Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Благоје Јововић

Одавно га нисмо помињали. Вероватно постоји тема о њему, на овом или старом форуму, али да не тражим.
Дакле, шта је ново?
У Архиву Србије налазе се архивалије ОЗН-е и УДБ-е. Наравно, те документе могу да гледају само истраживачи овлашћени за то од државе. Та дозвола иде преко чувеног ИСИ- са.
Прича се да је неко од њих пронашао документ, записник са састанка из 1957. године. На том састанку у канцеларији С. П. Крцуна, нашли су се водећи удбаши Србије, попут Крстића, Капичића, Видаковића, амбасадора у Аргентини и других. У записнику стоји да је тема састанка елиминисање Павелића. Амбасадор Југославије у Аргентини је поменуо извесног емигранта , четника Благоја Јововића за кога зна да би био спреман да убије Павелића и да за то не тражи ништа, осим да га УДБ-а подржи логистички, односно да му омогући бег и скривање након убиства. Даље, у записнику не помиње се више ништа о овом амбасадоровом предлогу, нити се више помиње Благоје Јововић.
Ево, можете дати мишљење о овом документу, овако на нивоу спекулације, јер тај документ није још виђен. Чуди ме да се Хрвати не интересују за овај документ.
Мада, код комунаца је све могуће, па и то да је документ лажиран још у време убиства Павелића, па да је антидатиран.
Одговори

Јово Капичић је последњих година живота често био по емисијама и свашта причао али ову акцију чини ми се да није поменуо.
За ову акцију било би потребно праћење дуже времена,гомила извештаја са свих страна,ступање у контакт са Јововићем,...
Могуће да су тај документ намерно избацили да би повећали свој допринос у атентату(слично и за Калабићев случај,нема нигде извештаја о његовов обуци Удбаша итд.).Са друге стране могуће да су стварно имали удела у овоме.Познато је да су 10-ак година касније скинули Лубурића.Додуше он је био доста активнији од Анте па је могао и раније страдати.
По мом мишљењу користили су старе форе.Оставити неки писани траг да постоји доказ а остале документе(уколико су уопште постојали) уништити или забранити им приступ.
Да ли се Јововић поверио коме након доласка у отаџбину?
https://www.youtube.com/watch?v=ITgC7AAsLto

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Чуди ме да раније није спомињан. Јуначина горска
Одговори

Да ли је неко прочитао ову књигу?
http://www.zlocininadsrbima.com/Knjiga.a...1%9B%D0%B0

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

јесам ја, добра је
Одговори

Има ли фуснота или је романсирана биографија?
Дакле, који су историјски извори?
Одговори

па то су мемоари, за шта ће му извори..
Мало ме разочарао, јер је стајао изнад рањеног Павелића и није хтјео да га убије.
Одговори

(07-12-2016, 03:18 AM)Романија Пише:  Мало ме разочарао, јер је стајао изнад рањеног Павелића и није хтјео да га убије.

Знао је да је шећераш, оставио га је да се мучи.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(07-12-2016, 03:18 AM)Романија Пише:  па то су мемоари, за шта ће му извори..
Мало ме разочарао, јер је стајао изнад рањеног Павелића и није хтјео да га убије.
Аха, мемоари.
Зато сам те и питао, јер се неки детаљи не поклапају са оним документом. Нпр , тамо кажу да живи у Аргентини, а у тој књизи да је дуго био у Италији.
Мени је то доста мутна прича, због уплитања обавештајних служби, али не УДБ-е, то они себи дају на значају. Тешко је као убица преживети толике године у туђем и непознатом свету.
То му не верујем да је стајао изнад Павелића. Излетели су наоружани типови из куће и он је одмах почео да бежи. Уосталом, и Павелић је пуцао на њега.
Шта каже, да ли га је Павелић погодио?
Одговори

(07-12-2016, 03:18 AM)Романија Пише:  па то су мемоари, за шта ће му извори..
Нису мемоари, него је аутор књиге Тихомир Бурзановић записао шта му је Благоје наводно испричао кад су се срели, а он је књигу објавио по Благојевој смрти.

http://documents.tips/documents/dva-metk...capdf.html

Што се тиче садржаја, на страни 30:
”Тамо смо срели капетана Петерсона, који је био у мисији код генерала Драже Михаиловића.”
Питерсон није био у некаквој мисији, него је био авијатичар који је искочио над Црном Гором, и оставио је своју изјаву, која је код нас објављена у књизи ”Контрареволуција у Црној Гори”. Кад се упореди та изјава са наводима из књиге ”Два метка за Павелића”, види се да су у књизи прескочени неки осетљиви детаље - попут тога да су их Немци пустили на ту мисију.
Одговори

Аха, нисам знао, видим да пише у првом лицу. Мислиш да је Бурзановић нешто измислио?
Бенито, није Павелић већ његов телохранитељ погодио Благоја, али је он то примјетио тек касније, када је ушао у воз.
Одговори

(07-12-2016, 06:03 PM)Романија Пише:  Аха, нисам знао, видим да пише у првом лицу. Мислиш да је Бурзановић нешто измислио?
Не знам.
Али обзиром да је Бурзановић препричавао његове речи, дате после 50-ак година, и да то све вероватно није ауторизовано, има места за доста грешке и у најбољем случају.
Одговори

Колико знам, приметио је Павелић у последњим тренуцима, да га неко прати. Окренуо се, опсовао му мајку комунистичку ( не и српску), извадио пиштољ и пуцао. Благоје је морао да му приђе , јер је у атентат пошао са дамским пиштољем малог калибра, па да не би промашио. Тај пиштољ је добио преко проте буеносајреског , који је , опет, пиштољ набавио од жене једног усташког официра.
Тек по Павелићевим пуцњевима, један или два, припуцао је и Благоје и погодио поглавника у руку, па у пределу карлице. На други погодак, Павелић се савио у чучањ, али није пао. Већ су тад почели из куће да истрчавају телохранитељи Павелића, ваљда четворица. Али , Благоје се већ дао у бег.
Тако да, Павелић га је , сигурно, погодио , а не телохранитељи. Такође, и ово његово неодговарајуће оружје за атентат, доста тога говори.
Без обзира на све, свака му част. Отишао један Бјелопавлић и осветио Павла и остале. Несхватљиво је,са ове историјске дистанце, да смрада нису обрисали са лица земље они којима је читаве фамилије, села и области збрисао са лица земље.
Одговори

Благоје говори да је стајао изнад Павелића који је изгледао мртав, и размишљао да ли да га убије, или пребије, или узме торбу са документима. На крају је само побјегао. Телохранитељи су пуцали, па је Благоје то искористио, јер народ није обраћао пажњу на њега већ на оне који пуцају. Он сматра да су га они ранили а не Павелић.
Након атентата, усташе су тог проту бациле под воз.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним