Ердоган:" Турска је Косово и Косово је Турска "
„Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojanja. Od 15. veka na ovamo”, poručio je Erdogan.
2013.године:
"Прошли вијек за нас је био један од поглавља и ми ћемо затворити то поглавље. Без рата, без икаквог непријатеља, без непоштовања било ког,
поново ћемо спојити Сарајево са Дамаском, Бенгази са Ерзурумом и Батумом, то је извор наше снаге. Вама се то могу чинити као потпуно различите земље, али
прије 110 година Јемен и Скопље су били дио једне државе или Ерзурум и Бенгази.Када ово кажемо, други нам говоре да смо 'нове Османлије'. Неко споји читаву Европу и не буде 'нови Римљанин', а
онај који повезује Блиски исток, он је 'нови Османлија'. Бити препознат по Османлијама, Селџуцима или Ејубијама, за нас је част, али
наш циљ никад није био туђа територија, нити ће икада бити ", поручио је Давутоглу .
Бриселски споразум представља издвајање Косова и Метохије из уставног поретка Републике Србије, закључио је др Чавошки, цитирајући текст преамбуле Устава Р. Србије. Он је подсетио да део текста преамбуле улази у текст заклетве председника Србије.
Устав Србије предвиђа две аутономне покрајине у саставу Србије.
„Одрицањем од Косова и Метохије није погажен само Устав Србије, већ и све оно што су наши преци чинили од 1912. године до данас”. Бриселским споразумом се врши присиљавање држављана Србије на Косову и Метохији да прихвате држављанство друге непријатељске државе. Академик Коста Чавошки је пре потписивања споразума поручио носиоцима власти у Србији да би прихватањем бриселског предлога починили кривично дело велеиздаје.
„Успостављањем царине на административној линији са Косовом, властодршци у Београду су погазили Устав и починили кривоклетство, што је тешко кривично дело. Упозоравам их да не прихватају бриселске уцене јер ће за велеиздају морати да одговарају”, казао је Чавошки(2013.).