406
Теме: 55
Углед:
652
Ево једно питање у оквиру теме, али које за предмет има ужу област. Дакле, мишљење о шумадијским корпусима, од најбољих до најгорих. Не мислим само на 1. и 2. шумадијски, него о свим корпусима састављеним од Шумадинаца - Гарда, Руднички, Смедеревски, Авалски, Варварински, 1. и 2. равногорски.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 14,553
Теме: 307
Углед:
3,083
Тешко да се неко може мерити са Гардом. Али, Руднички и Први и Други Равногорски иду одмах за њом.
Поруке: 17,023
Теме: 632
Углед:
1,882
Смедеревски је био најслабији.
Поруке: 911
Теме: 1
Углед:
129
(17-08-2016, 05:34 PM)Милослав Самарџић Пише: Мислим да је други проблем: Официри се спремају за борбу против спољних непријатеља и тешко ступају у грађански рат.
Ебо официра који би да бира "какав ће рат водити". Исти је принцип ратовао ти против странца или "домаћег". Бомба, митраљез, појединац или неки нападни елемент итд. имају исту примјену и користе се исто.
Најмање је битно да ли се неко зове Фриц или Јова.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 5,715
Теме: 64
Углед:
364
(17-08-2016, 10:16 PM)Милослав Самарџић Пише: Смедеревски је био најслабији.
Кад се сад нисам шлогиро...
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.