Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Странци погинули на страни Срба у ДСР

РУДО ПИКЕ - Чех из Прага.
Четник Шесте чете Другог батаљона Прве трстеничког бригаде Расинског корпуса.
Погинуо 21.јуна 1944.
Одговори

Имаш ли неке податке о поручнику Францу Фортунати из Крајинског корпуса?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(19-07-2018, 08:06 PM)Николај Пише:  Имаш ли неке податке о поручнику Францу Фортунати из Крајинског корпуса?
Ништа. Код мене је он п.наредник.
Одговори

(21-07-2018, 12:50 PM)Мића Адмирал Пише:  
(19-07-2018, 08:06 PM)Николај Пише:  Имаш ли неке податке о поручнику Францу Фортунати из Крајинског корпуса?
Ништа. Код мене је он п.наредник.

У праву си, сад сам проверио, он је био поднаредник. Помешао сам га са потпоручником Францом Чрепиншеком, исто из Крајинског.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

ZISOV MOICKI, Poljak, komandir voda Poljaka ( 20 -30 ) u Drugom kosovskom korpusu. Rec je o beguncima iz Ibarskih rudnika.
Neki od njih :
JERZI CERVENKA, iz Varsave
BOLESLAV DUDJINSKI, iz Ukofa.
Ovu dvojicu su prvo pokupili komunisti, ali su oni pobegli cetnicima, jesen 1943.
Одговори

(24-01-2017, 06:58 PM)Бенито Пише:  Уопште нисам поделио на партизане и четнике, или било које друге формације. Јасно пише да су погинули у сукобу са окупатором и онима који су им служили.
Дакле, без шале, имате ли списак страних држављана који су погинули у партизанима?

Немац Јохан који је дезертирао комунистима у Топлици 1941, погинуо 1942. у Великом Шиљеговцу код Крушевца.

[Слика: Nemac-Johan-koji-je-dezertirao-komunisti...-pogin.jpg]

Одговори

Емилио Ф. Патарини, р.1922.год. у м. Бацано, Италија, од оца Фудомерија.
Као заробљени италијански војник успео је да побегне Немцима из воза у транспорту за Немачку и прикључи се ЈВуО.
Припадник Горске Гарде.
Заробљен у Немачкој операцији " Treibjagd " фебр.1944.год, између Клоке и Тополе. Из Београда доведен у немачки логор у Нишу и стрељан 20.марта 1944.год. на Бубњу, у циљу одмазде.

А. Динчић
Одговори

Четворица Британаца су изгинула почетком јуна 1943. године, када су Бугари изненадили мисију капетана Мајкла Лиза. Такође, погинула су и тројица Аустралијанаца и Новозеланђана у Кривој Реци, августа 1942. године. Бугари су их стрељали као ратне заробљенике. Немци су у Нишу стрељали једног Руса (вероватно припадника 1. козачке бригаде), заробљеног у редовима Горске Гарде код Опленца. Једног Грка су Немци стрељали у Београду, јер је са четницима покушао да руши пругу у јужној Србији. Један руски подофицир погинуо је у борби против Немаца код Рудне Главе (Тимочка Крајина), још један приликом напада четника на љотићевце у Почековини код Трстеника, и још један, приликом борбе против партизана на Великом Јастрепцу (Црна Чука). Тада је погинуо и чувени партизански командант "Баџа". Један немачки инжењеријски официр је нарочито остао упамћен на подручју Кључа. И он је такође погинуо у једној борби.
Сигурно да има још погинулих странаца у четничким редовима.
За погинуле Пољаке мислим да је неко већ написао.
Ове сам искуцао по сећању.
Одговори

Ево припадника Уједињеног Краљевства, који су погинули у четничким редовима у борбама против окупатора. Све су их ископали и пренели на Британско војно гробље у Београду:

https://www.cwgc.org/find/find-war-dead/...genumber=2

https://www.cwgc.org/find/find-war-dead/...genumber=3

Од августа 1942. до BLACKMORE LESLIE (он је умро од рањавања у четничкој болници у селу Оруглица код Лесковца).

Интересантно да нема мајора Нила Селбија и његовог помоћника наредника Рочестера (погинули приликом покушаја да побегну из немачког затвора у Београду). Очигледно су их Немци спалили у Јајинцима.
Одговори

Колико их ово има? Мноог нешто.
Одговори

Има умрлих у Првом светском рату (највише од шпанске грознице), погинулих авијатичара у Другом светском рату, као и ратних заробљеника који су неуспешно лечени по болницама у читавој Србији. Наравно, и погинулих са герилцима. Само што су их тако све ђутуре набацали, без објашњења њихове смрти.
Највећи број је настрадао у акцији постављања мина на Дунаву (пролеће 1944). Немци су тада оборали један већи број авиона RAF-a. Могуће да су оборени у истој акцији, али на територији Румуније такође сахрањени у Београду.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним