Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Спорни потписи за слике из архива у Шапцу
#29

Исте су и једна и друга слика.Прву сам негде прошио.Сама фотографија је мала.Мислим да може да се види разлика.

Прву сам негде промашио,хтедох рећи.
Одговори
#30

(02-05-2018, 11:57 AM)Милослав Самарџић Пише:  Мислим да можемо. Гледано на сликама које сам ја поставио, он је на сликама 1, 4 и 11. Као и на слици коју си ти поставио са Пиповићем.
Знао сам да није са женом, јер се то не уклапа у тадашње обичаје. Да неко ко је дошао из далека онако насред села лежи са својом женом. Тек са туђом не долази о обзир. А да је жена локална, види се по ношњи. То могу бити само неки домаћи и то скоро венчани. Мислим да је то капетан Марковић. Он се од Ракића разликује и по томе што има издужено вилицу, док је код Ракића изразито широка и јака.
Ракић није ни поред Смиљанића, јер се ни то не уклапа у хијерархију - да се мајор слика уз поднаредника, пратиоца другог мајора. Да је Ракић био ту, клечао би или би стајао на крају. Дакле и поред Смиљанића треба да је капетан Марковић.
Чинови. Ракић је био поднаредник до одласка у Босну, Живановић потпоручник, Марковић капетан. На слици у Текеришу Ракић има чин поднаредника.
Ако се под капетан Марковић мисли на Рајка Марковића, команд.среза Рађевског и зам.команд.Рађевске бригаде, он је био рез.наредник, унапређен у чин рез.пеш.п.поручника 1.окт.1943.
Рајко Марковић је 1893.годиште, Солунац, па према томе никакве слике на ливади, тек венчани и сл. Њему је и син био у четницима, као командир чете, а постао је деда 1943.
Једино ако причате о неком другом капет.Марковићу, који је мени непознат.
Одговори
#31

Да, о том причамо. Значи, и он отпада, тј. немамо ни његову слику, или не знамо на којој је.
Одговори
#32

Рајко Марковић је предратни полицијски писар.Комадант Рађевског среза.Његов син Бора је био комадант једног одреда у Рађевској бригади.Нисам сигуран,али на овој мојој малој слици може да буде Марковић.Не личи ни на једног са оних слика.Проверићу да будемо сигурни чим будем имао мало више времена.И да кажем да то није слика из Шабачког архива већ приватна збирка.

Милославе сад листам ово од почетка.Ти написа да се на рукаву види чин поднаредника на споменику у Текеришу.То није у Текеришу већ споменик код цркве у Пецкој.Онда може да буде да је на свим оним сликама тада поднаредник Живановић.
Одговори
#33

Не знам откуд се појавио Текериш. Углавном, не може бити Живановић, јер је он још од 1942. био наредник, а од 1943. потпоручник, објавио је Адмирал:

Команданта Церске четничке бригаде за 6.септембар 1942.
За учешће у свим борбама од почетка акције Церске четничке бригаде, за истрајност и верност према КРЉУ И ОТАЏБИНИ, самопрегор рад, оданост нашој идеји водиљу и сав досадашњи рад
Унапређујемо
1. У ЧИН ПОДНАРЕДНИКА: .......................,..........
2. У ЧИН НАРЕДНИКА: поднаредника : ЖИВАНОВИЋА С. СРЕТЕНА, ............................
Нека им ово признање служи као потстрек на даљи рад и истрајност у нашој светој борби за слободу и спас отаџбине.
ПЕЧАТ.
Командант
Церске четничке бригаде
Капетан I кл.
Драгослав Рачић

Исти Сретен Живановић, Указом О.Бр.2888, од 1.окт.1943. унапређен је у чин рез.пеш.п.поручника
Одговори
#34

Meni su slike iz Sabackog arhiva sumljive jos od knjige Nediceba Srbija.Sumljive slike,a i neki potpisi ispod njih.Ne mogu se setiti sada konkretnog slucaja,ali se secam da mi tu nesto nije "pasovalo"od starta.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним