Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Шта је то Дукља?
#1

У раном средњем веку српске земље чинило је седам области. Обједињавала их је Рашка, осим у другој половини 10. века, када превласт преузима Дукља
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

https://www.pogledi.rs/sta-je-to-duklja-...JcuQMkGg_Q
Одговори
#2

Одлично сте сажели рану историју наших приморских области. И као што сте раније рекли, требало би се више фокусирати на ову тему, али и уопште на наш средњи век.

Нема баш сваки европски народ податке о тако раним владарима (Самарџић код нас наводи Кнеза Војислава из раног 9. века) . Чисто за поређење, први донекле потврђени краљ Шведске био је Ерик Сегерсел са краја 10. века мада су о њему подаци сакупљени највише из исландских сага и понешто од Адама Бременског. За првог познатог Краља Норвешке се сматра Харалд Лепокоси (не знам јесам ли добро превео презиме) са краја 9. и почетка 10. века, који се помиње у неким сагама из 13. века па га добар део историчара сматра за измишљену личност. У Данској први донекле поуздани је био Горм, па онда његов син Харалд Плавозуби такође из 900-их. Иначе, добар део тих раних-средњевековних владара на северу су легентарни или полу-легендарни, извучени из сага (бајки) или записа Адама Бременског (који је разоварао са својим савременицима) са краја 1000-их. 
 
Са друге стране као што Милослав истиче ми имамо биографије владара још из раних 800-их, што је  неких 100-150 година раније од првих нордијских, а поуздана владарска имена имамо чак и два-три века пре њих. То је озбиљан историјски "капитал".

Ако Милослав стигне и буде имао интересовања за рани-позни средњи век, зашто се не би опробао и у тој епохи, јер су на пример "Викинзи" на измишљеним бајкама онакву популарност имали.
Одговори
#3

Хвала. Можда. Smile Пошто ме занима цела српска историја.
Одговори
#4

Значи Бодин побио рођака више него сви каснији владари заједно.
Одговори
#5

(23-02-2024, 07:39 AM)пек. Пише:  Значи Бодин побио рођака више него сви каснији владари заједно.

Тако некако.
Одговори
#6

Nova studija potvrdila srpsko poreklo krstionice kneza Višeslava

https://sveoarheologiji.com/nova-studija...viseslava/
Одговори
#7

Шта је истина о Туђемилској бици? Данас њу славе римокатолици и атеисти у Црној Гори као победу против православља.
Одговори
#8

(22-02-2024, 06:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  У раном средњем веку српске земље чинило је седам области. Обједињавала их је Рашка, осим у другој половини 10. века, када превласт преузима Дукља
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

https://www.pogledi.rs/sta-je-to-duklja-...JcuQMkGg_Q

Само једна исправка, сад сам приметио. Константин Мономах је био девети по реду, а не четврти. Можете ли да промените у тексту?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним