Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 2.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ИЗБОРИ У СРБИЈИ 2020

Ево и Шешељ каже да су избори нерегуларни. Баја
Одговори

(23-06-2020, 06:52 PM)ОРЈУНА Пише:  Жене јесу имале право гласа у Краљевини.

Право гласа женама у Краљевини је требало уредити посебним законом. Тако је предвиђала одредба Устава из 1931. године, а тај Устав је донео краљ Александар.

И управо су овакви потези Краљевине подстакли женско јавно мњење.

"Ženama su bila zagarantovana i određena socijalna prava, čak su u nekim segmentima uživale i veću zaštitu od muškaraca: ženama je bio zabranjen noćni rad, bilo je zabranjeno da rade u rudnicima, trudnice su bile oslobođene rada šest nedelja pre i posle porođaja.[21]

Zanimljivo je da je i pored toga, upravo u vreme nastanka Oktroisanog ustava iz 1931. godine, bilo ideja da se i ženama da pravo glasa. Po uvođenju diktature 1929. godine, borba feminističkih organizacija za pravo glasa prestaje, ali odredba člana 55 Oktroisanog ustava predstavlja najznačajniji povod za njihovo ponovno angažovanje. Prema toj odredbi, rešavanje ženskog prava glasa moralo se definisati posebnim zakonom, koji je trebalo naknadno doneti. Ovakav stav vlasti pokrenuo je žensko javno mnjenje, pa je tako 21. novembra 1931. godine osnovan časopis Jugoslovenska žena.[23] Ovaj list je postao neizbežan faktor u borbi za politička prava žena. I u javnosti se vremenom, polako i postepeno, menjao stav o pravu glasa žena.

http://www.knjizenstvo.rs/sr-lat/casopis...#gsc.tab=0

Извор: Ивана Пантелић, "Неки аспекти положаја жена у Краљевини Југославији", Часопис "Књиженство", бр. 1, 2011. година
Одговори

(22-06-2020, 09:57 PM)Бенито Пише:  Покс и Суверенисти су највероватније пребацили цензус, али Овај мисли да му тренутно штете у парламенту.

Јел беше и Мила Алечковић са својим покретом подржала суверенисте?
Одговори

(24-06-2020, 10:11 AM)Mitic Пише:  
(23-06-2020, 06:52 PM)ОРЈУНА Пише:  Жене јесу имале право гласа у Краљевини.

Право гласа женама у Краљевини је требало уредити посебним законом. Тако је предвиђала одредба Устава из 1931. године, а тај Устав је донео краљ Александар.

И управо су овакви потези Краљевине подстакли женско јавно мњење.

"Ženama su bila zagarantovana i određena socijalna prava, čak su u nekim segmentima uživale i veću zaštitu od muškaraca: ženama je bio zabranjen noćni rad, bilo je zabranjeno da rade u rudnicima, trudnice su bile oslobođene rada šest nedelja pre i posle porođaja.[21]

Zanimljivo je da je i pored toga, upravo u vreme nastanka Oktroisanog ustava iz 1931. godine, bilo ideja da se i ženama da pravo glasa. Po uvođenju diktature 1929. godine, borba feminističkih organizacija za pravo glasa prestaje, ali odredba člana 55 Oktroisanog ustava predstavlja najznačajniji povod za njihovo ponovno angažovanje. Prema toj odredbi, rešavanje ženskog prava glasa moralo se definisati posebnim zakonom, koji je trebalo naknadno doneti. Ovakav stav vlasti pokrenuo je žensko javno mnjenje, pa je tako 21. novembra 1931. godine osnovan časopis Jugoslovenska žena.[23] Ovaj list je postao neizbežan faktor u borbi za politička prava žena. I u javnosti se vremenom, polako i postepeno, menjao stav o pravu glasa žena.

http://www.knjizenstvo.rs/sr-lat/casopis...#gsc.tab=0

Извор: Ивана Пантелић, "Неки аспекти положаја жена у Краљевини Југославији", Часопис "Књиженство", бр. 1, 2011. година

Па јесу ли жене гласале на изборима 1935. и 1938?

(24-06-2020, 10:57 AM)Александар Динчић Пише:  
(22-06-2020, 09:57 PM)Бенито Пише:  Покс и Суверенисти су највероватније пребацили цензус, али Овај мисли да му тренутно штете у парламенту.

Јел беше и Мила Алечковић са својим покретом подржала суверенисте?

Не само да је подржала, већ је и високо позиционирана на листи. Колико сам схватио њој је украдено дете, па би вероватно у парламенту форсирала ту тему и заступала интересе родитеља са истом трагедијом.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Колико знам, жене нису гласале на тим изборима 1935. и 1938. године. Тај закон о праву гласа женама још није био донет. И кад се погледа предратна штампа, мислим да се и даље водила борба за право гласа женама.

Можемо да питамо Бенита да нам разјасни Smile

А Мила Алечковић јесте подржала Суверенисте и била је на шестом месту на изборној листи за кандидата за народног посланика
Одговори

(24-06-2020, 07:16 AM)Vlad Alekš Пише:  
(23-06-2020, 07:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(23-06-2020, 08:13 AM)Vlad Alekš Пише:  И на крају - добар ти је текст.
Него, јеси ли још у политичком савету Двери?
Хвала! Јесам.

Па да ли га онда саветујеш како да зада смртни ударац комунизму и обнови српски капитализам? Smile
Ово личи на онај дијалог из филма: да ли је сав лебац твој, па зашто га онда не једеш чико? Smile

Свакако. Али сам увек једини у Савету са овим идејама.
Одговори

(24-06-2020, 11:19 AM)Mitic Пише:  Колико знам, жене нису гласале на тим изборима 1935. и 1938. године. Тај закон о праву гласа женама још није био донет. И кад се погледа предратна штампа, мислим да се и даље водила борба за право гласа женама.

Можемо да питамо Бенита да нам разјасни Smile

Нема потребе да питамо Бенита, ваљда и ми нешто знамо сами. Smile
Беспотребно смо искомпликовали читаву причу. Да скратим - жене нису имале никаква политичка права у краљевини. Дакле, нису имале право гласа, нити су могле да се кандидују.
Жене су први пут гласале на вишепартијским изборима 1990. Дакле, администрација Слободана Милошевића је дала женама право гласа.
Иначе, председник је на конференцији за штампу након избора изјавио да је за њега гласало 62% жена и 38% мушкараца. И ја му верујем. И верујем да женама треба одузети право гласа.

(24-06-2020, 11:32 AM)Милослав Самарџић Пише:  
Хвала! Јесам.

Па да ли га онда саветујеш како да зада смртни ударац комунизму и обнови српски капитализам? Smile
Ово личи на онај дијалог из филма: да ли је сав лебац твој, па зашто га онда не једеш чико? Smile

Ајд убаци и мене у савет, па да нас буде барем двојица. Smile

Одговори

(24-06-2020, 12:00 PM)Vlad Alekš Пише:  И верујем да женама треба одузети право гласа.

Баја

[Слика: 200w.webp?cid=ecf05e47b684281cabe77840c5...=200w.webp]

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

https://pbs.twimg.com/media/EbEpACvWoAUn...name=small

Која смо ми стока!

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

(24-06-2020, 12:00 PM)Vlad Alekš Пише:  
(24-06-2020, 11:32 AM)Милослав Самарџић Пише:  
Хвала! Јесам.

Ајд убаци и мене у савет, па да нас буде барем двојица. Smile
И стварно мислиш да би могао да убедиш у ово, у ма шта у ствари, нпр. Чавошког?
Одговори

(22-06-2020, 10:25 AM)darkob Пише:  ПОКС нису никакви монархисти већ су комунисти као сви који су изашли на ове изборе.

Какви бре монархисти,све клошар до клошара.А ови јадници што изађоше на изборе-нису сви комунисти.То је једноставно полу свет који блене у кутичину нон стоп и онда изађе на нерегуларне изборе и пресуди сопственом народу.Е па ко је мислио да пресуди Србима,пресудиће Срби њему.

Да напоменем да свега овога не би било да извесни и покојни Ђинђић Зоран није бојкотовао победу 1998. године. Они који су га убедили у бојкот касније су му и пресудили.Један од најтуњавијих политичара и највећи манипулатор међу њима залуђивао је народ,уништио сва предузећа која је дохватио и на крају завршио стрељан снајпером. Чланови његове распале удбашке странке следе неку визију коју им је овај оставио. Вероватно морају да баце мало киселине под језик па да им се та визија укаже пошто нико други не зна шта је то а чланови његове сатрапистичке странке не знају ни да објасне али знају да следе неку визију.Изгледа да им је визија била да доведу радикалски обор на власт. Данас међу чланством ове распале удбашке странке примећујемо чланове исте који се ложе на бабе са брковима и то не крију,већ јавно истичу овде на форуму.

Сви ви социјалисти,радикали,жутаћи и остали менталаћи сте једна шаблонирана комуњарска фукара.

12.06. написао сам лепо:

(12-06-2020, 08:40 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(12-06-2020, 10:40 AM)Mekenzi Пише:  Ко су Вам фаворити..

Сматрао бих себе дебилом да имам фаворита на овим шарлатанским изборима.

Сви ви који изађете на изборе, гласајући за било кога од понуђених,у ствари сте гласали за Вучића.Само напред у сопствену пропаст, само немој неко да дође после овде и да тупи како су му криви Американци,Руси,Французи,Ескими и остали...Јер тај потенцијални гласач је крив сам.Зашто?Па зато што је искључио мозак ако га уопште има.

(24-06-2020, 04:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  И стварно мислиш да би могао да убедиш у ово, у ма шта у ствари, нпр. Чавошког?

Чавошки је ђубриште комуњарско! Убеђивао је људе да изађу на изборе и прецртају листић. Кез

Тај квази интелектуалац остаће познат само по чувеној ангдоти из салона покојног психијатра Веселина Савића код кога је дошао да тражи помоћ како би се скинуо са алкохола.

Веселин Савић му је одговорио "Добро,ево овако ћемо, за почетак престани да пијеш".

(22-06-2020, 10:29 AM)ОРЈУНА Пише:  Ма какав Јовановић. Тај је завршио. Лично би волео да ПОКС уђе у скупштину јер су они у својим објавама на друштвеним мрежама често користили Самарџића.

Некако си ми промакао...сад ћу да те упишем у категорију изгубљених случајева. Ако ћеш Милославу да се шлихташ,можеш да му шаљеш ректално алпинистичке поруке на пп,нема потребе да ми читамо оваква срања од уписа.
Одговори

Није ми циљ да се било коме шлихтам, само сам написао да ти из ПОКС-а једини имају реалну представу о Другом светском рату од свих понуђених странака. Човече, нисам ни гласао, само сам пожелео да уђу у скупштину јер су били надомак цензуса.
Одговори

табаџија

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

(24-06-2020, 04:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  И стварно мислиш да би могао да убедиш у ово, у ма шта у ствари, нпр. Чавошког?

Колико ја знам Чавошки није у политичком савету још од "београдских" избора 2018. године?
А и ставио сам смајлија на крају реченице. То значи да се шалим. Smile

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним