Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kragujevac dobio prvi reciklomat u Srbiji koji isplaćuje novac za predatu ambalažu
#1

Iako nije sama po sebi tema usko vezana za kulturu, ovakve stvari znacajno doprinose kulturnom razvitku nekog mesta, ako jedna limenka zavrsi ovde umesto na ulici da lezi to je napredak. Mogli bi neki forumasi iz KG da jave da li je "zazivelo".

https://www.energetskiportal.rs/kragujev...-ambalazu/



[Слика: 01.07.2020-Reciklomat-05.jpg]


Radi unapređenja svojih usluga JKP Šumadija Kragujevac nabavilo je reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada. Reciklomat, prvi u Srbiji ovog tipa, različite vrste otpada, plastične flaše, limenke i staklenu ambalažu, pored razvrstavanja i sladištenja, takođe i vrednuje, te novčani iznos predate ambalaže učitava na pesonalizovane i nepersonalizovane eKG kartice.

„JKP Šumadija Kragujevac, tehnološki partner APEX Solution Technology i društveno odgovorna kompanija Globaltel kao sponzor priključili su se svetskom trendu reciklaže ambalažnog otpada u cilju unapređenja i podizanja svesti građana o recikliranju ali i očuvanju životne sredine“, rekao je Andreja Ilić, izvršni direktor Sektora usluga JKP Šumadija.

„Pored toga, Smart siti eKG kartica, zahvaljujući partnerima na ovom projektu, dobila je još jednu funkciju. Građani koji recikliraju ambalažu kao nagradu dobijaju dopunjene personalizovane i nepersonalizovane eKg kartice za vrednost recikliranih sirovina. Kragujevac je jedan od prvih gradova u regionu koji subvencioniše ekološki svesne pojedince jer čuvaju životnu sredinu“, istakao je Ilić i podsetio da su, na više lokacija u gradu, postavljene posude za primarnu selekciju otpada, a nedavno jedan deo grada je snabdeven kućnim kantama za reciklažu.
Одговори
#2

Јако добра ствар. Штета што нигде нису заживјели контејнери за рециклажу, папир, стакло, пластика... Већ по навици све бацамо заједно. Ово са картицом градског превоза добар је мотив да људи изврше рециклажу. А још боља ствар је са аутоматима у продавницама као што су у Њемачкој. Тамо враћају новац од кауције за купљене пластичне флаше
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним