Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Радомир Путник

Приметио сам да нема теме о војводи Путнику,па би ред био да се направи!
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A0%D0...0%B8%D0%BA

[Слика: radomir_putnik.jpg]

[Слика: image.jpg]
Одговори

На данашњи дан, 17. маја 1917. године, упокојио се у Господу српски војсковођа војвода Радомир Путник. У два српско-турска рата од 1876. до 1878. године командовао је Рудничком бригадом и Ветерничким одредом, које су се истакле на Јавору, Кревету, Великом Шиљеговцу, Ђунису, око Пирота, приликом ослобађања Ниша, Врања и Гњилана. У Српско-бугарском рату 1885. године био је начелник Штаба Дунавске дивизије, а 1890. године постављен је за помоћника начелника Главног генералштаба. У програм обуке старешина увео је решавање тактичких задатака на Вишој школи Војне академије, у којој је предавао тактику и генералштабну службу. Команда над Шумадијском дивизијском облашћу поверена му је 1893. године али му је 1895. године одузета и 1896. године пензионисан је под сумњом да сарађује с Радикалном странком. Реактивиран је 1903. године и од тада се налази на месту начелника Главног генералштаба као и министра војног 1904. године, од 1906. до 1908. и 1912. У Првом балканском рату као начелник Штаба Врховне команде знатно је допринео победи српских армија у Кумановској, а затим у и Битољској бици октобра и новембра 1912. године. У Другом балканском рату 1913. године правовремено је распоредио и припремио војску, предвидевши бугарски напад, што је било одлучујуће за тријумф у Брегалничкој бици. У Првом светском рату 1914. године вештим маневрисањем и груписањем главнине српских снага допринео је сламању надмоћних аустроугарских трупа у Церској и Колубарској бици. Руководио је повлачењем српске војске 1915. године осујетивши низом маневара намеру немачке Врховне команде да је у садејству с бугарским и аустроугарским трупама опколи и уништи. Савезници су га претходно онемогућили да превентивним ударом спречи Бугарску да ступи у рат на страни Централних сила. Током повлачења српске војске тешко је оболео и упућен је у Француску на лечење, где је преминуо.
На фотографији Војвода Радомир Путник 1872 године,тада поручник.
Вечна му слава и хвала.
[Слика: 213e.jpg]

Одговори

Споменик Војводи Радомиру Путнику у Крагујевцу.

[Слика: radomir_putnik_godisnjica.png]

Извор за слику : infokg.rs

Кућа Војводе Путника у истоименој улици у Крагујевцу.

[Слика: Kragujevac_kuca-u-kojoj-je-ziveo-vojvoda...Raus02.JPG]

Извор за слику : www.lepasumadija.rs
Одговори

Што је ова кућа у овако лошем стању?
Зна ли се ко је власник куће?
Одговори

(19-05-2019, 10:14 PM)Бенито Пише:  Што је ова кућа у овако лошем стању?
Зна ли се ко је власник куће?

Не знам ко је власник куће. И двориште је повелико.Током деведесетих година ту су биле неке избеглице а можда и после деведесетих. Слично као у кући Ђуре Јакшића где су такође боравиле избглице с тим што је Ђурина кућа била у далеко лошијем стању.И срушена је прошле године.

[Слика: Dhf9V2NX0AImkjM.jpg]

На слици десно је зграда у којој су некада били Погледи. Smile

Да се вратим на Путника. Постоји једна вила у граду,такође запуштена и која такође има значај,бар је требало да има.То је "Вила Чомић".

[Слика: Vila_%C4%8Comi%C4%87.JPG]

Неки историчари су ми рекли да се одатле командовало колубарском битком, а Путник је свакако био ту смештен 1914/1915 у неким периодима.Све време уз њега је био и Живко Павловић који му је био десна рука.Када је Крагујевац постао ратна престоница Србије 1914. године,овде су формирана два листа "Ратни бележник" и "Ратни дневник",у овом другом штампани су званични извештаји са фронта. Сарадник тог листа био је и Слободан Јовановић.

Не знам да ли сте знали да је Крагујевац 1915. године три пута бомбардован. Први пут 9. јуна 1915. када су су аустријски кулови обојили своја три авиона у боје наше заставе и надтлетали су град. Народ је изашао да их поздрави међутим ови су почели да бацају бомбе на њих.Бацили су укупно 9 бомби од којих је настрадало два мушкарца,једна жена и 10 лица је било рањено.

Друго бомбардовање десило се крајем септембра када су на град бацили 45 бомби тј. велику већину на ВТЗ.То је онај пут када им је Рака Љутовац скинуо један авион у коме су били извесни капетан Фон Шефер и официрски приправник Отон Криш.Ретко се кад помене да је Радоје Љутовац тога дана пуцао из турског модификованог топа који смо заробили од Турака 1912. године.Погођени авион је био марке Ферман.У овом налету аустријских зликоваца, на Вашаришту је погинуло дете бакалина Голића а на Палилули је рањен један човек. Укупно је било 5 погинулих и 10 рањених лица.

Треће бомбардовање догодило се 1. октобра 1915. године, том приликом је бачено 18 бомби. Напад је почео рано ујутру.Пошто су неке од тих бомби падале по двориштима забележено је да је том приликом страдало двоје људи.

На овом форуму,најтеже ми пада писање о мом граду јер нема града у Србији који је тако стручно и темељно уништаван и уназађиван као што је то Крагујевац. Знају то Милослав Самарџић и Мића Адмирал много боље од мене. Тај процес траје и дан данас.
Одговори

[Слика: e-pozivnica-putnikova-skola.jpg]
Одговори

Да ли ће књига бити доступна по књижарама у Србији?

Одговори

Може да се купи:
Продавница „Војна књига”
Ул. Васе Чарапића бр. 22, Београд
За остале књижаре не знам.
Одговори

(20-02-2020, 09:36 AM)Вукашин Петковић Пише:  Може да се купи:
Продавница „Војна књига”
Ул. Васе Чарапића бр. 22, Београд
За остале књижаре не знам.

Само да се надовежем на ово.За остале књижаре не зна нико.Одбрана има катастрофалну дистрибуцију књига из не знам ког разлога.Скоро све књиге могу да се купе у само једној књижари у Београду. Smile

А има фанстачних наслова са јако приступачним ценама и стално излазе нове књиге али опет ка Лагуни,Делфима,Службеном гласнику...и свим посећенијим књижарама скоро ништа из Одбране не стиже.

На линку испод налазе се едиције издања,а ваљда је ту и неки број телефона и мејл за поруџбине.
http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.ph...rzaja=1824
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним