Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Злоупотреба Војводе Живојина Мишића у политичке и идеолошке сврхе

ПО КЊИЗИ "КЊИГА О МИЛУТИНУ" ДАНКА ПОПОВИЋА ИЗ 1985. ГОДИНЕ....

[Слика: IMG-bc8cf54af212dd7c118b58a545ba38c5-V.jpg]

ВОЈВОДА ЖИВОЈИН МИШИЋ О ХРВАТИМА И ЈУГОСЛАВИЈИ ПО СЕЋАЊУ СВОГ РАТНОГ СЕКРЕТАРА МИЛОРАДА ПАВЛОВИЋА КРПЕ ИЗ 30 - ИХ ГОДИНА 

„Југословенство није народност, него идеологија„, рекао је војвода Мишић регенту Александру.

„Југословенство не може да послужи као темељ за изградњу једне реалне државне целине, него је то фиктивна идеја за коју ваља припремити терен и нараштаје који су далеко од схватања једне целине„, навео је Војвода.

Мишић је на основу разговора са хрватским политичарима, књижевницима, новинарима, свештеницима, учитељима и обичним људима, схватио да они сви мисле „да је настао час да Хрватска добије своју самосталност и независност“.

„Сви они једнако мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш ствар је пропала. Ништа се неће моћи учинити. То нису људи на чију се реч можеш ослонити. То је најодвратнија фукара на свету, која се не може зајазити ничим што би јој се понудило. Ја сам дубоко уверен да се ми са њима нећемо усрећити. Ти су људи, сви одреда, прозирни као чаша, незајажљиви, и у таквој мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи… Не заборавите, височанство, моје речи„, упозорио је војвода.

Он је регенту предложио да се мора одмах отцепити од њих, „дати им државу, независну самоуправу, па нека ломе главу како знају“.

Разговор с регентом војвода Мишић је окончао речима: „Ако овако не поступите, сигуран сам да ћете се љуто кајати„.

РАЗГОВОР ВОЈВОДЕ ЖИВОЈИНА МИШИЋА СА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКОМ АЛЕКСАНДРОМ КАРАЂОРЂЕВИЋЕМ, УОЧИ СТВАРАЊА КРАЉЕВИНЕ СХС ПО КЊИЗИ МИЋЕ ЖИВОЈИНОВИЋА "ЖИВОТ ПРЕТОЧЕН У ПАМЋЕЊЕ" ИЗ 2004. ГОДИНЕ 

– Живојине Мишићу, када ћете се одљутити? Докле ћете бити љути на мене, вашег краља?

– Ваше височанство, неумесно је да себе проглашавате краљем поред живог краља, ваљда се и принц Ђорђе за нешто пита?

– Живојине седите! Немојте, молим вас, опет да почињете, седите и слушајте! Има разлике између Вашег, добро и мог, гледишта на „уједињење“ српских земаља, од оног које заговарају и подржавају Париз, Лондон, Рим… Они хоће да у заједничку државу са Србијом гурну и Хрватску и Словенију. Дакле, Европа жели да створи Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца по сваку цену, јер јој се чини да ће заједничка држава Словена бити најбоље решење за мир на Балкану.

– Височанство, зашто да нам Европа кроји државу?! Кад неко нешто од нас прави, сутра ће узети за право да то и растури. Кад ти неко нешто да, кад-тад ће тражити да му то платиш. И то са каматом, на интерес! У државним пословима нико ништа не дарива, а да притом не мисли на уздарје. Данас дар, сутра дар-мар! Ако данас дозволимо да нам Европа скроји државу како она хоће, док смо живи, узимаће нам меру по својој жељи, по својој потреби и задовољству!

Они ће бити планери, а ми градитељи и рушитељи. Прекрајаће нам земљу уздуж и попреко, избрисаће границу за коју смо се жртвовали! Никад неће бити тамо где јој је место и где је Богу мило и народу драго! Српска граница у тој вештачкој творевини биће у рукама сотоне! И сотона ће, док је света и века, испитивати нашу издржљивост и мерити нашу снагу! На њој ће ценити колико можемо, смемо и умемо! То неће бити српска граница, него српска јадница! То није наша држава, држава уједињења српских земаља, за коју се боримо, трпимо, патимо и страдамо! 

А када је на „притисак“ великих сила да се Србија уједини са вековним непријатељима српског народа, престолонаследник Александар, пред генералима, говорио о великој „помоћи“ и „признањима“ која су дата Србији кроз обећања од савезника, Мишић је уздахнуо:

„Дао Бог, Ваше височанство, да ја дочекам да са српским народом тумарам балканском помрчином тражећи обећано, а не спомињући изгубљено.“

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Шуми, ваљда смо ово питање давно решили.
Нико нема толико времена и моћи да иде по тим фејбуцима, инстаграмима и сличним шортовима, и објашњава какве су ово ноторне глупости.
Имао си 80 година владавине титоиста и њихових пасторчади српских удбаша, који су ведрили и облачили, и данас ведре и облаче, у српској култури. Они су народ учили овим глупостима. Али, сад када постоји могућност да заинтересовани пронађу добре књиге и интернет свет где ће пронаћи праве одговоре на њихова питања, нејасно је зашто ти људи не пронађу то што траже. 
Или их истина не интересује или имају интерес да их не интересује. Немој да губиш време у животу да такве убеђујеш у истину. Уосталом, у ово што си горе поставио верује 90% Срба, и то оних православних који редовно иду на Литургију, а поготово они који ту Литургију пред њима воде и носе. А нарочито чувене српске "патриоте". Па, нека верују људи, поготово ако знају да није истина. Њихова је то срамота, а не наша.
Пусти крају....
Одговори

"Путник: Ево вам врховног команданта Мишићу. Кажите Његовом височанству Александру то што сте наумили.

Мишић: Немам о чему с принчевима да разговарам. С једним руским кадетом нећу да говорим о командовању армијом. Он се бори за своју круну, а ја браним српски народ.

Путник: Реците то лично престолонаследнику Карађорђевићу. Ви смели и поносни обреновићевски ађутанте!

Мишић: Ја не служим краљеве, нити политичарима држим скуте. И не тресу ми се гаће пред Аписом. Чујете ли ме војводо?

Врховни командант престолонаследник Александар: Чуо сам вас добро генерале. И нећу заборавити ниједну реч. Да, ја сам врховни командант. И ваш будући краљ.

Мишић: Бићете краљ само ако ја спасем Прву армију.

Престолонаследник Александар: Не можете ви ништа својим инатом да спасете. Имате да вршите дужност и покоравате се мојој команди.

Мишић: Само у границама своје савести.

Престолонаследник Александар: У границама своје заклетве, Мишићу.

Мишић: Свог командантског убеђења, Височанство!

Престолонаследник Александар: Али ви сте мени потчињени. Ја сам вас поставио за команданта Прве армије. Нисте је наследили. Сувобор није ваша очевина.

Мишић: Ни Србија није ваша очевина. Ако сте круну отели од брата, нисте наследили народ.

Престолонаследник Александар: Наследио сам бригу за његову слободу. Од деде и оца. Наследио сам Народ. Ја сам његову судбину примио на своја плећа.

Мишић: Народ је вас натоварио на своју грбачу. Шта ће народ на принчевским плећима?

Престолонаследник Александар: Чујте, ја све памтим. Све. Чујте генерале, ништа не заборављам.

Мишић: Баш ме брига! Чујете ли престолонаследниче?

Престолонаследник Александар: Чујем и наређујем вам да извршите наређење Врховне команде. Ни корака назад.

Мишић: Само цареви такве наредбе издају. А ја такве заповести нити примам, нити издајем.

Престолонаследник Александар: У српској војсци више не сме да се изда команда – назад. Иначе је свршено са Србијом. Јесте ли ме разумели?

Мишић: Са Србијом је свршено само онда ако њени команданти изгубе памет, а њени војници остану без вере.

Престолонаследник Александар: Ја сам вам рекао своју последњу реч.

Мишић: Онда више нећу бити командант Прве армије! И нећу да извршим ваше наређење. То је моја последња реч. Шта сте рекли? Шта сте рекли престолонаследниче?"

ДОБРИЦА ЋОСИЋ "ВРЕМЕ СМРТИ" одломак

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(03-11-2023, 04:59 AM)Шумадинац Пише:  "Путник: Ево вам врховног команданта Мишићу. Кажите Његовом височанству Александру то што сте наумили.

Мишић: Немам о чему с принчевима да разговарам. С једним руским кадетом нећу да говорим о командовању армијом. Он се бори за своју круну, а ја браним српски народ.

Путник: Реците то лично престолонаследнику Карађорђевићу. Ви смели и поносни обреновићевски ађутанте!

Мишић: Ја не служим краљеве, нити политичарима држим скуте. И не тресу ми се гаће пред Аписом. Чујете ли ме војводо?

Врховни командант престолонаследник Александар: Чуо сам вас добро генерале. И нећу заборавити ниједну реч. Да, ја сам врховни командант. И ваш будући краљ.

Мишић: Бићете краљ само ако ја спасем Прву армију.

Престолонаследник Александар: Не можете ви ништа својим инатом да спасете. Имате да вршите дужност и покоравате се мојој команди.

Мишић: Само у границама своје савести.

Престолонаследник Александар: У границама своје заклетве, Мишићу.

Мишић: Свог командантског убеђења, Височанство!

Престолонаследник Александар: Али ви сте мени потчињени. Ја сам вас поставио за команданта Прве армије. Нисте је наследили. Сувобор није ваша очевина.

Мишић: Ни Србија није ваша очевина. Ако сте круну отели од брата, нисте наследили народ.

Престолонаследник Александар: Наследио сам бригу за његову слободу. Од деде и оца. Наследио сам Народ. Ја сам његову судбину примио на своја плећа.

Мишић: Народ је вас натоварио на своју грбачу. Шта ће народ на принчевским плећима?

Престолонаследник Александар: Чујте, ја све памтим. Све. Чујте генерале, ништа не заборављам.

Мишић: Баш ме брига! Чујете ли престолонаследниче?

Престолонаследник Александар: Чујем и наређујем вам да извршите наређење Врховне команде. Ни корака назад.

Мишић: Само цареви такве наредбе издају. А ја такве заповести нити примам, нити издајем.

Престолонаследник Александар: У српској војсци више не сме да се изда команда – назад. Иначе је свршено са Србијом. Јесте ли ме разумели?

Мишић: Са Србијом је свршено само онда ако њени команданти изгубе памет, а њени војници остану без вере.

Престолонаследник Александар: Ја сам вам рекао своју последњу реч.

Мишић: Онда више нећу бити командант Прве армије! И нећу да извршим ваше наређење. То је моја последња реч. Шта сте рекли? Шта сте рекли престолонаследниче?"

ДОБРИЦА ЋОСИЋ "ВРЕМЕ СМРТИ" одломак

Вреди ово прочитати свима онима који нису читали Ћосића и Време смрти, да виде какву комунистичку пропаганду је уметала удба у српски национални код.
Овакав разговор ускоро ћемо гледати и на националној фреквенцији, јер Горан Шушљик је већ завршио снимање ТВ серије "Време смрти".
Жалосно, али тако ће бити док неко не узме мотку и рашћера мачад са ј.....
Одговори

То би била трећа серија по дјелима Добрице Ћосића. РТС баш не бира по чијим ће дјелима снимати серије.
Одговори

Пре би се рекло да врло перфидно бира.
Одговори

У крви им је да лажу и тако ће бити док се та крв не пусти.
Одговори

Како се Ћосић није сетио да помене стрица Коче Поповића и срамне афере о буђавом и песком миксованом житу?
Наравно, Ћосић је писао наручене приче које немају везе са истином.
Иначе, што се тиче "краља" тај нас је уназадио за вјек вијекова и може се рећи да сво зло од њега почиње (моје толковање догађаја југословенштине и југословенског краља).
Одговори

Било би лепо да је то тако једноставно.  Јок
Одговори

Требало би ми најмање сат времена да напишем текст о историјским нетачностима само ове једне странице из "Време смрти" коју је написао Ћосић.
Просто је људском уму непојмљиво да су црвени до ове мере изврнули сваку историјску чињеницу наопачке.
И у ту "наопачке историју" верује 90% Срба и зато се не треба чудити где се налазимо.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним