Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Имена која недостају

Мислим да смо имали на старом форуму нешто о овоме. Озбиљна историографија се не бави оваквим стварима, али овде имамо слободу и да се бавимо неформалним стварима.
Знате кога је војвода Бирчанин прогласио за војводе. Да ли неко име недостаје у том друштву?
Навешћу имена која , по мом мишљењу, заслужују звање четничког војводе:
Милорад Поповић, невесињски
Симеон Оцокољић, хомољски
Вук Калаитовић, златарски
Цвијетин Тодић, озренски
Радомир Нешковић, романијски
Жика Марковић, ибарски
Лека Дамјановић, мајевички
Радомир Цветић , голијски
Валтер , калемегдански
Мирко Ћирковић, чегарски
прота Саво Божић, требавски
Војислав Туфегџић, мачвански
Одговори

Одлична тема. Вероватно би број проглашених војвода био већи да је Бирчанин био мало бољег здравља. Већина официра су се касније доказали и заслужили су овај чин.

Са твојим списком се мање - више слажем. По мени, Милорад Поповић је требао да буде проглашен заједно са попом Радојицом. Ево неких измена и допуна у односу на твој списак:

Мајор Милош Марковић - војвода пожешки ( пре он него Цветић или обојица )

Поручник Филип Ајдачић - војвода црногорски ( рекао бих да се и ти слажеш са овим )

Капетан Душан Радовић Кондор - војвода златиборски ( можда се не слажете са мном, овде су преовладале личне симпатије Smile)

Потпоручник Саво Дерикоња ( он и Нешковић пре него нпр. Драшковић и Момчиловић )

Мајор Александар Милошевић - војвода шумадијски

Мајор Милан Цвјетићанин

Капетан Иван Јаничић - војвода вучедолски

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Цветић је по мом мишљењу број један, пре свих које сам горе навео, чак и Валтера, а некмоли Марковића. Мада не спорим да је Марковић требао бити проглашен за војводу.
Једноставно, Цветић је био на тешком и великом терену. Ратовао је против скоро свих окупатора КЈ, највише против црвених. Још када му је Чича доделио команду над неколико корпуса ујесен 43, Цветић је имао велику одговорност.
За Ацу и Цвијетићанина, као и за Кондора, нисам сагласан.
Али, Јаничића си се одлично досетио.
Одговори

(06-06-2017, 01:17 PM)Бенито Пише:  Цветић је по мом мишљењу број један, пре свих које сам горе навео, чак и Валтера, а некмоли Марковића. Мада не спорим да је Марковић требао бити проглашен за војводу.
Једноставно, Цветић је био на тешком и великом терену. Ратовао је против скоро свих окупатора КЈ, највише против црвених. Још када му је Чича доделио команду над неколико корпуса ујесен 43, Цветић је имао велику одговорност.
За Ацу и Цвијетићанина, као и за Кондора, нисам сагласан.
Али, Јаничића си се одлично досетио.

Свако има право на своје мишљење. Знам да је Цветић био на доста тежем положају него поменути официри из ЗЛ. и ПОЖ. корпуса. Међутим, главне ворбе су биле пролеће и лето 44. Ту су се они доказали.

Колико дуго се Цветић опорављао од рањавања?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Никад се није опоравио. Босну је прошао као инвалид и такав је и убијен.
Одговори

(06-06-2017, 01:36 PM)Бенито Пише:  Никад се није опоравио. Босну је прошао као инвалид и такав је и убијен.

То сам и мислио.

Да се ситуација развијала како треба вероватно би Цветић био раније проглашен него горе поменути. Уосталом, сваки корпус је трабао да има бар по једног војводу. Остали по заслугама.

Одговори

(06-06-2017, 12:23 PM)Бенито Пише:  Милорад Поповић, невесињски
Симеон Оцокољић, хомољски
Вук Калаитовић, златарски
Цвијетин Тодић, озренски
Радомир Нешковић, романијски
Жика Марковић, ибарски
Лека Дамјановић, мајевички
Радомир Цветић , голијски
Валтер , калемегдански
Мирко Ћирковић, чегарски
прота Саво Божић, требавски
Војислав Туфегџић, мачвански

(06-06-2017, 01:05 PM)Перун Пише:  Мајор Милош Марковић - војвода пожешки ( пре он него Цветић или обојица )

Поручник Филип Ајдачић - војвода црногорски ( рекао бих да се и ти слажеш са овим )

Капетан Душан Радовић Кондор - војвода златиборски ( можда се не слажете са мном, овде су преовладале личне симпатије Smile)

Потпоручник Саво Дерикоња ( он и Нешковић пре него нпр. Драшковић и Момчиловић )

Мајор Александар Милошевић - војвода шумадијски

Мајор Милан Цвјетићанин

Капетан Иван Јаничић - војвода вучедолски

Све је у реду али ми се чини да је то све рефлексија на потоње "војводе" из задњег рата(жао нам је што су они такви какви су, па да оних старих буде више),ђе нема чега није било, прије свега из разлога што их је бирао манијак и крипто-хрват.А што се тиче наведених већина су стварно били вође свог народа.
ПС. Браво за Цвјетићанина, значи да знаш за њега и судбину наших у том крају.
Одговори

Обојица смо заборавили Палоша. Свакако је и он то заслужио поготову због предратне биографије.

Одговори

Има ли индиција да неки активни официри нису жељели војводску титулу?

Можда су лнанирали да даставе војну каријеру и послије рата и сматрали да активни официри не треба да буду чланови било каквих организација са политичким примјесама.
Одговори

Павле Гајић, војвода посавски

Сергије Живановић, војвода вучјачки

Славољуб Врањешевић, војвода западнобосански
Одговори

Светислав Трифковић, војвода посавски (више би одговарало авалски, али то је већ био Саша Михајловић)

Није ми јасно нешто, овде сам пронашао да је и Јездимир Дангић 10. децембра 1941 проглашавао војводе, али нисам нигде нашао да је њега Бирчанин прогласио за војводу https://www.pogledi.rs/spisak-drazinih-vojvoda.html
Такође занима ме да ли је на крају пронађен барем један указ о наименовању.
Одговори

Имате депешу након Бирчанинове смрти у којој Дража наговештава да ће се престати са додељивањем војводских титула, као и да ће се после рата разматрати додељивање тих титула -како од Бирчанина, тако и од Пећанца (па прешло у редове ЈВУО). Тако да би сигурно неки остали без тог звања.
Перо Ђукановић је 1943. године прешао у партизанске редове, тако да би то био прави преседан да је задржао војводску титулу. Уз то, постојали су неки критеријуми додељивања - није се смело доћи из непријатељског ропства или непријатељских редова (нешто у том смислу) већ право у организацију. Тако да су Дангићеве војводе територијално титуларне попун оних из деведесетих, са звездама петокракама на шлемовима ЈНА.
Одговори

(13-06-2022, 06:02 PM)Александар Динчић Пише:  Имате депешу након Бирчанинове смрти у којој Дража наговештава да ће се престати са додељивањем војводских титула, као и да ће се после рата разматрати додељивање тих титула -како од Бирчанина, тако и од Пећанца (па прешло у редове ЈВУО). Тако да би сигурно неки остали без тог звања.
Перо Ђукановић је 1943. године прешао у партизанске редове, тако да би то био прави преседан да је задржао војводску титулу. Уз то, постојали су неки критеријуми додељивања - није се смело доћи из непријатељског ропства или непријатељских редова (нешто у том смислу) већ право у организацију. Тако да су Дангићеве војводе територијално титуларне попун оних из деведесетих, са звездама петокракама на шлемовима ЈНА.
Хвала, а како је могуће да баш нема нигде ни једног указа/дипломе о постављењу. Негде сам давно прочитао да је за свакога била спремна диплома коју су потписали Бирчанин, Радован Иванишевић и дража, а у књизи Споменица у славу 25-то годишњице трећег српског устанка, стр.88-89 [font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Ђоко М. Марић, каже између осталог следеће "како каже Младен Костић „указ (миси на указ о проглашењу војвода) се налази негде у Отаџбини, укопано са осталом архивом штаба команде четничких одреда Босне, Херцеговине, Далмације и Лике, а то је давно било"".[/font]
Одговори

На жалост, већ смо много пута причали да је архива ЈВУО некомплетна и да је највећи проценат докумената нестао приликом уништавања компромитујућих докумената након провале Југословенске службе државне безбедности (случај Александар Ранковић и остали). Најкомплетнија грађа су вам радиограмске депеше између ВК и обласних јединица и обратно. Ту су се задржали неки помени о војводским постављењима.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним