Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Puniša Račić

Dobro veče svima. Ja sam nova na forumu, došla sam ovde na preporuku nekih ljudi.

Naime, zanimaju me neki podaci o Puniši Račiću.

Zna se da je imao troje dece, ćerrku i dva sina. Stariji sin mu je ubijen vrlo bzo nakon što je ubijen Puniša. Moje pitanje je sledeće:

Ima li neko informacije o njegovom mlađem sinu i njegovoj sudbini?

Nadam se da ćete mi u ovome pomoći, i svaka informacija je dobrodošla.

Unapred vam hvala.
Одговори

Књига Родослов братства Рачића, на Купинду.

Невезано за главни циљ ове теме, мало је познато да је Пуниша Рачић био на челу најстаријег четничког удружења За Краља и Отаџбину. Годину дана пре атентата имао је физички сукоб у скупштини са народним послаником Секулом Дрљевићем, касније озлоглашени црногорским усташом.

(28-10-2019, 10:11 AM)Мића Адмирал Пише:  Књига Родослов братства Рачића, на Купинду.

Невезано за главни циљ ове теме, мало је познато да је Пуниша Рачић био на челу најстаријег четничког удружења За Краља и Отаџбину. Годину дана пре атентата имао је физички сукоб у скупштини са народним послаником Секулом Дрљевићем, касније озлоглашеним црногорским усташом.
Одговори

Mnogo toga vezano za njega je enigma..... Sve mu osporavaju, svako dobro i patriotsko delo.
Za mnoge je samo običan lažov i ubica.

Totalno nepravedno.
Одговори

(28-10-2019, 06:16 PM)Rjabinuška Пише:  Mnogo toga vezano za njega je enigma..... Sve mu osporavaju, svako dobro i patriotsko delo.
Za mnoge je samo običan lažov i ubica.

Totalno nepravedno.

Не, г-ђо или г-ђице, он је за све часне Србе патриота, на овом форуму тако ћете и чути. Друго мишљење имају незналице и аутошовинисти. Пуниша је бранио част и достојанство и сваки Црногорац тог времена поступио би слично. Могу да му замјере мртве посланике ХСС-а страдале од рикошета, али да је лажов или човјек без части и патриотских заслуга - то је апсурдно.
Одговори

(28-10-2019, 06:16 PM)Rjabinuška Пише:  Za mnoge je samo običan lažov i ubica.

Totalno nepravedno.

То немојте да Вас чуди јер многи који су бранили слободу Отаџбине доживели су исту судбину. На Вама остаје да се више ангажујете како би ,,опрали љагу” са његовог имена.

Иначе, Рачић није оптужен за убиство Радића јер није пуцао да га убије.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Јесте био оптужен, али је имао врхунског адвоката који је веровао свом клијенту и успео је да докаже да је био у праву када је тврдио да није пуцао да убије него да уплаши. То није било нимало лако, јер су биле јасне политичке репрекусије такве оптужнице.
Осуђен је на најтежу могућу казну по оптужници којом је био оптужен.
Одговори

(28-10-2019, 11:16 PM)Перун Пише:  
(28-10-2019, 06:16 PM)Rjabinuška Пише:  Za mnoge je samo običan lažov i ubica.

Totalno nepravedno.
Ради
То немојте да Вас чуди јер многи који су бранили слободу Отаџбине доживели су исту судбину. На Вама остаје да се више ангажујете како би ,,опрали љагу” са његовог имена.

Иначе, Рачић није оптужен за убиство Радића јер није пуцао да га убије.

Радић је био рањен, али је у умро у току процеса, који мјесец касније. Мислим да су му онда ставили на терет и убиство Радића.
Одговори

Upravo mi je i želja da sperem te gluposti sa njegovog imena...Koliko god mogu.
Moći mi nisu velike, ali srce jeste...Držite mi palčeve da uspem...

I mnogo vam svima hvala na podršci, mnogo mi znači.

Žao mi je što se ne zna gde mu je grob. I čvrsto verujem da neko zna.

Najviše mi smeta kada ga opisuju kao preteču kontraverznih biznismena danas.

Zaboga, on je samo zahtevao svoje. Nigde mu niko nije osporio da je naslednik Nemanjića, nijedan sud, nijedan dokument. Tadašnji Arhimandrit Visokih Dečana je jedino rekao da u spisima piše da manastirska šuma pripada manastiru, a ne da on nije Nemanjić po bočnoj liniji. A ostali su jedva čekali da to iskoriste da ga proglase za "lažnog" Nemanjića.
Одговори

Да ли је Рачић био једини четник из Црне Горе пре 13-јулског устанка?
Одговори

(14-12-2019, 02:52 PM)Филип Ђукић Пише:  Да ли је Рачић био једини четник из Црне Горе пре 13-јулског устанка?

Ако мислите,на четничка удружења било их је у ЦГ,пре рата,а неки су били чланови удружења по Србији којекуда.Закључак,бар ја мислим,да не да није једини, него их је било стотине пре 13-јула у ЦГ.А четнички покрет(онај ратни) у ЦГ се формира тек рецимо октобар-новембар 41-ве,тј тада добија у ЦГ јасније обрисе.
Одговори

(14-12-2019, 04:49 PM)РежисерСтари Пише:  
(14-12-2019, 02:52 PM)Филип Ђукић Пише:  Да ли је Рачић био једини четник из Црне Горе пре 13-јулског устанка?

Ако мислите,на четничка удружења било их је у ЦГ,пре рата,а неки су били чланови удружења по Србији којекуда.Закључак,бар ја мислим,да не да није једини, него их је било стотине пре 13-јула у ЦГ.А четнички покрет(онај ратни) у ЦГ се формира тек рецимо октобар-новембар 41-ве,тј тада добија у ЦГ јасније обрисе.
Хвала.Да, мислио сам на четничка удружења.Знао сам једино за Рачића, али он је живео у Србији, па нисам веровао да је нпр. Далмација имала дужу четничку традицију од Црне Горе.Иначе, током рата је свако село у Црној Гори дало најмање један четнички одред.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним