Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто су Енглези изручили црногорске четнике комунистима?

Ватхра је весељак велики,нисам знао.Хармоника
Одговори

Да наставимо, пошто посустајете, да ли су они који су ушли у америчку или француску окупациону зону изручени комунистичкој војсци ДФЈ?
После 9. маја, пошто је тај датум јако важан.
Одговори

(17-05-2018, 10:31 AM)ватхра Пише:  
(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  Суд је пресудио да по се по ратним обичајима и законима заробљеници не стрељају,
Немци су на техникалије из Хашке конвенције о униформама пострељали десетине хиљада заробљених и рањених партизана.
Ово је иста таква техникалија.

КОНАЧНО!!!

Ватхра признаје да између Нијемаца и партизана, односно нациста и комуниста нема разлике, тј. да су се служили у истим "техникалијама" у уништавању противника.
Одговори

(17-05-2018, 04:24 PM)Бенито Пише:  Да наставимо, пошто посустајете, да ли су они који су ушли у америчку или француску окупациону зону изручени комунистичкој војсци ДФЈ?

Nisu. Zasto misliš da je taj datum važan?
Одговори

Ватра вели да је то најбитније и да ми ништа не разумемо.
Претпоставио сам да нико од великих српских стручњака, било правника , било историчара није писао о овом питању. Да ли је неки хрватски аутор покушао да објасни разлог зашто су Енглези изручили усташе брозовој војсци?
Одговори

(17-05-2018, 04:24 PM)Бенито Пише:  Да наставимо, пошто посустајете, да ли су они који су ушли у америчку или француску окупациону зону изручени комунистичкој војсци ДФЈ?

Које јединице су ушле у америчку или француску окупациону зону, и где су се оне налазиле 8. маја у 23:01?
И објасни на које то зоне уопште мислиш, кад су оне установљене тек у Потсдаму?
Одговори

(17-05-2018, 10:31 AM)ватхра Пише:  Одредба капитулације о остајању на својим положајима је управо уведена да не би сви похрлили на запад да се тамо предају. Значи, јединице се предају тамо где су се бориле.
Проста и једноставна ствар.
То што се овде распредају неке теорије и глупости да би се показало не знам шта нема везе са мозгом.

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  Љотићевци нису ступили у Италију као СДК, већ као Шумадијска дивизија ЈВуО. Баш зато да не би били враћени, то је урадио генерал Дамјановић, то преформулисање.
Глупост. Савезници као нису знали шта је СДК и ко им командује, не будите наивни. По вама долазе у Италију у својим униформама са причом ”Рекао Дража да смо вам ми савезници”, и они их зато нису вратили назад??

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  Суд је пресудио да по се по ратним обичајима и законима заробљеници не стрељају,
Немци су на техникалије из Хашке конвенције о униформама пострељали десетине хиљада заробљених и рањених партизана.

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  У Влаховићевој књизи, колико се сећам, уопште се не помиње то за 8. мај.
То помало говори о квалитету исте.

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  Неизручење четника никад није ни довођено у питање.
?
Шта се онда десило са Ђуришићевим четницима?

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  Ови Словенци који то истражују кажу да је чак 40.000 немачких заробљеника убијено у Словенији, а укупно, као што сам раније писао, имају имена око 100.000 убијених у Словенији маја 1945.
Постоји списак пострадалих грађана Словеније у рату, и он има око 100 хиљада имена.
За списак убијених у Словенији 1945. нисам чуо да постоји, и сумњам да из објективних разлога могао бити направљен. Који је ваш извор за то? И прошли пут сам вас питао, рекли сте неки Словенци. Који? Где је то објављено?

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  На крају, све ово се уклапа у факат да су комунисти највеће масовне убице које је свет видео, од Лењина и Стаљина, преко Кинеза, Камбоџанаца, Тита, итд. Убили су пет пута више људи од нациста.
Још једна глупост и лаж.
На старом форуму је била дискусија о књизи ”Црна књига комунизма”. Кад већ не знате енглески, замолите неког да вам је преведе. Али не предговор, већ оно шта пише унутра.

(17-05-2018, 02:13 AM)Chicot Пише:  Што се тиче Ђуришићеваца (црногорски СДК), у датом тренутку они су што се тиче енглеза били под Михаиловићевом командом, дакле као ЈВуО. То закључујем због тога што је током првих месеци 1945, када су се Брити озбиљно бавили "вађењем Михаиловића" из земље, реакција ових са средоземља је била у фазону да је он уз Немце, јер ето и Ђуришић (његов командант) је уз немце.
То није њихов став са почетка 45-е, већ и од раније. Знали су да су и Ђујић и Ђуришић отворени колаборационисти, а да је Дража у контакту са њима, и између осталог и због тога им није падало на памет да ишта поверљиво шаљу Влади у Лондону.

Због чега долазимо до тога зашто је црногорска група враћена, а Ђујићева није. И ту опет долазимо до датума...
Ђуришићеви четници су у ствари били Црногорска национална армија, носили су на капама знак који је данас грб Црне Горе. Дакле, нису били у саставу Дражиних јединица. Зашто стално понављамо исте ствари?
Та СЛовенка из беча још није објавила рад, понављам, показивали су ми на лап топу.
Имена поубијаних Немаца су лако утврдили, јер су знали које јединице су у питању.
Одговори

(18-05-2018, 10:07 AM)ватхра Пише:  

Које јединице су ушле у америчку или француску окупациону зону, и где су се оне налазиле 8. маја у 23:01?
И објасни на које то зоне уопште мислиш, кад су оне установљене тек у Потсдаму?

А шта је то у Потсдаму утврђено, а да није било на терену.
Уопште није битно које јединице. Могу да буду и појединци. Не мења ништа у самом принципу, а он гласи : зашто и на основу чега једни испоручују, а други не.

(18-05-2018, 04:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(17-05-2018, 10:31 AM)ватхра Пише:  Одредба капитулације о остајању на својим положајима је управо уведена да не би сви похрлили на запад да се тамо предају. Значи, јединице се предају тамо где су се бориле.
Проста и једноставна ствар.
То што се овде распредају неке теорије и глупости да би се показало не знам шта нема везе са мозгом.

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  Љотићевци нису ступили у Италију као СДК, већ као Шумадијска дивизија ЈВуО. Баш зато да не би били враћени, то је урадио генерал Дамјановић, то преформулисање.
Глупост. Савезници као нису знали шта је СДК и ко им командује, не будите наивни. По вама долазе у Италију у својим униформама са причом ”Рекао Дража да смо вам ми савезници”, и они их зато нису вратили назад??

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  У Влаховићевој књизи, колико се сећам, уопште се не помиње то за 8. мај.
То помало говори о квалитету исте.

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  Неизручење четника никад није ни довођено у питање.
?
Шта се онда десило са Ђуришићевим четницима?

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  Ови Словенци који то истражују кажу да је чак 40.000 немачких заробљеника убијено у Словенији, а укупно, као што сам раније писао, имају имена око 100.000 убијених у Словенији маја 1945.
Постоји списак пострадалих грађана Словеније у рату, и он има око 100 хиљада имена.
За списак убијених у Словенији 1945. нисам чуо да постоји, и сумњам да из објективних разлога могао бити направљен. Који је ваш извор за то? И прошли пут сам вас питао, рекли сте неки Словенци. Који? Где је то објављено?

(17-05-2018, 12:09 AM)Милослав Самарџић Пише:  На крају, све ово се уклапа у факат да су комунисти највеће масовне убице које је свет видео, од Лењина и Стаљина, преко Кинеза, Камбоџанаца, Тита, итд. Убили су пет пута више људи од нациста.
Још једна глупост и лаж.
На старом форуму је била дискусија о књизи ”Црна књига комунизма”. Кад већ не знате енглески, замолите неког да вам је преведе. Али не предговор, већ оно шта пише унутра.

(17-05-2018, 02:13 AM)Chicot Пише:  Што се тиче Ђуришићеваца (црногорски СДК), у датом тренутку они су што се тиче енглеза били под Михаиловићевом командом, дакле као ЈВуО. То закључујем због тога што је током првих месеци 1945, када су се Брити озбиљно бавили "вађењем Михаиловића" из земље, реакција ових са средоземља је била у фазону да је он уз Немце, јер ето и Ђуришић (његов командант) је уз немце.
То није њихов став са почетка 45-е, већ и од раније. Знали су да су и Ђујић и Ђуришић отворени колаборационисти, а да је Дража у контакту са њима, и између осталог и због тога им није падало на памет да ишта поверљиво шаљу Влади у Лондону.

Због чега долазимо до тога зашто је црногорска група враћена, а Ђујићева није. И ту опет долазимо до датума...
Ђуришићеви четници су у ствари били Црногорска национална армија, носили су на капама знак који је данас грб Црне Горе. Дакле, нису били у саставу Дражиних јединица. Зашто стално понављамо исте ствари?
Та СЛовенка из беча још није објавила рад, понављам, показивали су ми на лап топу.
Имена поубијаних Немаца су лако утврдили, јер су знали које јединице су у питању.
Да ли су и жене и деца носили те ознаке, па су их пребацили преко Караванки? Зашто браниш Енглезе?
Да ли видиш о чему се ту , очигледно, радило?
Одговори

(18-05-2018, 09:50 PM)Бенито Пише:  Уопште није битно које јединице. Могу да буду и појединци. Не мења ништа у самом принципу, а он гласи : зашто и на основу чега једни испоручују, а други не.
Не избегавај одговор.
Где су се налазили ти појединци или јединице који су се предали Американцима или Французима 8. маја у 23:01?

Ако говоримо о предаји осовинских снага савезницима, најбитније је сам акт капитулације у ком се јасно наређује да јединице којима командују Немци морају да остану на својим позицијама.
То што вама то не одговара па га игноришете је друга ствар.
Одговори

Не игноришем и не избегавам ништа, него питам. Али, кад је неко тврдоглав , па је утувио један одговор, иако то очигледно не пије воду.
Лепо сам питао, стали су на одређено место. Да нису стали , спустили оружје и предали се, савезници су имали право и да пуцају на њих без упозорења. Тако пише и у Женевској конвенцији. Ми се око тога уопште не споримо.
Спор је око тога зашто су их вратили назад, тј на основу ког споразума.
Или, да направимо паралелу, да ли је сличан случај био са квислиншким формација из Чехословачке, Мађарске, Румуније, Бугарске...? И они су били у немачком ланцу командовања.
Одговори

Pa dobro, sigurno imas neki dokument koji dokazuje da se postupalo po tome?
Ko tumači na šta se tačno odnosi "jedinice pod nemačkom komandom"?
Eto, ja kažem da su to samo formacije dominantno sastavljene od Nemaca ili od njih formirane.
A tu bi konkterno ušle 3 hrvatske divizije, Handžar, Skenderbeg. I to je to. Čak ni ustaše nisu u toj kategoriji.

Od sredine 1943 pa do kraja rata, u svim britanskim ratnim dolumentima koji su analizirali brojno stanje nemaca i njihovih pomagača memačke formacije bi bile odvojene od lefionarskih - ali uključivane u ukupnno brojno stanje divizija, dok bi ustaše i domobrani i belogardejci tretirani odvojeno. I svi oni su iskljuceni u projekcijama slučaja eventualnog sukoba sa savezničkim snagama - procenjivalo se da će dezertirati radije nego da sa nemcima stanu na crtu. Što je i bilo tačno na kraju krajeva.
Одговори

Александер Лер пише: „Мене су заробили Енглези у ратним операцијама у мају 1945. и потом ме изручили партизанским снагама.“
http://www.carsa.rs/u-zapisima-nemackog-...ihailovic/
Одговори

Цитат:Само њих су и испоручили, сем љотићеваца. Када је реч о Србима.
И једне и друге јер су се у моменту капитулације Немачке затекли међу Немцима са оружјем, и јер су били у њиховом ланцу командовања.
Тада су се звали Црногорска национачлна армија, а пре тога Други српски добровољачки кпорпус, јер је Љотићев био први, тј. тако су се они звали, а Немци су их звали Црногорски добровољачки корпус. Из Дражиног ланца командовања иступили су маја 1944, током Ђуришићеве посете Београду. Дакле, у моменту изручења нису били Дражини четници, тако да ти је питање непрецизно. Нико од Дражиних није четника изручен. Сви који су били под Дражином командом отишли су у Италију.

Зар Љотићевци нису званично у том моменту припадили ЈВуО као Шумадијска дивиѕија?

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори

(21-05-2018, 05:10 PM)Србин Пише:  
Цитат:Само њих су и испоручили, сем љотићеваца. Када је реч о Србима.
И једне и друге јер су се у моменту капитулације Немачке затекли међу Немцима са оружјем, и јер су били у њиховом ланцу командовања.
Тада су се звали Црногорска национачлна армија, а пре тога Други српски добровољачки кпорпус, јер је Љотићев био први, тј. тако су се они звали, а Немци су их звали Црногорски добровољачки корпус. Из Дражиног ланца командовања иступили су маја 1944, током Ђуришићеве посете Београду. Дакле, у моменту изручења нису били Дражини четници, тако да ти је питање непрецизно. Нико од Дражиних није четника изручен. Сви који су били под Дражином командом отишли су у Италију.

Зар Љотићевци нису званично у том моменту припадили ЈВуО као Шумадијска дивиѕија?
Јесте половина љотићеваца и та половина није изручена.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним