Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Video snimci o Vojsci Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Srbije

Pretpostavljam da ste svi barem jedanput naleteli na video snimke nekih vojski drugih država,moderne vojske ili vojske iz Prvog i Drugog svetskog rata,u pozadini se obicno cuje neka moderna pop,nekad rok,ili čak neki strojev korak ili neka pesma ,opet može biti moderna,a može biti i zi vremena kad je snimljen taj video materijal ili tako nekako(najčešći su video snimci za Vermaht,SS,nacističku nemacku,ili moderna americka i ruska vojska).
E pa ja radim na tom tipu video snimaka ,samo što pravim video snimke za vojsku kraljevine Jugoslavije i vojsku kralevije Srbije.

Zasto ?

E pa zato što trebamo da velicamo svoju slavnu proslost,svoje Vojvode,svoju vojsku,svoga kralja,da vidi narod da smo bili jedan malen,ali nepokoran narod,da smo imali odličnu vojsku,pešadiju,artiljeriju,tenkove,avijaciju,mornaricu,specijalne jedinice itd...

Pa bih želeo samo da pogledate moj video materijal i možda vam pomognem,ako ste tražili neki video,neku sliku,ili neku osobu ,a niste znali da li postoje jos neke slike gde se dotična osoba nalazi,možda neko nije znao koje smo sve tenkovi koristili,koje smo razarače i podmornice imali,i tako dalje,u svakom slučaju može biti poučno,a ko voli istoriju ili dobru pop muziku neka poslusa i pogleda.

[b]NE ŽELIM DA SE REKLAMIRAM NA OVAKVOM MESTU GDE SU OZBILJE TEME,NITI ŽELIM DA BUDEM NEKI KRPELJ KOJI SE ZAKAČI NA NEKI FORUM I REKLAMIRA SE !

ŽELIM SAMO DA LJUDI VIDE DA SMO BILI JAKA VOJSKA ,DA STRANCI VIDE DA SMO I MI IMALI BITNU ULOGU U SVETU,A MOŽDA NEKO NEŠTO I NAUČI
[/b]

(na primer video o generalima i admiralima vojske KJ ,normalno da nisu svi tu,stvio sma malo bitnije ličnosti,ali ih ima dosta,a i nisam pronasao toliko slika o nekim generalima,ili na primer da vidi koje smo tenkove koristili ili kokvu mornaricu smo imali,ili nečto o dodeli novih pukovskih zastava iz 1930. godine,itd)

https://www.youtube.com/channel/UCr6TqVD...shelf_id=0

tu je link od video snimaka na YT

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

Evo jednog od video snimaka:
Dodela pukovskih zastava iz 1930. godine,
ovde ima slika za koje ja nisam znao da postoje do rpe par meseci,imamo sreće što su očuvane,a mi koji smo ih video,trebamod a radimo na tome da se ne zaborave,pogodovo mi se dopala slika kralja Aleskanra i Vojvode Preta Bojovića
(u ovom slučaju mislim da se nalazi na 53 sekunde)

Ko voli dobru muziku ili istoriju,nek pogleda,možda sazna nešto što nije znao,ja sam bar saznao dok sam istraživao i dok sam ga pravio.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

(24-08-2016, 12:09 AM)Andrejevic Пише:  Evo jednog od video snimaka:
Dodela pukovskih zastava iz 1930. godine,
ovde ima slika za koje ja nisam znao da postoje do rpe par meseci,imamo sreće što su očuvane,a mi koji smo ih video,trebamod a radimo na tome da se ne zaborave,pogodovo mi se dopala slika kralja Aleskanra i Vojvode Preta Bojovića
(u ovom slučaju mislim da se nalazi na 53 sekunde)

Ko voli dobru muziku ili istoriju,nek pogleda,možda sazna nešto što nije znao,ja sam bar saznao dok sam istraživao i dok sam ga pravio.

На слици Армијски генерал Стеван Хаџић чита говор, поред њега је краљ Александар иза краља је кнез Арсен његов стриц а до Арсена је његов син Павле. Војвода Петар Бојовић је испод бине са десне стране. Њих тројца су одликовани орденом Југословенске круне првог реда а војвода је тада био једини припадник војске одликован тим редом ордена што се види и на слици.

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

Baš tako,međutim,ja sam video da postoji tema samo o knezu Arsenu,a video sam da ima malo saznanja o njemu ili manje slika,pa evo link stranice od dakle sam ja nabavio slike i gde sam ih prvi put video,ko traži slike sa nekom osobom(Kralj Aleksandar I,Vojvoda Petar Bojović,knez Pavle,knez Arsen,ili samo vojska) za koje nije znao da postoje nek pogleda ovaj sajt,možda mu pomogne,kao što je i meni.

http://flick.rs/2013/10/08/dodela-pukovs...-istorija/

Одговори

А овај "Јагодинац" што је први коментарисао фотографије са сајта, још пре три године, сам ја. Smile
Одговори

Eto,koliko je malo mesto ovaj internet,ko bi rekao Smile

Inače ja sam komantarisao 6.,ja sam taj Anrejević

Inače,zaboravih da pitam,pa sad moram u drugoj poruci,da li vam se sviđa taj video o Dodeli pukovskih zastava ?,pošto vidim,da ste vi od davno upoznati sa ovom temom,pa ste se možda obradovali kada ste videli te slike u nekom video spotu (ili kako se već zovu video snimci sa istorijskim materijalom,a današnjom modernom muzikom koja ih veliča)

(24-08-2016, 02:25 AM)Snake Пише:  На слици Армијски генерал Стеван Хаџић чита говор, поред њега је краљ Александар иза краља је кнез Арсен његов стриц а до Арсена је његов син Павле. Војвода Петар Бојовић је испод бине са десне стране. Њих тројца су одликовани орденом Југословенске круне првог реда а војвода је тада био једини припадник војске одликован тим редом ордена што се види и на слици.

Inače,kad ste spomnuli rangiranje po redovima,pretpostavljam da je orden Jugoslovenske Krune prvod reda najviši po rangiranju i da je to orden koji se vezuje oko vrata ,a ispod one grane ordenja se stavlja velika zvezda,hteo sam da vas pitam,koliko tu redova postoji,pošto sam video da postoji orden Jugoslovenske Krune V reda,pretpostavljam da je to onaj koji se kači na levu stranu pluća,iznad dzepa,isto tako sma hteo da vas pitam za orden Karađorđeve zvezde,kada se kaže ,"odlikovan je ordenom karađordđeve zvezde sa mačevima",da li je taj orden onaj koji svi generali srpske i jugoslovenske vojske nose oko vrata,pošto se jasno vide mačevi na tom ordenju koje nose oko vrata.
Pa eto,ako znate koji su naviše rangirani i koliko redova postoji i da li za svaki orden postori isti proj redova ili ne ?

Одговори

(24-08-2016, 11:10 AM)Andrejevic Пише:  Baš tako,međutim,ja sam video da postoji tema samo o knezu Arsenu,a video sam da ima malo saznanja o njemu ili manje slika,pa evo link stranice od dakle sam ja nabavio slike i gde sam ih prvi put video,ko traži slike sa nekom osobom(Kralj Aleksandar I,Vojvoda Petar Bojović,knez Pavle,knez Arsen,ili samo vojska) za koje nije znao da postoje nek pogleda ovaj sajt,možda mu pomogne,kao što je i meni.

http://flick.rs/2013/10/08/dodela-pukovs...-istorija/

О кнезу Арсену постоји филм ево одломка:

Наратор Драгомир Ацовић.

(24-08-2016, 03:01 PM)Andrejevic Пише:  Eto,koliko je malo mesto ovaj internet,ko bi rekao Smile

Inače ja sam komantarisao 6.,ja sam taj Anrejević

Inače,zaboravih da pitam,pa sad moram u drugoj poruci,da li vam se sviđa taj video o Dodeli pukovskih zastava ?,pošto vidim,da ste vi od davno upoznati sa ovom temom,pa ste se možda obradovali kada ste videli te slike u nekom video spotu (ili kako se već zovu video snimci sa istorijskim materijalom,a današnjom modernom muzikom koja ih veliča)

(24-08-2016, 02:25 AM)Snake Пише:  На слици Армијски генерал Стеван Хаџић чита говор, поред њега је краљ Александар иза краља је кнез Арсен његов стриц а до Арсена је његов син Павле. Војвода Петар Бојовић је испод бине са десне стране. Њих тројца су одликовани орденом Југословенске круне првог реда а војвода је тада био једини припадник војске одликован тим редом ордена што се види и на слици.

Inače,kad ste spomnuli rangiranje po redovima,pretpostavljam da je orden Jugoslovenske Krune prvod reda najviši po rangiranju i da je to orden koji se vezuje oko vrata ,a ispod one grane ordenja se stavlja velika zvezda,hteo sam da vas pitam,koliko tu redova postoji,pošto sam video da postoji orden Jugoslovenske Krune V reda,pretpostavljam da je to onaj koji se kači na levu stranu pluća,iznad dzepa,isto tako sma hteo da vas pitam za orden Karađorđeve zvezde,kada se kaže ,"odlikovan je ordenom karađordđeve zvezde sa mačevima",da li je taj orden onaj koji svi generali srpske i jugoslovenske vojske nose oko vrata,pošto se jasno vide mačevi na tom ordenju koje nose oko vrata.
Pa eto,ako znate koji su naviše rangirani i koliko redova postoji i da li za svaki orden postori isti proj redova ili ne ?

Не, орден Југословенске Круне је био 5 по важносном реду у редоследу одликовања Краљевине Југославије. Не требаш да бркаш важносни ред и степен одликовања. Важносни ред је поредак од највећег са првим редом до најмањег који су регулисани законом о одликовањима Краљевине Србије и Краљевине Југославије. С друге стране степен ордена је то што си напоменуо: "око врата" припада трећем степену.

Важносни редови регулисани законом о одликовањима Краљевине Југославије су:

Специјални ред: Орден Светог Кнеза Лазара (на огрлици)
1: Орден Карађорђеве звезде (без мачева)
2: Орден Карађорђеве звезде са мачевима
3: Орден Белог орла (без мачева)
4: Орден Белог орла са мачевима
5: Орден Југословенске круне
6: Орден Светог Саве

Степени ордена су: 1) Карађорђева звезда са и без мачева 4 степена,
2) Бели орао са и без мачева 5 степена, 3) Југословенска круна 5 степена 4) Свети Сава 5 степена.

Први степен ордена се назива Велики крст и носи се на ленти преко десно рамена према левом куку а на левој страни код срца ставља се такозвана звезда ордена.
Други степен ордена се назива Велики официр и носи се око врата и испод срца али мало је другачији од првог степена.
Трећи степен ордена се назива Командир и носи се око врата.
Четврти степен се назива Официр и носи се изнад левог џепа на сакоу, униформи или смокингу (обично има розету на лентици ордена)
Пети и најнижи степен се назива Витез или Кавалир и исто се носи изнад левог џепа и нема розету. Генерали који носе око врата орден су одликовани другим или трећим редом тог ордена.

Специјални ред је увек на великој огрлици и обично припада само шефу државе. Код нас у Краљевини Југославији су га носили монархси и њихови синови престолонаследници. Данас у свету једини орден са специјалним редом је Француска Легија части.

Одговори

(26-08-2016, 02:59 AM)Snake Пише:  Не, орден Југословенске Круне је био 5 по важносном реду у редоследу одликовања Краљевине Југославије. Не требаш да бркаш важносни ред и степен одликовања. Важносни ред је поредак од највећег са првим редом до најмањег који су регулисани законом о одликовањима Краљевине Србије и Краљевине Југославије. С друге стране степен ордена је то што си напоменуо: "око врата" припада трећем степену.

2) Бели орао са и без мачева 5 степена, 3) Југословенска круна 5 степена 4) Свети Сава 5 степена.

Први степен ордена се назива Велики крст и носи се на ленти преко десно рамена према левом куку а на левој страни код срца ставља се такозвана звезда ордена.
Други степен ордена се назива Велики официр и носи се око врата и испод срца али мало је другачији од првог степена.
Четврти степен се назива Официр и носи се изнад левог џепа на сакоу, униформи или смокингу (обично има розету на лентици ордена)
Пети и најнижи степен се назива Витез или Кавалир и исто се носи изнад левог џепа и нема розету. Генерали који носе око врата орден су одликовани другим или трећим редом тог ордена.

Специјални ред је увек на великој огрлици и обично припада само шефу државе. Код нас у Краљевини Југославији су га носили монархси и њихови синови престолонаследници. Данас у свету једини орден са специјалним редом је Француска Легија части.

Hvala vam,kad god sam gledao sliku Karađorševe zvezde ili Jugoslovenske krune,

[Слика: 250px-Orden_Karađorđeve_zvezde_prvog_stepena.jpg]

[Слика: 250px-Orden_Jugoslovenske_krune_prvog_stepena.jpg]

uvek sam mislio da generali nose oko vrata nosi sa celom tom velikom lentom (kako sam glup bio),nikad mi na pamet nije palo da je ta lenta namenjena da se nosi preko tela, iako sam viđao da generali nose tu lentu,nikad mi nije palo na pamet.

[Слика: 20130721094319!Stari_Vojvoda_Petar_Bojović.jpg]

Jedino na ovoj slici Vojvoda nosi lentu pogrešno,sa levog ramena ka desnoj strani kuka,a kako ste rekli,trebalo bi obrnuto.

A znači,drugi stepen(Veliki oficir) i treći stepen (Komandir) mogu,a i ne moraju da budu sa mačevima ,koliko sam shvatio (pričam o Karađorđevoj zvezdi).

I imam jedno pitanje,da ne pišem 2. poruke,pa ću sve u jednoj.
Kako se zovu zavoji koji su nosili srpski i jugoslovenski vojnici (nosili su ih i francuski,i vojnici ruske carevine,i carske Nemaćke itd.) ?
Da li oni idu posebdo od pantalona,pa se obaviju oko listovova,(dužine su od podkolena do zgloba na stopanu) ili su prišivene za pantalone ?

Hvala vam što ste mi objasnili rangiranje ordena po važnosti i po stepenima,kao i što ste mi rekli njhova imena,veliko vam hvala.

(26-08-2016, 12:35 PM)Andrejevic Пише:  I imam jedno pitanje,da ne pišem 2. poruke,pa ću sve u jednoj.
Kako se zovu zavoji koji su nosili srpski i jugoslovenski vojnici (nosili su ih i francuski,i vojnici ruske carevine,i carske Nemaćke itd.) ?
Da li oni idu posebdo od pantalona,pa se obaviju oko listovova,(dužine su od podkolena do zgloba na stopanu) ili su prišivene za pantalone ?

Hvala vam što ste mi objasnili rangiranje ordena po važnosti i po stepenima,kao i što ste mi rekli njhova imena,veliko vam hvala.

[Слика: yugoslavian_uniforms_by_zared_tregonwell-d7tx3nc.png]

Zaboravio sam da postavim sliku,da vidite o kojim zavojima mislim.

Одговори

(26-08-2016, 12:35 PM)Andrejevic Пише:  
(26-08-2016, 02:59 AM)Snake Пише:  Не, орден Југословенске Круне је био 5 по важносном реду у редоследу одликовања Краљевине Југославије. Не требаш да бркаш важносни ред и степен одликовања. Важносни ред је поредак од највећег са првим редом до најмањег који су регулисани законом о одликовањима Краљевине Србије и Краљевине Југославије. С друге стране степен ордена је то што си напоменуо: "око врата" припада трећем степену.

Hvala vam,kad god sam gledao sliku Karađorševe zvezde ili Jugoslovenske krune,

[Слика: 250px-Orden_Karađorđeve_zvezde_prvog_stepena.jpg]

[Слика: 250px-Orden_Jugoslovenske_krune_prvog_stepena.jpg]

uvek sam mislio da generali nose oko vrata nosi sa celom tom velikom lentom (kako sam glup bio),nikad mi na pamet nije palo da je ta lenta namenjena da se nosi preko tela, iako sam viđao da generali nose tu lentu,nikad mi nije palo na pamet.

[Слика: 20130721094319!Stari_Vojvoda_Petar_Bojović.jpg]

Jedino na ovoj slici Vojvoda nosi lentu pogrešno,sa levog ramena ka desnoj strani kuka,a kako ste rekli,trebalo bi obrnuto.

A znači,drugi stepen(Veliki oficir) i treći stepen (Komandir) mogu,a i ne moraju da budu sa mačevima ,koliko sam shvatio (pričam o Karađorđevoj zvezdi).

I imam jedno pitanje,da ne pišem 2. poruke,pa ću sve u jednoj.

(26-08-2016, 12:35 PM)Andrejevic Пише:  I imam jedno pitanje,da ne pišem 2. poruke,pa ću sve u jednoj.

[Слика: yugoslavian_uniforms_by_zared_tregonwell-d7tx3nc.png]

Zaboravio sam da postavim sliku,da vidite o kojim zavojima mislim.

Онај орден којим је одликовани награђен тај носи око врата ако је добио Карађорђеву звезду са мачевима трећег реда носи тај а ако је добио без мачева носи тај. Објаснио у важносном реду шта је старије ордени без мачева тј. цивилни јер су старији по дану уставновљења. Карађорђева звезда и Бели орао са мачевима уведени су пред Балканске ратове и добијали су само за ратне заслуге.

Што се тиче униформе то није наша униформа већ француска добијена 1917 јер српска војска у Солуну је имала већ похабане униформе па је то морало да се замени. Око 300000 униформи су стигле из Француске па су наши војници имали исте униформе као французи само што су на шлему адријан угравиран је грб Краљевине Србије. Енглези зову те чарапе патији (patiees). То је као завој који се обавијао око глежњева до колена. Као данашње чарапе доколенице. Последње две су наше унифроме и на њима се виде бриџ панталоне и чизме код подофицира и официра. Краљевина Југославије је наставила коршћење униформи из Првог светског рата све до 1941. године.

Објашњавање делова униформе је на овом снимку.

Одговори

Ослобођење наше војске из логора 1945:
k
Одговори

Сахрана краља Александра:
https://www.youtube.com/watch?v=NtYQhzm6ddE
Одговори

Краљ Петар 1945:
[/align]
Одговори

Краљица Марија 1941. у Лондону:

Краљ Петар Други у Београду, 1934: