Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

УМРО ПОСЛЕДЊИ ДРАЖИН ОФИЦИР

Са закашњењем, а по сазнању.

поручник ДУШАН Д. ДУТИНА
Прошле године 3.септ.2018, у 103 години умро је последњи Дражин официр Душан Дутина у шведском граду Јарлабергу.

Рођен 20.јуна 1916 у с.Глеђевци, код Љубиња, од оца Дамјана и мајке Саве, као најмлађи од седморо браће и сестара.
Након завршених 4 разр. ош и средње шк. у Сарајеву, свршава и 61.кл.НШВА ( 1933-1936 ).
Службовао је у пеш.пуку Краљеве Гарде, а 1.апр.1940 преведен је у ваздухопловство.
Након Априлског рата 1941 избегава заробљеништво и склања се у Београд. Једно кратко време, од сред.маја 1941 ради као приватни чиновник.
Крајем истог месеца преко браће Тодоровић улази у београдску организацију Драже Михаиловића.
У многим књигама на ову тему његово име и улога су неизоставни, а последња је овде скоро помињана докторска дисертација Радета Ристановић о Бгд. илегалцима.
Био је курир између Равне Горе и Београда и обавештајац њихових команди.
Најзад, требао је да оде у Истанбул и да одатле влада у Лондону добије важне извештаје.
Ухапшен је на железн.станици у Софији (?) и враћен назад. Након истраге и логора Црвени Крст у Нишу депортован је у норвешки логор у Трондхајму ( средишњи део земље ).
Касније је успео са двојицом Руса да побегне из логора и домогне се Шведске.
Из брака са Ингрид ( 1916-1984 ) имао је ћерку и четири сина.
На Душанов стоти рођендан ( 2016 ), Шведске локалне новине, на две стране објавиле су животну причу овог Дражиног официра. Све до тада био је крепак и сам се бринуо о себи.
Слава му.
Одговори

Слава му!
Одговори

Док сам радио у музеју логора у Нишу видео сам његов вечни отисак на вратима једне самице. Зуб времена однео је нека слова, али се јасно разазнаје: Дуле Ду.на.
Нека му је вечна слава!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним