Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Шифрована имена четника

Промењен је наслов, али то би требало да је то

https://www.pogledi.rs/%d1%88%d0%b8%d1%8...d1%86.html
Одговори

Захваљујем.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(11-04-2023, 03:17 PM)Перун Пише:  
(08-01-2017, 03:00 PM)Милослав Самарџић Пише:  Било је и РА-РА и РАС-РАС.

Ево поставио сам цели списак шифара који имам, око 3.000:

https://www.pogledi.rs/%d1%88%d0%b8%d1%8...d1%86.html

Шифре су по азбучном реду. За претрагу по именима, притисните ЦТРЛ и слово Ф, па онда укуцате име у прозор који се појави. Мислим ако неко не зна ово...

Ајде окачи нови линк кад будеш у прилици.

Окачио сам.
Одговори

САСКA и АДМИР су били лични псеудоними Шашкијевића и један од њих је увек користио кад је контактирао Дражу преко радија.

Овако је увек ишло обраћање: "За 90 (Д.М.) од АДМИР или САСКА (Шашкијевић)".

Стални тајни број унапред договорен између Д.М. и Шашкијевића је био 27896.

Сваки телеграм се састојао од најмање 150 слова са циљем да се смањи могућност дешифровања од стране непријатеља. Ако је порука мања од 150 слова, стихови народних песама би се користили како би се отпремило најмање 150 слова.
Одговори

(07-06-2023, 12:11 PM)Mitic Пише:  Стални тајни број унапред договорен између Д.М. и Шашкијевића је био 27896.

Сваки телеграм се састојао од најмање 150 слова са циљем да се смањи могућност дешифровања од стране непријатеља. Ако је порука мања од 150 слова, стихови народних песама би се користили како би се отпремило најмање 150 слова.
Zanimljivo, isto tako su radili i Nemci. Signal je imao otprilike toliko karaktera. To je Teile.
Samo što su Nemci imali sofisticiraniju tehniku šifrovanja.
Одговори

(07-06-2023, 07:19 PM)Chicot Пише:  
(07-06-2023, 12:11 PM)Mitic Пише:  Стални тајни број унапред договорен између Д.М. и Шашкијевића је био 27896.

Zanimljivo, isto tako su radili i Nemci. Signal je imao otprilike toliko karaktera. To je Teile.
Samo što su Nemci imali sofisticiraniju tehniku šifrovanja.

То је исто са оног линка који сам поставио на форуму "Операција Тојфел".
Одговори

Jasno, samo primećujem neke principe tog vremena.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним