Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Апел за одбрану Косова и Метохије

(12-05-2018, 10:07 PM)Шумадинац Пише:  Председник Диктатор је ренесансни геније који се једном рађа. Од калдрме на Скадарлији, фонтане на Славији, непостојећег метроа, 'напада' на активисте СНСа и психолошке анализе нападача, аеродрома по Србији, па све до економских реформи, финансија, привреде, Косова и уласка у ЕУ...нема чиме се не бави и не одлучује Јок

Без обзира шта ја мислио о Вучићу Брозу (мала дигресија: тако је напорна ова поларизована атмосфера у којој су ограде и уводи овог типа обавезне, ако не желиш да те неко доживи као бота), чини ми се да саопштење СПЦ заиста не анализира тему довољно широко и не даје никакав конкретан предлог решења, већ указује само на поједине аспекте проблема о којима би требало водити рачуна (безбедност Срба и цркава и манастира на КиМ у случају неког облика независности тзв. Косова).

Да би се ствар свеобухватно проценила чини ми се да је неопходно имати одређене информације, које ја, као неко ко умерено прати ситуацију и размишља о њој, немам, а мислим да је то случај и са просечним грађанином Србије.

Потребне су дакле поуздане процене, које би биле општепознате, да би "народ" могао да одлучи (или "одлучи" јер је питање колико вреди одлука грађана једне државе, ако нам је познато да су велики заокрети попут Брегзита или избора Трампа били омогућени релативно тесним победама на гласањима, да би после само неколико месеци или година постојале индикације да би нова гласања на исту тему донела потпуно супротне резултате).

Мислим да је потребно:

- проценити да ли нас Запад заиста притиска да "признамо" Косово или је то само прича за домаћу употребу;

- ако нас притиска, проценити да ли то чини без обзира на то шта ми радимо/желимо, или тај притисак постоји само у вези са пристуом ЕУ, у смислу да је признавање Косова само услов за улазак у ЕУ, тако да ако одустанемо од ЕУ, нико нас неће јурити да признајемо било шта;

- проценити последице у случају да се повучемо из преговора и "замрзнемо конфликт" - да ли би уследиле неке провокације или напади на Србе на КиМ, са циљем да се изазове Србија да реагује, да би јој се потом увеле неке економске и политичке санкције; другим речима, да ли је могуће "замрзнути конфликт" а да то нема за последицу престанак економске сарадње са Западом;

- у случају да дође до сценарија описаног изнад, проценити колико смо способни да се екномски и политички развијамо упркос санкцијама и изолацији од стране Запада; да ли можемо да одржимо и унапредимо квалитет живота у Србији без сарадње са Западом;

- уколико не можемо да напредујемо без сарадње са Западом, треба проценити да ли су и у којем броју грађани Србије спремни да се одрекну могућности економског напретка да би задржали одређену шансу да се питање Косова у будућности реши повољније по нас;

- проценити какав би положај Срба на КиМ био у случају признавања неке "независности" и какав би њихов положај био у случају "замрзавања конфликта".

Сигурно да има још доста фактора на које се мора обратити пажња, али би било лепо да бар ове очигледне неко анализира и на основу њих понуди неку идеју шта бисмо могли да предложимо као трајно решење сукоба две неспојиве тежње Срба и Албанаца у погледу будућности Косова.

Апел СПЦ се није осврнуо на већину ових тема нажалост, али....

Шумадинац, Вучић и Николић су доведени на власт из гл. разлога:
зато што Борис Тадић није желео да потпише да Косово није више део Србије ( сада Тадић то жели али...). Заузврат Вучић је добио од Запада неограничену власт у Србији.
Одговори

.
РАДНА ГРУПА ЗА КиМ: ПОРУКА СПЦ О КОСОВУ ОБАВЕЗУЈУЋА ЗА ДРЖАВНЕ ОРГАНЕ

[Слика: IMG_7741.jpg]

Свети Архијерејски Сабор СПЦ је у својој „Поруци о Косову и Метохији“ недвосмислено потврдио вишедеценијски став СПЦ да је очување КиМ у саставу Србије најважнији национални задатак за све нас данас, а посебно за државну власт у Србији, рекли су данас из Радне групе за Косово и Метохју.

Саопштење поводом Поруке СПЦ о КиМ, које потписују Бошко Обрадовић, Драган Тодоровић, Драгана Трифковић и Милан Стаматовић, преносимо цјеловито:

- Ми поздрављамо ову поруку и сматрамо да је она обавезујућа за све државне органе. Сматрамо да свако ко би се оглушио о ову поруку Светог архијерејског сабора не само да би се оглушио о СПЦ, већ би се одрицањем од КиМ зарад пута Србије у ЕУ практично исписао из српске историје.

Свети Архијерејски Сабор је истакао да „Црква као духовна мати нашег народа у целини и Србија као држава највећег дела српског народа, којој територија Косова и Метохије и припада, носе највеће бреме за очување те наше историјске покрајине у границама Србије и за будућност српског народа у њој“. У овој Поруци се истиче и више пута понављани апел Цркве „на наше државнике да не смеју никада да дају своју сагласност на отуђење Косова и Метохије, јер оно што се силом узме, то се и врати, оно пак што се поклони некоме, то је за свагда изгубљено“, као и став да је помињање било какве поделе Косова недопустиво.

Подсећамо да се Радна група за КиМ обраћала Српској православној цркви са молбом и мишљењем да је у овом тренутку став Цркве по питању Косова и Метохије пресудан да се спречи потписивање правно-обавезујућег споразума са лажном државом Косово, што практично значи признање тзв. независног Косова. СПЦ је национална институција у коју српски народ има највеће поверење и зато нас ова Порука са заседања Светог архијерејског сабора радује. Ако је било ко у српском државном врху имао идеју да потпише правно-обавезујући споразум и тзв. независном Косову омогући столицу у УН – надамо се да се после ове поруке СПЦ неће усудити на тако нешто.

Радну групу за КиМ чине Српски покрет Двери, Здрава Србија, Државотворни покрет, Источна алтернатива, Народни покрет и Покрет Срба са КиМ „Отаџбина“.

ИН4С

Ја нисам као неко ко на први знак опасности напушта своју Отаџбину и свој народ. Ја могу и да погинем у овој светој борби, али са мојом смрћу наша борба неће бити прекинута....Зато ни једног тренутка не сумњам да ће слобода са Равне Горе поново обасјати нашу напаћену Отаџбину.
Одговори

https://srbin.info/2018/05/12/grupa-oko-...ko-kosova/

Ја нисам као неко ко на први знак опасности напушта своју Отаџбину и свој народ. Ја могу и да погинем у овој светој борби, али са мојом смрћу наша борба неће бити прекинута....Зато ни једног тренутка не сумњам да ће слобода са Равне Горе поново обасјати нашу напаћену Отаџбину.
Одговори

https://srbin.info/2018/05/13/svestenik-...-od-crkve/

Одговори

.
АПЕЛ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА О КиМ КАО КОСОВСКО - МЕТОХИЈСКИ ОДГОВОР АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ

http://www.nspm.rs/crkva-i-politika/koso...ucicu.html

Одговори

.
МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ И ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: ВУЧИЋЕВ "КОМПРОМИС О КиМ" ЈЕ ВЕЛЕИЗДАЈА

[Слика: IMG_7756.jpg]

За Косово и Метохију важи оно што пише у Псалмима: ‘Снага није у броју, снага је у Господу’. КиМ је светиња, то знају сви који имају осјећај за истинско људско достојанство.

Али, то не разумеју ови којима је косовски завјет поклоњење смрти. То показује колико је „брозомора“ завладала и да је вријеме на површину избацило људе који мисле да су неке вође, а не знају да је Царство небеско једина реалност овог свијета. Али, то су схватили Срби на КиМ и зато опстају, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије на округлом столу на Богословском факултету Београдског универзитета, коментаришући нападе на СПЦ поводом Саборског саопштења о КиМ, који се изјаснио против независности и подјеле Космета.

Митрополит је нагласио да они који су нападали потписнике Апела за одбрану КиМ сад треба да се суоче са Сабором и поглаваром СПЦ.

Према његовим ријечима, реченицу патријарха Иринеја да „све што је на силу отето може да се врати, док поклоњено не може никада“ треба да „схвате и наши пуноглавци који не знају шта је народ и истински човјек, него све жртвују дебелом цријеву, прихватајући евро-америчку цивилизацију која је гора од комунизма“.

– Издајник и ноторни лудак Вук Драшковић изругује се Царству небеском и криви Цркву. Срамота! За људе попут њега и Шешеља у Херцеговини имају посебну ријеч, али нећу да је кажем. А нови ‘титић’ ријешио је да влада као ‘брозомора’, али неће успјети. Ништа их не слушајте. Њихов компромис је велеиздаја, поручио је умировљени епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије, који је затражио да Сабор СПЦ на следећем сабору канонизује двојуцу монаха – Харитона (Лукића) и Стефана (Пурића) убијене 1999. на КиМ.

Осим владика, свештеника, монаха, професора и студената Богословског факултета у публици су били и Ђорђе Вукадиновић, Рада Трајковић, Бошко Обрадовић, Млађан Ђорђевић, Владимир Божовић…

[Слика: IMG_7715.jpg]

Овај округли сто био је завршница цјелодневног симпозијума под насловом „Вјера и мисао у вртлогу времена“, посвећеног богословском и архипастирском раду митрополита Амфилохија и владике Атанасија, који су који су последњих пола вијека обиљежили не само црквени него и јавни, па и политички живот на простору бивше СФР Југославије.

ИН4С

Одговори

Председнику толико смета недавно изношење става СПЦ око Косова да у потпуности игнорише у медијима Славу града, Спасовданску литију и читаво православно сабрање на данашњи празник. Не може да поднесе што су му се успротивили у његовом "плану" признања/предаје светиње.

Чак су се огласили и Чеда и Вук.... Тужан

Одговори

https://www.in4s.net/rakovic-i-zapad-osl...etu-video/

Одговори

https://srbin.info/2018/05/19/vladika-jo...cemo-koga/

Одговори

http://www.sedmica.me/zhjzhezt/

Одговори

.
СКАНДАЛОЗАН НАПАД ВУЧИЋА НА СПЦ

[Слика: IMG_7886.jpg]
Пише: Милош Ковић

Порука Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве о Косову и Метохији (објављена 10. маја 2018) одлучујуће је обележила јавну расправу о будућности ових српских покрајина.

Са сигурношћу се може рећи да она представља документ од изузетне важности за историју српског народа и његове Светосавске цркве.

Српске власти наиме, упркос заклетви на Уставу и Јеванђељу, не престају да косовским Албанцима, САД и ЕУ нуде размену територија „уже Србије“ за север „Косова“. Територијални интегритет „Косова“, међутим, неће да угрозе ни САД ни Немачка. За узврат, Александар Вучић поручује да је спреман да, уз одређене „бенефите“, потпише „споразум о свеобухватној нормализацији односа“, који би подразумевао и столицу за „Косово“ у УН. То би, да подсетимо, значило нагло убрзање процеса „пузећег“, постепеног признања независности „Косова“. У зависности од текста споразума, он би тој квазидржави могао да донесе и de facto независност.

Порука Светог архијерејског Сабора је, међутим, закључила и коначно уобличила процес који је, у српском друштву, видљив и за најповршније посматраче. Упркос упорним порукама председника републике и готово свих великих медија о томе да је „независност Косова већ запечаћена“, да је „кнез Лазар изгубио Косово“, да је потребно да се „суочимо са реалношћу“, „одрекнемо митова“, „окренемо животу“ и „свом европском путу“, истраживања јадног мњења показују да је 81% грађана против признања Косова у замену за чланство у ЕУ. Још је важније то што је „унутрашњи дијалог“ потврдио да је стручна јавност са универзитета, из САНУ, Матице српске и из других, водећих установа српске културе, са занемаривим изузецима, против признања независности Косова, укључујући и „пузећу“ независности преко „споразума о свеобухватној нормализацији односа“. Она је, исто тако, против поделе Косова.

Својом убедљивом већином, стручњаци се залажу за „замрзнути конфликт“ или „статус кво“, који не подразумева само чекање да се у свету промени однос снага, него, пре свега, предузимање низа хитних мера које би за циљ имале јачање ресурса Србије и очување безбедности Срба, наших светиња и имовине на Косову и Метохији.

Све то, одмереним и промишљеним језиком, сажела је и потврдила порука Светог архијерејског Сабора. Њен највећи део односи се, на основу свакодневног исуства Српске цркве, на оно што би чекало Србе на Косову и Метохији уколико би их се „свеобухватним споразумом“ или поделом, Србија одрекла: албанско непоштовање споразума и закона, нагло или постепено исељавање, уништавање или преотимање светиња и потпуно брисање трагова о постојању Срба на тим просторима.

Српска православна црква је зато, својом поруком, одбила предају свог народа на милост и немилост прогонилаца. Подсетила је на чињеницу да из Косовског завета проистиче укупни смисао српске историје и упозорила: „Просперитет Србије се не може градити на дезинтеграцији онога што представља камен темељац њеног идентитета, њене историје и државности“.

Због свега тога, Српска православна црква се јасно и гласно изјаснила против било какве, тренутне или „пузеће“ независности, као и против поделе Косова и Метохије. Заложила се за наставак преговора до постизања једнаких права и слобода за све становнике покрајине, али у оквиру правног поретка Србије и међународног права. Зато се порука позива на постојеће правне оквире решавања Косовског питања, на Устав Републике Србије и на Резолуцију 1244.
Порука Светог архијерејског Сабора проистиче из 800 година историје и мисије Српске цркве током којих је она, кроз култове и предање, уобличила национални идентитет Срба. У њеном Меморандуму из 2004, сви ставови из поруке већ су до танчина образложени. У јавности је већ препозната и веза између садржаја поруке Сабора и Апела за одбрану Косова и Метохије, објављеног на Бадњи дан 2018, који је, заједно са стотинама најзначајнијих јавних личности, потписало 12 архијереја Српске православне цркве. Сада су, иза тих ставова, једногласно стали Свети архијерејски Сабор и Српска православна црква.

Напад председника републике на поруку Сабора, скандалозно, потпуно прећуткивање поруке на „јавном сервису грађана Србије“, који брани „наше право да знамо све“ и избегавање да се њен садржај објави у српским медијима, сведоче не само о озбиљном гажењу основних грађанских слобода, него и о одлучности наших власти да у ономе што су наумиле иду до краја.

Свако ко познаје Српску православну цркву зна да њена мисија није у томе да снисходи и служи држави. Напротив, њена историја препуна је примера одлучног супротстављања, онда када је то захтевао голи опстанак, и Османском и Хабзбуршком царству, и Трећем рајху и НДХ, али и српским и југословенским државама. Треба ли да подсећамо – из свих ових сукоба, Српска црква и њен верни народ изашли су као победници.

ИН4С

Одговори

.
ВЛАДИКЕ ПОРУЧИЛЕ ВУЧИЋУ: РАСПИШИ РЕФЕРЕНДУМ КОМЕ ЋЕ ПРИПАСТИ И БЕОГРАД

[Слика: IMG_8034.jpg]

Србија без Косова и Метохије била безглава Србија. Ставити то питање на референдум је исто што и питати хоћемо ли да идемо безглави кроз вријеме, кроз историју, казао је владика Амфилохије поручивши предсједнику Србије Александру Вучићу да на референдум онда стави на референдум и Београд.

Митрополит црногорско-приморски своју је поруку казао током промоције књиге „Од Косова до Јадовна“ умировљеног Епископа захумско херцеговачког Атанасија (Јевтића) која је промовисана је на платоу Саборног храма у Бару, наводи се на сајту Митрополије црногорско-приморске.

О књизи су поред аутора, владике Атанасије, говорили владика Амфилохије и Живојин Ракочевић, књижевник и новинар из Грачанице.

Умировљени владика захумско херцеговачки Атанасије је поручио да је предсједник Србије Александар Вучић већ предао Косово и Метохију, иако сад најављује референдум.

– Он хоће да се сакрије иза намјештеног референдума, као што овај ваш овдје има већи број гласача него што има Црна Гора становника. То су врхунски манипуланти. Испашће да народ хоће себи да пресуди, да изда Косово народ који тим Косовом живи, живио је и живјеће, казао је он.

Подсјетио је да је Јован Дучић говорио да смо ми народ са великом духовном резервом.

– Потцјењују га наше вође, хоће да имају плитак народ, као што су они плитки. Не знају шта је српски народ. Не воле нас што смо народ изненађења, хоће да смо укалупљени по њима. Зато нам са Запада стално говоре да треба да се обрачунамо са прошлошћу да би прихватили слику наше прошлости коју нам они намећу, а којом могу лакше да манипулишу. Не кажем, наравно, да смо ми без мане и гријеха, рекао је владика.

Казао је да смо ми народ који зна шта је поштење и јунаштво, али још више шта је чојство.

– Ако то изгубимо, онда смо изгубили и себе и Косово и Косовски завјет и све. То је један стожер око кога је садјенуто наше биће и битовање. А битовање значи кадар бити стићи, кад треба бити кадар и утећи, али најважније је – на страшноме мјесту постојати. Е то је битовање Срба на Косову и нас са Косовом – да останемо и издржимо на страшноме мјесту и да опстанемо. И опстаћемо. Јаче је то од нас и јаче је од наших непријатеља. Плитка је прича коју нам причају наше вајне вође, нагласио је њпископ Атанасије.

Објаснио је да они говоре о „тобож реалности“.

–Неће, кажу, да гину дјеца. А косовска дјеца могу да гину, а не може његов син или не знам који други. Кукавица је који тако говори. Ми смо народ који смо знали да се боримо и жртвујемо. И у том погледу, хвала Богу, личимо, хајде да не кажем на Христа и на мученике наше, али на оног десног разбојника, који вјероватно није био мање разбојник од онога левога, али је био човјек, казао је он и поручио:

„Много је горе изгубити образ него живот“.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је казао је да Косово и Метохија заиста јесте наш Јерусалим.

-Само је питање да ли ми имамо онога духа који имају Јевреји, не само они пророчких времена него и ови данас, који су сваке године, током скоро двије хиљаде година себи говорили од оне катастрофе храма јерусалимског и јеврејског народа из седамдесете године послије Христа, коју је Христос и прорекао, – догодине у Јерусалиму. И то се остварило. Ми имамо свој Јерусалим – Косово. И ако су се Јевреји враћали свом Јерусалиму после двије хиљаде година, ми нијесмо ни отишли са Косова и Метохије, рекао је Митрополит Амфилохије.

Рекао је да су многобројне сеобе нашег народа са Косова и Метохије свједочанство да припадамо хришћанском народу.

-Јер народ, па и појединац, који не носи крст Христов, није хришћанин. Из крста Христовог се рађа васкрсење, Христов крст је живоносни гроб Христов. Тако је Косово живоносна гробница – било и остало. То је знао наш пророк Петар Други ловћенски Тајновидац у времену када је Косово било у много тежем положају него што је данас и записао оне чувене његове ријечи: нада нема право ни у кога до у Бога и у своје руке, надање (не безбнађе!) се наше закопало на Косово, у једну гробницу. То је библијско пророштво, нема никакве сумње, објаснио је владика.

Истакао је да они који би хтјели само васкрсење, без крста и страдања – нијесу хришћани.

–То се потврђује кроз сву историју, свих хришћанских народа одреда. Узмите само руски народ, шта се са њим догађало… Од осам стотина његове историје, седам стотина година су ратови ево до наших времена, истакао је господин Митрополит.

Митрополит је савремене свјетске моћнике назвао новим Навуходоносорима које је Бог послао да нас провјери какви смо и чији смо народ – јесмо ли Божји или сатански народ.

–Провјерава нас, а провјеравање је распеће. Али доћи ће и њима, као што је дошао и Навуходоносору, црни петак. И као што је њега Бог изабрао, како каже пророк Јеремија – да освијести изабрани Божји народ, тако, чини ми се, Бог је ове нове Навукодоносоре послао да освијести овај народ, рекао је он.

Додао је и да између крста Светог Јована Владимира, који сваке године иде на Румију, и косовског крста нема никакве разлике.

–То је потпуно исти крст. Према томе, одрећи се крста Светог Јована Владимира или крста цара Лазара иста је прича. Одрећи се Косова исто је што и одрећи се Јерусалима, косовске гробнице као и гробнице Христове, поручио је Архиепископ цетињски.

Истиче да и у Црној Гори и у Србији још увијек влада неокомунизам.

–Питање Косова су, уствари, створили комунисти, већ 1945. године кад су забранили повратак преко сто хиљада протјераних током Другог свјетског рата. А онда су дошли из Албаније на десетине хиљада. А онда је прогон трајао непрекидно, од 1945. године. Прочитајте извјештаје патријарха Павла које је писао од 1957. до деведесете године о стању на Косову и Метохији. Биће вам све јасно шта се тамо догађало и какав је однос био управо власти на Косову, нагласио је владика Амфилохије.

Напомиње да су у свему томе посебну улогу одиграли црногорски комунисти.

–Тако да се не треба сад чудити што ови неокомунисти настављају ту причу, казао је он и подржао идеју одржавања референдума у Црној Гори којим би се поништила, како је рекао издајничка антицрногорска и нечовјечна одлука о признању лажне државе на Косову и Метохији.

–Али не референдум у Србији о Косову и Метохији. То значи да на референдум треба да ставе и Београд, коме ће припасти Београд. То је једна тако срамна, безумна прича. Нико паметан на овој земљи, ниједан државник не би тако нешто покретао. И то је само показатељ до које мјере су ови наши неокомунисти спремни да због своје власти и својих интереса спремни да иду. Кажу да треба тако радити због наше дјеце. Као да косовска дјеца нијесу наша дјеца, нагласио је Владика.

Поручио је да би Србија без Косова и Метохије била безглава Србија.

–Стављати то питање на референдум је исто што и питати хоћемо ли да идемо безглави кроз вријеме, кроз историју. Надам се да тога безумља неће бити, закључио је Митрополит Амфилохије.

Књигу „Од Косова до Јадовна“, њено девето издање, објавила је Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска, а у њој је приказана трагедија српског народа, како је то тадашњи јеромонах Јевтић забиљежио кроз своје путописе, доживјевши трагедију народа као своју.

ИН4С

Одговори

https://svetigora.com/u-podgorickom-sabo...ve-kosovo/

Одговори

Све је ово лепо али са свим овим писанијем може само да се обрише дупе.

Проблем је настао много раније. Срби нису хтели краља већ су хтели Јосипа.
Распоп Влада Зечевић је забранио повратак Србима који су избегли са Косова и Метохије а оставио је Шиптаре који су 1941-ве дошли на Косово и Метохију.

Други проблем је што су Срби са Косова и Метохије продавали своју имовину за десетоструко већу цену Шиптарима тако да је већина тапија у њиховим рукама.

Ово назови преговарање не води никуда јер онај који је на пушку нешто добио само на пушку може то и да да.

Мени је просто невероватно колико смо глуп народ. Пољаци су најурили комунисте чим им се пружила прилика а Срби плачу за комуњарама и упорно гласају за дрипце који су њихови наследници. Ужас.

Чак и да вратимо Косово ми би морали да платимо по реалној цени имовину свих оних који не би хтели да живе у Србији. Тако је морао да уради кнез Милош Обреновић када су спахије напуштале Србију. Тако је морала 1913-те Србија да плати сву приватну имовину оних који нису хтели да остану на територији краљевине Србије после турског пораза.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним