Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ми који смо отишли давно сведочимо:

У псоледње време у NOVOSRBA се, осим широко одомаћене крваве хрватске гајевице илити

USTAŠICE

све више користи ерзац-израз

NAKON

уместо србског

ПОСЛЕ!

Да не бисмо причали напамет и по осећају, како нами србски дамар налаже, детаљно смо прегледали књиге србске староставне које, слава Богу, још имамо ође, и НИГДЕ (и словима НИГДЕ) не нађосмо хрватштину

NAKON

кад је штиво налагало да се употреби србско

ПОСЛЕ !

Ту најезду хрватштине примећујемо само и једино од окупације Србије с'јесени '44, а данас, под балавим Вучићем, чак и Радикали рабе тај израз и сви дисциплиновано долазе у Скупштину са раширеним кишобранима еда би се заштитили да их Вучић не попљује кад се узбуди!

ЗАТО ОДМА'ДА НАЈАВИМО, ДА НЕ БУДЕ ПОСЛЕН "НИЈЕСМО ЗНАЛИ", КАД МИ ДОЂЕМО НАВЛАС'ДОНЕЋЕМО

З А К О Н

СМАЊИЋЕМО

N A K O N !

Па сад ви видите и нек'ви је свима на знање и равнање!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

Е, брате Просветару, кад би била само та једна реч ни по јада, ама је гајевица на сваком кораку.

Користе се речи које немају ништа са србскјим језиком, писмом или правописом.

Користе се у школама, јавним гласилима, ел. медијима...

Гајевица (усташица) протерала је србско писмо из свих области.

Довољно је проћи осредњом паланком па схватити колко смо потонули по том питању.

Сви називи фирми написани су усташицом, па још и називи су страни.

Деца пишу неким скраћеницама које немају везе са србским језиком. Нарвно, опет усташицом.

Филмове титлују усташицом, чак се користи усташка граматика и правопис у том послу.

А најстрашније је што се и уџбеници за основну школу пишу туђим писмом а градиво осмишљавају Швабе и остали сатрапи.

Бојим се ако неко не заустави ово пропадање да ће србски језик остати само у траговима.
Одговори

Ođe je isti jezik ali su reči različitog značenja.

Na balkanu jezik nije u unformisan kao english, nego nakon, posle,a posle ima poslje, poslije itd...

Nakon na engleskom ima samo jendu reč AFTER.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Неће бити Просвјетаре, неће бити и не мере! Након од старословенског КОН (почетак, крај, почетак и крај) на - КОН. Ис-КОН, за-КОН, до-КОН, с-КОН-тати, до КОН-ца итд. итд.

КОН-ачно, неће бити и не мере, да су Хрвати све измислили и да су Срби, РУСИ, и остали Словени све од њи покрали.

КОН-ац, с којим се крпи има и почетак и крај....

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(01-11-2017, 04:00 PM)Mekenzi Пише:  Ođe je isti jezik ali su reči različitog značenja.

Na balkanu jezik nije u unformisan kao english, nego nakon, posle,a posle ima poslje, poslije itd...

Који бре Балкан? О Србији је реч!

Треба ли да удробимо језик ко хашки инквизитори и крстимо га БХС? То би отприлике било тумачење "учене јевропе" о народима и језику са ових простора.

Језик треба чувати, штитити га од туђица и, неговати га као најдрагоценији дар наших предака.
Део језика је и писмо. Писмо србско, ЋИРИЛИЧНО, све друго није и не може бити србско.
Одговори

Након није никаква "туђица".
Није ни тисућа, крух и милион други ријечи. Туђице су "бре" и сличне ријечи које немају никакво значење у словенским језицима.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Просветар пролупао Blush

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(01-11-2017, 09:34 PM)мунгос Пише:  Након није никаква "туђица".
Није ни тисућа, крух и милион други ријечи. Туђице су "бре" и сличне ријечи које немају никакво значење у словенским језицима.

Не да се сложимо ође, ооооо Брате Мунгосе!

Истина јесте да такозвани "хрватски језик" у такозваних "хрвата" не постоји но је то Србски Језик а већина такозваних "хрвата" су пошокачени Срби исто као што су такозвани "бошњаци" потурчени Срби скоро у целости!

Међутим!

Истина јесте такође да су такозвани "хрвати" Србски Језик током столећа упљували и унакарадили тако да се сваки нормалан Србин јежи на њихове бљувотине, НАРОЧИТО ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА, кад све "тисуће" и "крухови" добијају посебну димензију до схватања њихових језичких упљувака као...ТУЂИЦА!!!

И туна је Брат Јеремија сасвим (нећемо рећи "посве") у праву а ти ниси у праву (нећемо рећи да си "у криву"-гадно је)!

Не знамо како ти ну МИ, кад чујемо "Госпа" или "Миховил" нама се свака длака најежи иако се ради о Светом Имену Мајке Божије и Имени Светог Ар'анђела Мијаила кога многи Срби славе као Крсно Име!

Зато ми и теби препоручујемо, знајући да си књишки мољац к'о и наша маленкост, да погледаш књиге староставне из своје библиотеке и упоредиш изразе из штампе ПРЕ ТИТО-ПАРТИЗАНСКЕ ОКУПАЦИЈЕ '44-Е и издања после, (гадно нам је рећи NAKON)!

Ми нађосмо реч ПОСЛЕ сваки пут кад данашњи NOVOSRB употребљава NAKON, притом се служећи крвавом хрватском гајевицом илити

U S T A Š I C O M,

попут нашег Кизе ође који ће морати да се служи "чертами и резами" к'о наши преци кад МИ, навлас'дошавши будемо укинули речено писмо такозваних "хрвата"!

У прилог нашој тврдњи да се сваки Србин, па и Крајишници Војводе Ђујића, гаде хрватштине к'о го*вна, говори и ова пјесма коју нађосмо у старим бројевима гласила Србскијех Четника „Србија”, чији смо ми били повереник за растурање ође.

Обрати дакле пажњу на реч ТИСУЋА од које се Србин не гади кад је употребљавају Браћа Руси (Тисоч) а од које се трчи у нужник кад је рабе такозвани "хрвати", па каже:

ПОРУКА ВОЈВОДИ ЂУЈИЋУ

Ој Војводо Србског рода сине,
Од Динаре чувене планине,
Порука је од твога Народа
Да му дођеш, Момчило Војвода!

Имал' ишта од овога боље
Кад би дош'о у своје Топоље,
Родно мјесто гдје си се родио,
Свом Народу жељу испунио!

Да посјетиш мјесто твога Рода,
И водопад од Крчића твога,
Стару кућу гдје си се родио,
И конабу гдје си вино пио.

Да ти нога на Динару стане,
Да се сјетиш на минуле дане,
И да одеш у Стрмицу с'нама,
У Храм Србски Светога Јована.

Гдје си некад и Свештеник био,
За свој Народ Богу се молио.
Да одемо скупа на Пађане,
Гдје си тешке проводио дане.

Дођ' Војвода радо те желимо
Да са тобом радост поделимо,
За тебе смо пјесме састављали
Ти не дође а ми их пјевали!

Нека дођу сви Четници наши,
Србска Војска никог се не плаши,
Узели су традиције старе
Које Срби свуда радо славе.

Све је прошло, и ово ће проћи,
Надамо се да ће боље доћи,
Да ће доћи велике промјене
И несреће срећом да замјене.

Поруку смо послали и Фрању
Тући Србе он није у стању,
И он види да је немогуће
Да му Срби броје на тисуће.

Јер Крајишник као змија љута,
Никоме се не склања са пута.
Нема више хрватског Тита,
Да Србина погрешно васпита.

И његових лажних партизана,
Који су се борили са нама;
Петокрака Кокарде се стиди,
Сакрила се, више се не види.

Србски Народ сад се добро слаже,
Побједа је, сваки тако каже,
А Босна је Србска Покрајина
Наврат стала свима душманима,
И средила Турке Азијате,
У Крајини ми ћемо хрвате!

Дамјан Глигић, Канада

Паметном доста!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

Mi knjiški moljici nađosmo ovo:

Pa ka'e:

Тисућа је словенска и српска реч јер се јавља и у другим словенским језицима.

Хиљада је грчка реч коју су нам донели Цинцари трговци крајем 19. столећа, а онда се одомаћила по принципу "туђе је отменије". Дакле, ако користим речи "тисућа" и столеће" не сматрам да сам рабио хрватске него српске речи.

Pa u knjigama starim srpskim pravoslavnim od učenih Srba u ono vreme nađosmo njihove zapise:

Narodni srpski jezik poznavao je tisuću.

Tisonšta je (pisana) srpska redakcija staroslověnskog.

- Nikola Mirošević, 1412: "Ja Nikola Mirošević, kanžalijer, pisah sarpskijem jezikom u Kastio od Budve u carkvu svete bogorodice ljeta od porođenija Hristova tisućja i četiri stotine i dva na deset mjeseca žuna na šest, u subotu. " -

-Jelena Lazarević-Balšić, Oporuka 1442: "A što se tisuća dukat u komunu, molju i zaklinjem gospodina mi i sina vojevodu, da mi ih da gospođe Jelene, da ona s mojem duhovnikom podeli za moju dušu. " -

-Jerotěj Račanin: "obrětosmo monastire i crkve mnogo, i grozdije i ovoštije različno, a crkvi čislom 100, i kuća 5 tisuć, sve Hristijani. "

- Dušanov Zakonik: (adaptiran tekst) "16. O monaškom životu: I na tisuću kuća da se hrani u manastirima pedeset kaluđera. "

- P. P. Njegoš - Lažni car Šćepan Mali: "Klanjaju se mnadu suncu dv'je tisuće vitezovah, celivaju mater zemlju da im pokoj tihi dade. "

Срби су некад користили реч тисућа, дакле то је српска реч, и може и данас да се користи.

Паметном доста!

Како радили тако нам бог помогао.

Амин

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(02-11-2017, 08:11 PM)Mekenzi Пише:  Mi knjiški moljici nađosmo ovo:

Pa ka'e:

Хиљада је грчка реч коју су нам донели Цинцари трговци крајем 19. столећа, а онда се одомаћила по принципу "туђе је отменије". Дакле, ако користим речи "тисућа" и столеће" не сматрам да сам рабио хрватске него српске речи.

Pa u knjigama starim srpskim pravoslavnim od učenih Srba u ono vreme nađosmo njihove zapise:

Narodni srpski jezik poznavao je tisuću.

Tisonšta je (pisana) srpska redakcija staroslověnskog.

- Nikola Mirošević, 1412: "Ja Nikola Mirošević, kanžalijer, pisah sarpskijem jezikom u Kastio od Budve u carkvu svete bogorodice ljeta od porođenija Hristova tisućja i četiri stotine i dva na deset mjeseca žuna na šest, u subotu. " -

-Jelena Lazarević-Balšić, Oporuka 1442: "A što se tisuća dukat u komunu, molju i zaklinjem gospodina mi i sina vojevodu, da mi ih da gospođe Jelene, da ona s mojem duhovnikom podeli za moju dušu. " -

-Jerotěj Račanin: "obrětosmo monastire i crkve mnogo, i grozdije i ovoštije različno, a crkvi čislom 100, i kuća 5 tisuć, sve Hristijani. "

- Dušanov Zakonik: (adaptiran tekst) "16. O monaškom životu: I na tisuću kuća da se hrani u manastirima pedeset kaluđera. "

- P. P. Njegoš - Lažni car Šćepan Mali: "Klanjaju se mnadu suncu dv'je tisuće vitezovah, celivaju mater zemlju da im pokoj tihi dade. "

Срби су некад користили реч тисућа, дакле то је српска реч, и може и данас да се користи.

Паметном доста!

Како радили тако нам бог помогао.

Амин

Тисућа јесте словенска реч, па су је тако користили и наши прађедови.
Но, није проблем у неколико речи које смо ми одбацили због помодарства.
Проблем је у самом једначењу србскога језика са угарским, немачким или неким другим језиком. Јер, Хрвати нису имали свој језик све док им Беч није на тацни даровао србски језик писан латиницом!!!
Значи, захваљујући Вуку Караџићу и бечком двору Хрвати су добили језик.
Али, исто тако захваљујући поменутим факторима Срби су изгубили свој идентитет.
Прихватањем латинице као србско писмо, а данас бранећи ту исту "усташицу" до самоископа, србске "умне главе" показале су (и доказале), како је свако србско чобанче паметније и мудрије од њих.
Одговори

(02-11-2017, 08:11 PM)Mekenzi Пише:  Mi knjiški moljici nađosmo ovo:

Pa ka'e:

Нами није јасно с'ким ти полемишеш јербо ми горе рекосмо да су и "тисућа" и "крух" и све остало у квази-језику такозваних "хрвата", уствари србске речи и језик!

Међутим!

Ми тврдимо, и при томе остајемо, да су НЕКЕ од тих речи и појмова такозвани "хрвати" ожваљавили и попљували, тако да је ДАНАС, ПОСЛЕ (или за вас хрватољубе NAKON) ЈАСЕНОВЦА, Србину гадно то из њиховијех уста у своја узимати!

Паметном доста!

Поруку смо послали и Фрању
Тући Србе он није у стању,
И он види да је немогуће
Да му Срби броје на тисуће!

Паметном доста!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

"Очито је да се баш полуписмен свет окренуо латиници, пратећи опште трендове и брендове".

интервју Посебног (!) саветника министра културе и књижевника Драгана Хамовића у данашњим "В. Новостима".

Замало да Хамовићу да излети да је баш тај "полуписмен свет" гласачка машина Вучићеве странке.
Одговори

Nije nas mrzelo pa nađosmo u srpskom rečniku sinonima ovo.

У српском речнику синонима од Павла Ћосића, издато у Београду 2008 стоји ово:

Nakon (српски, ћир. НАКОН)

Прилог

Након, прил.

Значења:

У набрајању, по истеку неког времена, по завршетку нечега [1]

Синоними:

Такође, затим, потом, још и, касније, доцније, након...

ПРОСВЕТАР.
Одговори

(03-11-2017, 07:49 PM)Mekenzi Пише:  Nije nas mrzelo pa nađosmo u srpskom rečniku sinonima ovo.

У српском речнику синонима од Павла Ћосића, издато у Београду 2008 стоји ово:

Nakon (српски, ћир. НАКОН)

Прилог

Након, прил.

Значења:

У набрајању, по истеку неког времена, по завршетку нечега [1]

Синоними:

Такође, затим, потом, још и, касније, доцније, након...

Што се тиче синонима О ТОМ-ПОТОМ, синоними нијесу тема ође!

Међутим!

Ми нигде нисмо рекли да ћемо УКИНУТИ несумњиво србски прилог НАКОН, већ да ћемо УМАЊИТИ његову употребу СХОДНО ДУХУ СРБСКОГ ЈЕЗИКА јер НАКОН је у међувремену постао веома нападни и усташоидни NAKON. Зато да подсетимо шта смо рекли, па ка'е:

КАД МИ ДОЂЕМО НАВЛАС'ДОНЕЋЕМО

З А К О Н

СМАЊИЋЕМО

N A K O N !

(01-11-2017, 04:00 PM)Mekenzi Пише:  Ođe je isti jezik ali su reči različitog značenja.

Ни туна ниси у праву јербо је енглески језик много богатији него што многи познаваоци БЕЈЗИК ИНГЛИША мисле, због саме чињенице да је склепан од 3 главна језика и мноштва дијалеката.

Сем немачког и латинског у енглеском има и 60% француских речи. Зато синонима за AFTER има, није да нема, рецимо later, subsequently, ensuing, afterwards....итд., има сигурно још ну немој да ти глава око тога бучи, БОЉЕ УЧИ РУСКИ јер Цар само што се није појавио у Вршцу!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним