13-10-2013, 08:09 AM
СНО - УСПОМЕНА НА КАШИКОВИЋА
19-06-2019, 05:04 PM
Нико данас да се сети мученика Драгише.
Данас се навршава пуних 42 године од када је УДБа убила изузетно угледног Србина, дисидента, писца, новинара Драгишу Кашиковића и његову поћерку Иванку Милошевић...
О Кашиковићу и после толико година Србија ћути...
Једино што се могло наћи јесте интервју са сликаром Савом Ракочевићем
https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/32708...gova-borbe
Данас се навршава пуних 42 године од када је УДБа убила изузетно угледног Србина, дисидента, писца, новинара Драгишу Кашиковића и његову поћерку Иванку Милошевић...
О Кашиковићу и после толико година Србија ћути...
Једино што се могло наћи јесте интервју са сликаром Савом Ракочевићем
https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/32708...gova-borbe
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
02-08-2019, 10:19 PM
Ево ја да проговорим, то једноставно мора да изађе из мене. А чуди ме да о томе нико није говорио.
Вероватно је већина чула за криминалну групу "Америка". Федерацију српских криминалаца формирану од стране Удбе, за потребе разних криминалних а и политичких послова.
Кажу да је име овој групи дала сама полиција (јавна безбедност) зато што је већину чланова повезивало то што су неко време боравили у Америци. Најпознатији чланови ове групе били су: Бошко Радоњић Југо, Милета Миљанић Мајк, Воја Американац, Зоран Јакшић, Славко Мијовић, Никола Каваја, браћа Шарановићи, Брано Мићуновић итд.
Шта је ова група радила у Америци и где су њени зачеци? Настала је око Бошка Радоњића и касније проширивана криминалцима из Србије који су на "неки начин" тамо долазили. Бошко Радоњић је важио и за човека који је припадник организације СОПО (време када су удбашки провокатори већ увелико преузели ову организацију), а његов телохранитељ 80-тих био је Мајк Миљанић.
У једном моменту, личним залагањем, или уз "малу" помоћ некога са стране, Бошко Радоњић постаје шеф ирске мафије из Хелс Кичена у Њујорку. Као савезници Гамбино клана Бошко Радоњић и криминалци из Србије учествују у рату 80-тих година који је Гамбино клан водио са другим породицама у Њујорку. Неки из ове групе тада пеку занат за крваве обрачуне који ће уследити на београдском асфалту 90-тих.
Још једно име које је од почетка нераздвојно са Бошком Радоњићем је Никола Каваја, такође "бегунац" из СФРЈ. Никола Каваја је такође био криминалац, провокатор Удбе, мада се представљао као тобоже "ловац на Тита". Све је то наравно била масна лаж, јер Титу никада није фалила ни длака са главе, а он је служио управо да предупреди да му се нешто деси. Лаж је наравно и да је хтео да удари авионом у зграду ЦК, једноставно је са још једним агентом Удбе Стојиљком Кајевићем хтео да побегне назад у СФРЈ. На крају су се они овамо и вратили, зар не. Никола се вратио па умро а Стојиљко је још увек ту.
Логично се закључује да су и Бошко Радоњић и Никола Каваја били убачени у српску емиграцију, како би српску борбу пребацили на криминални правац, како би самом својом појавом и бахатим понашањем разбијали и компромитовали емигрантске организације. Бошко Радоњић је како је сам говорио четнички син, а знамо да постоји изрека "нема удбаша без четничког сина". Обојица су на заузимање Удбе извучени из америчког затвора почетком 90-тих и последње године безбрижно и под заштитом Удбе провели су у Србији (то је ваљда школски пример за агенте).
Е какве сад везе има ова прича са убиством Драгише Кашиковића? Бошко Радоњић и Никола Каваја налазили су се у окружењу Драгише Кашиковића у периоду пред његово убиство. Сумњиво је и што је Удба повукла безначајног агента Панајотовића, очигледно да би заштитила за њу много значајније особе, и скренула истрагу.
Зна се да су поменуте особе имале прилилегован положај у Србији 90-тих. Причало се да су они задужили службу нечим, а никада нико није рекао чиме. По свој прилици реч је о учешћу у ликвидацијама особа које је режим у СФРЈ прогласио непријатељима.
Вероватно је већина чула за криминалну групу "Америка". Федерацију српских криминалаца формирану од стране Удбе, за потребе разних криминалних а и политичких послова.
Кажу да је име овој групи дала сама полиција (јавна безбедност) зато што је већину чланова повезивало то што су неко време боравили у Америци. Најпознатији чланови ове групе били су: Бошко Радоњић Југо, Милета Миљанић Мајк, Воја Американац, Зоран Јакшић, Славко Мијовић, Никола Каваја, браћа Шарановићи, Брано Мићуновић итд.
Шта је ова група радила у Америци и где су њени зачеци? Настала је око Бошка Радоњића и касније проширивана криминалцима из Србије који су на "неки начин" тамо долазили. Бошко Радоњић је важио и за човека који је припадник организације СОПО (време када су удбашки провокатори већ увелико преузели ову организацију), а његов телохранитељ 80-тих био је Мајк Миљанић.
У једном моменту, личним залагањем, или уз "малу" помоћ некога са стране, Бошко Радоњић постаје шеф ирске мафије из Хелс Кичена у Њујорку. Као савезници Гамбино клана Бошко Радоњић и криминалци из Србије учествују у рату 80-тих година који је Гамбино клан водио са другим породицама у Њујорку. Неки из ове групе тада пеку занат за крваве обрачуне који ће уследити на београдском асфалту 90-тих.
Још једно име које је од почетка нераздвојно са Бошком Радоњићем је Никола Каваја, такође "бегунац" из СФРЈ. Никола Каваја је такође био криминалац, провокатор Удбе, мада се представљао као тобоже "ловац на Тита". Све је то наравно била масна лаж, јер Титу никада није фалила ни длака са главе, а он је служио управо да предупреди да му се нешто деси. Лаж је наравно и да је хтео да удари авионом у зграду ЦК, једноставно је са још једним агентом Удбе Стојиљком Кајевићем хтео да побегне назад у СФРЈ. На крају су се они овамо и вратили, зар не. Никола се вратио па умро а Стојиљко је још увек ту.
Логично се закључује да су и Бошко Радоњић и Никола Каваја били убачени у српску емиграцију, како би српску борбу пребацили на криминални правац, како би самом својом појавом и бахатим понашањем разбијали и компромитовали емигрантске организације. Бошко Радоњић је како је сам говорио четнички син, а знамо да постоји изрека "нема удбаша без четничког сина". Обојица су на заузимање Удбе извучени из америчког затвора почетком 90-тих и последње године безбрижно и под заштитом Удбе провели су у Србији (то је ваљда школски пример за агенте).
Е какве сад везе има ова прича са убиством Драгише Кашиковића? Бошко Радоњић и Никола Каваја налазили су се у окружењу Драгише Кашиковића у периоду пред његово убиство. Сумњиво је и што је Удба повукла безначајног агента Панајотовића, очигледно да би заштитила за њу много значајније особе, и скренула истрагу.
Зна се да су поменуте особе имале прилилегован положај у Србији 90-тих. Причало се да су они задужили службу нечим, а никада нико није рекао чиме. По свој прилици реч је о учешћу у ликвидацијама особа које је режим у СФРЈ прогласио непријатељима.
04-08-2019, 09:58 AM
Тешке оптужбе. Има ли неких доказа? Од наведених познавао сам само Кавају, али и многе из Америке који су га познавали. Такође ми је познато да га је Кашиковић ценио. Што се види и по томе што је објавио књигу о њему. А и иначе причали су ми људи из Кашиковићевог окружења. Сви су знали да је Каваја био у америчким специјалним јединицама, али да је радио за Удбу, то би тим људима било смешно. Да отме авион да би сд вратио у ЈУ? Баш нема логике.
04-08-2019, 12:16 PM
Овакве информације треба прихватити са опрезом, а за такве оптужбе морају постојати чврсти аргументи. Мало људи зна шта се све тачно догодило ту, нису ни Бошко ни Каваја били невинашца, да се разумијемо, али да су радили за УДБУ, то заиста звучи смијешно.
04-08-2019, 12:25 PM
Када се само сетим какве су вратоломије изведене да се Каваја врати у Србију, при чему је УДБА чинила све да то спречи...
Познавао сам их обојицу, ако је то битно. Овакве конструкције и измишљотине су нешто што нас предуго прати. Управо зато што српску културу контролише мала група вајара која меси и обликује како њој одговара.
Познавао сам их обојицу, ако је то битно. Овакве конструкције и измишљотине су нешто што нас предуго прати. Управо зато што српску културу контролише мала група вајара која меси и обликује како њој одговара.
04-08-2019, 05:08 PM
(04-08-2019, 09:58 AM)Милослав Самарџић Пише: Тешке оптужбе. Има ли неких доказа? Од наведених познавао сам само Кавају, али и многе из Америке који су га познавали. Такође ми је познато да га је Кашиковић ценио. Што се види и по томе што је објавио књигу о њему. А и иначе причали су ми људи из Кашиковићевог окружења. Сви су знали да је Каваја био у америчким специјалним јединицама, али да је радио за Удбу, то би тим људима било смешно. Да отме авион да би сд вратио у ЈУ? Баш нема логике.Шта вам треба - фотографије ових људи са официрима Удбе? Немам из периода док су били у Америци и пре, али имају фотографије из периода када су се вратили. Директно из виле државне дезбедности на Дедињу, тзв. Јездина кућа. Та вила је била база ове групе, а вилу су добили ваљда директно од Јовице Станишића.
Али чак и досијеи да се однекуд донесу, ви бисте вероватно рекли да су фалсификат. Много чудне аршине имате за прихватање "доказа".
Није отео авион да би се само он вратио, већ да би ослободио још једног сумњивог емигранта Кајевића, и да би се заједно вратили. Сигурно нису имали на уму да се убију поготово не да ударе ЦК.
Ово о чему сам ја присао су ваше колеге новинари увелико писали, на основу сазнања и на основу података из полиције (јавне безбедности). Чуди ме да ви ово доводите у питање то зна свако иоле упућен у ову област. Писало се о томе нашироко.
Само што нико још да повеже тако очигледне ствари. Овде си 90-тих припадао групи коју су новинари окарактерисали као "одред смрти државне безбедности", а као док си био у Америци борио си се против њих.
(04-08-2019, 12:25 PM)Бенито Пише: Када се само сетим какве су вратоломије изведене да се Каваја врати у Србију, при чему је УДБА чинила све да то спречи...То једноставно није тачно. Удба је чинила све да га извуче из затвора. Мени је то још онда било сумњиво, али мислио сам вероватно су се у Удби опаметили па је сада друга песма. Био сам млад и наиван.
04-08-2019, 07:07 PM
(04-08-2019, 05:08 PM)Посматрач Пише:(04-08-2019, 09:58 AM)Милослав Самарџић Пише: Тешке оптужбе. Има ли неких доказа? Од наведених познавао сам само Кавају, али и многе из Америке који су га познавали. Такође ми је познато да га је Кашиковић ценио. Што се види и по томе што је објавио књигу о њему. А и иначе причали су ми људи из Кашиковићевог окружења. Сви су знали да је Каваја био у америчким специјалним јединицама, али да је радио за Удбу, то би тим људима било смешно. Да отме авион да би сд вратио у ЈУ? Баш нема логике.Шта вам треба - фотографије ових људи са официрима Удбе? Немам из периода док су били у Америци и пре, али имају фотографије из периода када су се вратили. Директно из виле државне дезбедности на Дедињу, тзв. Јездина кућа. Та вила је била база ове групе, а вилу су добили ваљда директно од Јовице Станишића.
Али чак и досијеи да се однекуд донесу, ви бисте вероватно рекли да су фалсификат. Много чудне аршине имате за прихватање "доказа".
Није отео авион да би се само он вратио, већ да би ослободио још једног сумњивог емигранта Кајевића, и да би се заједно вратили. Сигурно нису имали на уму да се убију поготово не да ударе ЦК.
Ово о чему сам ја присао су ваше колеге новинари увелико писали, на основу сазнања и на основу података из полиције (јавне безбедности). Чуди ме да ви ово доводите у питање то зна свако иоле упућен у ову област. Писало се о томе нашироко.
Само што нико још да повеже тако очигледне ствари. Овде си 90-тих припадао групи коју су новинари окарактерисали као "одред смрти државне безбедности", а као док си био у Америци борио си се против њих.
(04-08-2019, 12:25 PM)Бенито Пише: Када се само сетим какве су вратоломије изведене да се Каваја врати у Србију, при чему је УДБА чинила све да то спречи...То једноставно није тачно. Удба је чинила све да га извуче из затвора. Мени је то још онда било сумњиво, али мислио сам вероватно су се у Удби опаметили па је сада друга песма. Био сам млад и наиван.
Бошко јесте познавао Јовицу Станишића и био утицајан у политичким круговима 90тих, али као посљедица других ствари, а не оних које наводите. Па логично да отуд и слике са Станишићем и слично. А од прије тешко. Каваја није подржавао те везе Радоњића са Станишићем и подршку Милошевићу, то је писао у мемоарима. "Одред смрти ДБ" и сличне новинарске флоскуле могу да се употеде са данашњим насловима таблоида.
Мало људи зна да су Бошко и Каваја (вјероватно) били агенти ЦИА-е, па можда везе и моћ коју је до 90тих стекао дају могућност за утицај у државном врху, поготову у времену рата када се ратним збивањима донекле измијенио приоритет борбе наше нам народне милиције.
Ако су Кавају извлачили, што су му забранили улазак први пут, па је провео још коју годину чекао депортацију из САД-а?
04-08-2019, 07:17 PM
Па, зато што је радио за Удбу- како ниси схватио варку телом???
Каваја је добио условну слободу 1998. године, али уз протеривање. Тражила се земља која ће му дати азил. СР Југославија је одбила да му да држављанство или азил. Азил је добио у Републици Српској. Српско држављанство Каваја је добио у оних 23 дана за време бомбардовања док је у власти партиципарао Вук Драшковић и СПО.
Е, сад, ко је ту Удба, а ко није.

Каваја је добио условну слободу 1998. године, али уз протеривање. Тражила се земља која ће му дати азил. СР Југославија је одбила да му да држављанство или азил. Азил је добио у Републици Српској. Српско држављанство Каваја је добио у оних 23 дана за време бомбардовања док је у власти партиципарао Вук Драшковић и СПО.
08-08-2019, 06:49 PM
(04-08-2019, 07:17 PM)Бенито Пише: Каваја је добио условну слободу 1998. године, али уз протеривање. Тражила се земља која ће му дати азил. СР Југославија је одбила да му да држављанство или азил. Азил је добио у Републици Српској. Српско држављанство Каваја је добио у оних 23 дана за време бомбардовања док је у власти партиципарао Вук Драшковић и СПО.Да ли знате где је Војислав Шешељ био за време хрватске акције "Олуја"?
Ја ћу да одговорим - у затвору у Гњилану. А зашто је тамо био имају две верзије, једна је Војислава Шешеља, друга је незванична.
Шешељ тврди да је Милошевић морао да га склони да би без проблема предао Крајину. Незванична верзија је да је Удба, чије је Шешељ чедо све ово режирала, да би сам Шешељ имао алиби према својим гласачима. "Држали су ме у затвору да би без проблема предали Крајину" , а заправо је он био део истог система који је омогућио онако сраман пад Крајине. Да је део тог система, видљивије је данас него икада.
И сада у том контексту ви пишете ово што пишете. Мени све то не делује убедљиво, већ мислим да је слично овој причи одгоре.
(04-08-2019, 07:07 PM)ХраброСрце Пише: Бошко јесте познавао Јовицу Станишића и био утицајан у политичким круговима 90тих, али као посљедица других ствари, а не оних које наводите. Па логично да отуд и слике са Станишићем и слично.Којих других ствари? Реците нема разлога да се крије.
12-08-2019, 06:22 PM
(08-08-2019, 06:49 PM)Посматрач Пише:(04-08-2019, 07:17 PM)Бенито Пише: Каваја је добио условну слободу 1998. године, али уз протеривање. Тражила се земља која ће му дати азил. СР Југославија је одбила да му да држављанство или азил. Азил је добио у Републици Српској. Српско држављанство Каваја је добио у оних 23 дана за време бомбардовања док је у власти партиципарао Вук Драшковић и СПО.Да ли знате где је Војислав Шешељ био за време хрватске акције "Олуја"?
Ја ћу да одговорим - у затвору у Гњилану. А зашто је тамо био имају две верзије, једна је Војислава Шешеља, друга је незванична.
Шешељ тврди да је Милошевић морао да га склони да би без проблема предао Крајину. Незванична верзија је да је Удба, чије је Шешељ чедо све ово режирала, да би сам Шешељ имао алиби према својим гласачима. "Држали су ме у затвору да би без проблема предали Крајину" , а заправо је он био део истог система који је омогућио онако сраман пад Крајине. Да је део тог система, видљивије је данас него икада.
И сада у том контексту ви пишете ово што пишете. Мени све то не делује убедљиво, већ мислим да је слично овој причи одгоре.
(04-08-2019, 07:07 PM)ХраброСрце Пише: Бошко јесте познавао Јовицу Станишића и био утицајан у политичким круговима 90тих, али као посљедица других ствари, а не оних које наводите. Па логично да отуд и слике са Станишићем и слично.Којих других ствари? Реците нема разлога да се крије.
Можда новац и богатство омогућавају неком приступ и утицај тамо гдје не може да се пита обичан човјек. Почетак ратова је донио и другачију политику вођства СРЈ и истицање српских националних интереса у први план, макар и номинално. Борба против емиграције није више имала смисла, већ се ваљала узети нека корист која је долазила са запада, а Радоњић је био баш такав ко је могао бити од користи.
13-08-2019, 11:49 AM
(12-08-2019, 06:22 PM)ХраброСрце Пише:Да, у праву сте, тада им главни проблем није више био у емиграцији, већ код куће. Ту се љуљао систем. Зато су и повукли назад у Србију све те криминалце који су били у Америци и Западној Европи, а који су тамо контролисали и економску и политичку емиграцију. То је била њихова главна улога тамо, и наравно криминалне активности за рачун Удбе.(08-08-2019, 06:49 PM)Посматрач Пише:(04-08-2019, 07:17 PM)Бенито Пише: Каваја је добио условну слободу 1998. године, али уз протеривање. Тражила се земља која ће му дати азил. СР Југославија је одбила да му да држављанство или азил. Азил је добио у Републици Српској. Српско држављанство Каваја је добио у оних 23 дана за време бомбардовања док је у власти партиципарао Вук Драшковић и СПО.Да ли знате где је Војислав Шешељ био за време хрватске акције "Олуја"?
Можда новац и богатство омогућавају неком приступ и утицај тамо гдје не може да се пита обичан човјек. Почетак ратова је донио и другачију политику вођства СРЈ и истицање српских националних интереса у први план, макар и номинално. Борба против емиграције није више имала смисла, већ се ваљала узети нека корист која је долазила са запада, а Радоњић је био баш такав ко је могао бити од користи.
Ти криминални послови Удбе у Западној Европи и Америци почели су много пре Милошевића и Станишића. Заправо западњаци су Удбу тамо и пустили та то ради, да би их после контролисали. Једноставан принцип, корумпираш, па контролишеш. То су тамо били озбиљни бизниси са оне стране закона, и радили су их људи од поверења Удбе. А новци су завршавали на црним рачунима Удбе.
Цео живот се наводно бориш против једног политичког система, тај систем ти убије и пријатеље (бар је тако јавно), и ти онда кад је тај систем уздрман, када се љуља, вратиш се у земљу да би са истим тим људима направио дил. Мени то не пије воду.
И шта су заправо постигли на крају са тиме?
14-08-2019, 11:53 AM
(13-08-2019, 11:49 AM)Посматрач Пише:(12-08-2019, 06:22 PM)ХраброСрце Пише:Да, у праву сте, тада им главни проблем није више био у емиграцији, већ код куће. Ту се љуљао систем. Зато су и повукли назад у Србију све те криминалце који су били у Америци и Западној Европи, а који су тамо контролисали и економску и политичку емиграцију. То је била њихова главна улога тамо, и наравно криминалне активности за рачун Удбе.(08-08-2019, 06:49 PM)Посматрач Пише:(04-08-2019, 07:17 PM)Бенито Пише: Каваја је добио условну слободу 1998. године, али уз протеривање. Тражила се земља која ће му дати азил. СР Југославија је одбила да му да држављанство или азил. Азил је добио у Републици Српској. Српско држављанство Каваја је добио у оних 23 дана за време бомбардовања док је у власти партиципарао Вук Драшковић и СПО.Да ли знате где је Војислав Шешељ био за време хрватске акције "Олуја"?
Ти криминални послови Удбе у Западној Европи и Америци почели су много пре Милошевића и Станишића. Заправо западњаци су Удбу тамо и пустили та то ради, да би их после контролисали. Једноставан принцип, корумпираш, па контролишеш. То су тамо били озбиљни бизниси са оне стране закона, и радили су их људи од поверења Удбе. А новци су завршавали на црним рачунима Удбе.
Цео живот се наводно бориш против једног политичког система, тај систем ти убије и пријатеље (бар је тако јавно), и ти онда кад је тај систем уздрман, када се љуља, вратиш се у земљу да би са истим тим људима направио дил. Мени то не пије воду.
И шта су заправо постигли на крају са тиме?
Извините, али ни мени не пије воду (као ни већини чланова форума) ово што сте написали за двије дотичне особе да су радиле за УДБУ, а поготово да су они извршиоци убиства Драгише Кашиковића.
16-08-2019, 09:04 PM
(14-08-2019, 11:53 AM)ХраброСрце Пише: Извините, али ни мени не пије воду (као ни већини чланова форума) ово што сте написали за двије дотичне особе да су радиле за УДБУ, а поготово да су они извршиоци убиства Драгише Кашиковића.Нисам ја нигде ни рекао да су они извршиоци. Уобичајено код политичких убистава у емиграцији убице су долазиле из земље. То су најчешће били људи из специјалних јединица полиције и војске. То је за њих био посао са стране, за дебеле паре наравно, а схватали су то и као "патриотски" задатак.
Криминалци на терену (читај агенти Удбе) служили су да припреме подлогу за убиство, и да замећу трагове.
Те особе су несумњиво радиле за Удбу, само што ви сматрате да је то било од 90-тих до смрти, а ја сматрам да су имали контакте и од раније. По свој прилици су и послати у емиграцију како би пребацили српску борбу на криминалну страну и тиме извршили компромитацију идеје отпора комунистичком режиму.
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)