Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

" Бламови" великих историчара

(07-02-2023, 06:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  РТС преноси сада Ђиласове мемоаре, уз најаву да су објективни, чак и кључни за разумевање рата:
80 година од Битке на Неретви: Милован Ђилас о Операцији „Weiss“
https://oko.rts.rs/lektira/4850138/80-go...weiss.html
Али не поклапају се са документима, ово је искривљена верзија догађаја. Истовремено, наравно, и даље званична, државна, верзија. Тако да је у том смислу ово преношење корисно - да се види где смо 2023. године.

Баш ме чуди што се чудиш.  Ваистину!
Одговори

Примећујем, вероватно и други, да је на јавном сервису у великој мери у току прање биографија опскурних историјских ликова попут Добрице Ћосића, Вере Пешић а сада и Милована Ђиласа. Шта све њих заједнички веже?
Одговори

Претпостављам да је адекватна тема за ово што ћу написати.

Ради се о два случаја дилетантизма или не знам како то назвати...

О једном сам писао раније,када су Бабац и Димитријевић написали књигу Дража Михаиловић завршна реч.

Написали су и ставили под наводнике да Дража није био никакав обавештајац,како ми Самарџић накнадно објасни шта су мислили,њихова тврдња се базира на томе да он није био лош него да се није бавио обавештајним радом.Значи,војни аташе Краљевине Југославије у Прагу и Софији се није бавио обавештајним радом...ЈВуО герилу направи неки пуки пешадинац и командир митраљеског одељења у ПСР.У часопису Одбрана, у једном од бројева који су изашли крајем 2021. године,интервју наведеном листу дао је Генерал Мајор Зоран Стојковић.шеф ВОА.Човек је ту више пута нагласио да су кроз историју најистакнутији припадници те службе управо Дража,Ваухник,Валтер,Вили и још неки.Сад како су ова двојица, и на основу чега извукли закључак да се овај није бавио обавештајним радом,не бих знао.

Други пример је од пре неки дан, са канала Тамо где смо били, мислим да је трећа епизода радног наслова Хватање Драже Михаиловића,ту Димитријевић прича о издаји Калабића и свим оним бољшевичким глупостима са којима смо упознати и које смо слушали деценијама.Просто је невероватно да неко ко важи за озбиљног историчара даје изјаве оваквог типа игноришући апсолутно све од судског поступка и рехабилитације до изнова утврђених и релеватних чињеница да Калабић није био издајник.Ја сам линк за овај анал окачио на пдф Четнички покрет тј. на теми Титоизам-Комунизам.

Једноставно не знам шта бих рекао поводом онаквог излагања господина Димитријевића,а можете погледати и сами ако већ нисте.
Одговори

(19-02-2023, 10:41 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Други пример је од пре неки дан, са канала Тамо где смо били, мислим да је трећа епизода радног наслова Хватање Драже Михаиловића,ту Димитријевић прича о издаји Калабића и свим оним бољшевичким глупостима са којима смо упознати и које смо слушали деценијама.Просто је невероватно да неко ко важи за озбиљног историчара даје изјаве оваквог типа игноришући апсолутно све од судског поступка и рехабилитације до изнова утврђених и релеватних чињеница да Калабић није био издајник.Ја сам линк за овај анал окачио на пдф Четнички покрет тј. на теми Титоизам-Комунизам.

Једноставно не знам шта бих рекао поводом онаквог излагања господина Димитријевића,а можете погледати и сами ако већ нисте.
Ко је поручник Теодоровић којега Бојан спомиње?
Одговори

(07-02-2023, 10:08 PM)Александар Динчић Пише:  Примећујем, вероватно и други, да је на јавном сервису у великој мери у току прање биографија опскурних историјских ликова попут Добрице Ћосића, Вере Пешић а сада и Милована Ђиласа. Шта све њих заједнички веже?

Па комунизам.
Одговори

(19-02-2023, 11:04 PM)Monarhist Пише:  
(19-02-2023, 10:41 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Други пример је од пре неки дан, са канала Тамо где смо били, мислим да је трећа епизода радног наслова Хватање Драже Михаиловића,ту Димитријевић прича о издаји Калабића и свим оним бољшевичким глупостима са којима смо упознати и које смо слушали деценијама.Просто је невероватно да неко ко важи за озбиљног историчара даје изјаве оваквог типа игноришући апсолутно све од судског поступка и рехабилитације до изнова утврђених и релеватних чињеница да Калабић није био издајник.Ја сам линк за овај анал окачио на пдф Четнички покрет тј. на теми Титоизам-Комунизам.

Монархисто брате,праштај.Видех ово,али у журби сам заборавио да одговорим. Немам појма који је поручник у питању,мало сам импулсивнији кад су онаква излагања у питању па с тога сем Драже и Калабића нисам запамтио ниједно друго нити име нити презиме.Не знам ни да ли је Пенезића помињао нити било шта...кад је кренуо са устаљеним комуњарским наративом,ја сам испрекидано погледао видео више ниједан после тога на оном каналу, тако да не могу да ти одговорим ко је тај поручник.Не знам ни у ком контексту га је помињао.Одлепио сам био кад је овај кренуо да млати са "издајом" Калабића.

Што се тиче уваженог Мистер Динче и његовог питања,можемо рећи следеће, па брате прати Тв Бастиља светске трендове Rolleyes  да видиш на нету шта све има...страни YT канали серендају о комунистима на све стране.Синоћ сам снимио једног,наравно нисам ни гледао,али у наслову му је било нешто типа зашто су се Хитлер и Стаљин плашили Тита Кидање  неки FRONT TV или Kanal Front, углавном неки фронт се помиње.
Одговори

(21-02-2023, 10:58 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(19-02-2023, 11:04 PM)Monarhist Пише:  

Монархисто брате,праштај.Видех ово,али у журби сам заборавио да одговорим. Немам појма који је поручник у питању,мало сам импулсивнији кад су онаква излагања у питању па с тога сем Драже и Калабића нисам запамтио ниједно друго нити име нити презиме.Не знам ни да ли је Пенезића помињао нити било шта...кад је кренуо са устаљеним комуњарским наративом,ја сам испрекидано погледао видео више ниједан после тога на оном каналу, тако да не могу да ти одговорим ко је тај поручник.Не знам ни у ком контексту га је помињао.Одлепио сам био кад је овај кренуо да млати са "издајом" Калабића.
Нема проблема  Smile
Одговори

Вербални рат између званичних историчара

https://www.pecat.co.rs/2023/09/nekaznje...a-ristica/
Одговори

(15-09-2023, 10:55 PM)Mitic Пише:  Вербални рат између званичних историчара

"Позивајући се при томе на податке којима располаже (!?), рекао је да студенти отуд „масовно беже“ од тог предмета, а да по завршетку студија о Другом светском рату не знају више него што су знали када су завршили средње школе, те да – у случају да постану наставници и професори – немају више знања од својих ученика."
Добро је да Деки зна више. 
Одговори

(16-09-2023, 09:47 AM)Monarhist Пише:  
(15-09-2023, 10:55 PM)Mitic Пише:  Вербални рат између званичних историчара

"
Цитат:Позивајући се при томе на податке којима располаже (!?), рекао је да студенти отуд „масовно беже“ од тог предмета, а да по завршетку студија о Другом светском рату не знају више него што су знали када су завршили средње школе, те да – у случају да постану наставници и професори – немају више знања од својих ученика."

Добро је да Деки зна више. 
Одговори

Постоји емисија у којој гостује др Александар Узелац, историчар за средњи век. Емисија је окачена на Јутјуб канал "Без цензуре", то је КТВ Телевизија, а домаћин је Милан Миленковић.

Значи, причају о библијским временима и томе како је дефинисан Нови Завет. Миленковић помиње синоптичка Јеванђеља, а Узелац каже како су Јеванђеља само приче која су проглашена синоптичким на Сабору у Никеји 325. године.

Значи, изгледа да ја живим у паралелној стварности. Постоји извор да су Јеванђеља учињена синоптичким, а то је крими роман "Да Винчијев код" од Дена Брауна.

Ево нешто о Никејском сабору, али колико знам, нема ништа о Новом Завету.

https://christianhistoryinstitute.org/ma...l-of-nicea

https://www.papalencyclicals.net/councils/ecum01.htm

Атанасије Александријски је почео да утврђује Нови завет 367. године

https://christianhistoryinstitute.org/ma...-testament

А Јеванђеља нису приче, него су дефинисана као древне биографије у грчко-римском стилу. То је установио Ричард Бариџ пре 30 година

https://richardburridge.org/publication-...e-gospels/

И наравно, Синоптичка Јеванђеља су Марко, Матеј и Лука, јер су написана на сличан начин. Нико их није бирао на такав начин.
Одговори

"Комунисти обнављали манастире као културно-историјске споменике, за разлику од Краљевине Југославије која их није дирала".

"Србија почиње да пропада од 1903. године".

Миленковић и Узелац
Одговори

Наводим један пример, обнављани су Сопоћани за време Краљевине Југославије.

https://scindeks.ceon.rs/article.aspx?ar...080722183P

Можда неко може да каже да није довољно, али то је било много него на нека претходна времена, како каже Радован Пилиповић.

А Момир Коруновић је са великом страшћу градио објекте за Српску православну цркву - храмове, конаке, пиргове, капије, чесме, тремове итд. До 1938. године, према Коруновићевим пројектима, изграђене су бројне цркве које се наводе у фусноти 22 на стр. 188 горе поменутог рада.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним