Поруке: 533
Теме: 26
Придружен: Aug 2013
Углед:
94
Нема шта, Ратко ради одличан посао.
У вези помињаног Крсте Павлице ( Крстивој М. Павлица ),причао ми је и п.пор.Божа Панић. Божа је рекао да је тада у четнике, са Крстом, пошла и њег. жена и да је била лекар у Гарди. Мало је претерао, Вукосава Павлица била је "болничарка корпусног завојишта", предложена од Ник. Калабића, за одликовање, кр.1943. По Божиним речима, брачни пар Павлица нестао је у Босанској голготи.
Поруке: 526
Теме: 26
Придружен: Jul 2013
Углед:
50
Јавила ми се једна дама из Зајечара, прочитала текст у Херетикусу и дошла до мојих података. Годинама се бави истраживањем музике у Србији између два рата и открила је да је Ђорђе Путник био врло значајна личност у српској музици тог доба - нарочито у развоју флаутизма. Пронашла је много података о његовим наступима. Био је и солиста у опери и у музици Краљеве гарде.
Драго ми је да ће се у књигу коју госпођица припрема уврстити и подаци о Путниковом ангажовању у току Другог светског рата. Послао сам јој тражене документе о Путниковој улози током рата.
(Последња измена: 25-06-2018, 01:16 AM од
Ратко.)
Поруке: 3,914
Теме: 103
Придружен: May 2017
Али Драган Марковић (УДБА) пише у предговору своје књиге
" Забрањени живот (1941-1944):
" Сваки шести становник Београда био је борац великог одреда у НОР-у. Они су први почели отпор против окупатора. Непријатељ
није имао снаге да угуши ту борбу. Ни масовним стрељањем, ни вешањем ни мучењима у логору на Бањици. Била је то револуционарна борба, у којој је учествовао цео град, за којим нико није хтео да заостане. Преко 5500...чланова Партије и СКОЈ-а изгубило је своје животе на том историјом задатку.
Противник је најзад морао да призна да тај " видљиви одраз снаге једне невидљиве Партије представља озбиљну опасност, која се више не може сузбити само полицијским мерама и акцијама оружаних одреда..."
Књига ове врсте не може да евоцира сву величину те дуге и потресне историје. Писац се руководио намером да само у фрагментима , жртвованим највећим идеалима човека. Већи део ових страница писан је на основу заплењених непријатељских докумената и разговора са преживелим учесницима. Било због своје важности било због још необјављених докумената у целини неки већ делимично познати догађаји нису изостављени."
Поруке: 3,914
Теме: 103
Придружен: May 2017
(29-12-2018, 06:56 PM)luka.luke Пише: (29-12-2018, 05:01 PM)Ултрадесничар Пише: Али Драган Марковић (УДБА) пише у предговору своје књиге
" Забрањени живот (1941-1944):
" [u] Сваки шести становник Београда био је борац великог одреда у НОР-у. Они су први почели отпор против окупатора.
[b]"Они су први почли..."
Зар су постојали и други? Ко су други или трећи...?
Зар нису они једини?
На твоје питање би одговорио Драган Марковић и његови другови:
"била је група четника код Ваљева под командом неког официра Драже Михаиловића али је он прешао на страну окупатора тако да су партизани под командом друга Тита остали сами да се боре против фашиста у целој Југославији..." То су испрани мозгови.