Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ДР КАЗИМИР С. СТАНИШЕВСКИ КАЗА

Рођен 4.фебр.1909.у Загребу, од оца рез.апот.поручника Станислава и мајке Данице.
Његова породица је, на Теразијама у Београду, држала најстарију апотеку у Србији.
Казимир,следећи породичну традицију, постаје доктор фармакологије.
У ЈВуО од 1943.
Шеф санитета Корпуса Горске Гарде.
Био је изузетно омиљен код четника и због његовог ведрог духа, они су му наденули име Спада. Често је боравио у с.Пајазитово у кући п.пор.Боже Панића ( има га на оним Божиним сликама,потписан као Др Спада !).Није био само пожртвован међу четницима, већ је помагао и сељацима око порођаја жена, тељењу крава...
У јесен 1944. са Гардом одступа за Босну.
Успео је да преживи, напусти земљу и емигрира у САД.
Тамо је 50 тих година прошлого века био секретар Социјалистичке партије и противник монархије, али активан кроз Равногорске организације.
Умро је 1980.у САД.
Његова бивша жена била је Мирјана Павлаш ( 1914.Нови Сад - 1984.Зрењанин )
Др Казимир је пољског порекла и име је добио по деди Др Казимиру Станишевском ( Kazimerz Staniszewski ), рођеном 1833 у Чуднови, Валонија. Он је 1869. прешао у Србију и започео своје прво службовање у КГ Рачи. Један је од седморо лекара Велике нишке војне болнице, након формирања 10.јан 1878. Познат по великим резултатима на сузбијању малих богиња 1878. у Нишу и околини. Касније службовао у Јагодини, где се оженио синовицом министра Стевице Михајловића. Био је члан Радикалне странке и велики поштовалац Светозара Марковића. Умро је у чину рез.сан.капетана II кл, 22.авг.1911. у Београду.
Одговори

Стевче Михајловића.
Иначе, алал вера!!!
Одговори

Поштовани Мићо, пријатно сам се изненадила када сам случајно налетела на овај пост јер сам ја најстарија унука Спадиног рођеног брата који се звао Тадеуш Станишевски. Обзиром да покушавам већ дуже време да сакупим фамилијарне податке, да ли можете да ми кажете извор података о њему и да постирате овде његову фотографију коју помињете у тексту, била бих Вам веома захвална?
Иначе ово да је рођен у Загребу нисам сигурна да је тачно, проверићу.
Он је иначе емигрирао у Енглеску, ту је оженио Гледис и са њом отишао да живи поред језера Мичиген у Америци и добили су близанце сина и кћер. Спада је као лекар и научник радио на откривању лека против рака.
Одговори

(14-01-2019, 01:35 AM)Цица Пише:  Поштовани Мићо, пријатно сам се изненадила када сам случајно налетела на овај пост јер сам ја најстарија унука Спадиног рођеног брата који се звао Тадеуш Станишевски. Обзиром да покушавам већ дуже време да сакупим фамилијарне податке, да ли можете да ми кажете извор података о њему и да постирате овде његову фотографију коју помињете у тексту, била бих Вам веома захвална?
Он је иначе емигрирао у Енглеску, ту је оженио Гледис и са њом отишао да живи поред језера Мичиген у Америци и добили су близанце сина и кћер. Спада је као лекар и научник радио на откривању лека против рака.

Погледајте на Приватне Поруке !
Одговори

(14-01-2019, 01:35 AM)Цица Пише:  Поштовани Мићо, пријатно сам се изненадила када сам случајно налетела на овај пост јер сам ја најстарија унука Спадиног рођеног брата који се звао Тадеуш Станишевски. Обзиром да покушавам већ дуже време да сакупим фамилијарне податке, да ли можете да ми кажете извор података о њему и да постирате овде његову фотографију коју помињете у тексту, била бих Вам веома захвална?
Што се тиче ове фотографије, дао ми је Божа Панић да је скенирам, скенирао сам и вратио му. Он је на слици такође. Пошаљите мејл на ПП да Вам пошаљем оригинални скен.
Одговори

Фотографија је објављена мислим у другом тому великог Албума.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(14-01-2019, 07:39 PM)Николај Пише:  Фотографија је објављена мислим у другом тому великог Албума.
Јесте.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним