Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Плужине
Rainbow 

И на овим изборима у Црној Гори, владајући ДПС је доживео пораз у општини Плужине. То не би било ништа ново да у Андријевици, Беранима и Бијелом Пољу није дошло до супротног сценарија. Зашто су Плужине доследно на просрпској страни?
Можда узрок треба тражити и у Другом светском рату. Ко зна нека напише нешто о догађајима и личностима из Плужина и Пиве уопште, који су оставили историјски траг у периоду ДСР.
Одговори

Mislim da Drugi svetski rat nije presudan za srpski stav Pluzina to jest Pive. Na granici je sa Hercegovinom, a to sigurno utice, i to bi bilo lakse uociljivo da krajevi poput Rudina i Golije koji se naslanjaju na Pluzine i Pivu - nisu u okviru opstine Niksic i da samim tim nisu utopljeni u opsti ustaski rezultat te opstine. Tu je i Pivski manastir koji je najvazniji uz Ostrog i Moracu. Verovatno ima udela i to sto je u pitanju opstina sa najmanje stanovnika i svakako najsiromasnija, pa nemaju cime da korumpiraju glasace, sto ipak nije slucaj u Beranama i Andrijevici - tamo bar ima neceg, a i veci broj mafijasa potice iz tih opstina, da ne govorimo o Bijelom Polju. Siguran sam da je apsolutna vaznost manastira - koji je vazniji kulturni centar od samog sedista opstine - garancija da ljudi ne mogu tako lako da izdaju svoje poreklo.
Sta reci osim da je odatle i Boris Tadic sa svojom horor pricom, kada mu je otac gledao kako partizani iz familije streljaju cetnicki deo familije...tako da ne mislim da je Drugi sv. rat presudan u pravcu srpstva. Ako se ne varam, narod je strasno stradao u toku Sutjeske od nemackih odmazdi. Pre bismo mogli reci da je uprkos Drugom sv. ratu srpska svest ocuvana.

ps
Svakako, ne smemo zaboraviti Baja Pivljanina.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним