13-02-2023, 09:35 PM
Naime, izuzev propagandnih komunističkih stripova, iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, o „Partizanima herojima i „Četnicima izdajnicima“ gotovo da se (što se tiče stripa) na temu građanskog rata, ništa nije stvaralo. Pomenuti stripovi, nastali od 1945 do 1990 godine, bili su pod strogom cenzurom tadašnje totalitarne vlasti. Tako se, čak ni autori koji su eventualno pomišljali da predstave stvari drugačijim od onih dirigovanih od strane vlasti, nisu usudili da to urade. Kao što znamo u komunizmu je bila zabranjena čak i sloboda govora, a o pisanju i potom realizovanju projekata iz sfere umetnosti koji nisu bili po meri „partije“ niko nije smeo ni da razmišlja.
Imajući sve ovo u vidu, a s obzirom da sam strip scenarista, rešio sam da se upustim u projekat stvaranja stripa usko povezanog sa istorijom Ravnogorskog pokreta. Taj strip treba da izadje uskoro, a ovde sam rešio premijerno da pistavim jednu stranu. Ne znam da li sam uspeo (komplikovano je), ali svakako, svako ko poseduje neke strane stripova o četnicima što domaćih što američkih predlažem da ih postavi ovde. Takodje i neka saznanja vezana za ovu temu.