Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Основна школа "Велисав Петровић"- Дивци

Велисав Петровић, председник општине Дивци од 1933. године, заклан је 23. септембра 1941. године. Злочин су починили припадници партизанског Посавско-тамнавског одреда. Они су тог дана дошли у кућу Велисава Петровића и тражили његовог брата Живојина. Пошто се он није налазио код куће, Велисав их је понудио ручком. Партизани су то прихватили и ручали, а онда су дохватили Велисава и почели да га касапе, секући му делове тела. На крају су му тестером за дрва одсекли главу, а труп бацили у кречану.
Велисав Петровић је рехабилитован 2014. године, мада је нејасно зашто је уопште рехабилитован јер није ни суђен. Без обзира на то, имену Велисава Петровића на неки начин враћен је углед.
Због тога угледа и школа у Дивцима добила је његово име.
А НИЈЕ?
Школа у Дивцима зове се и данас Основна школа " Стеван Филиповић". Ко је народни херој Стеван Филиповић???
То је исти онај припадник партизанског Посавско-тамнавског одреда који се добровољно пријавио да држи Велисава Петровића за ноге док му је други партизан тестером одсекао главу.
Коме је јасно где ми живимо и коју поруку шаљемо онима који долазе, нека дигне два прста на следећем часу историје осмог разреда у основној школи Стеван Филиповић у селу Дивци.
Одговори

Баш гадно...
Један од ђака из 1941, Рафаиловић, причао ми је да су их извели из школе да гледају то...
Одговори

СУБНОР и даље тврди да га нису заклали, него да је стрељан. Зато што је Немцима дојавио положај партизана.
Да ли је овај Живојин био четник или недићевац?
Одговори

Недићевац.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Зна ли се његова судбина?
Одговори

Није ми познато.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Овај Филиповић је био православац?
Одговори

(24-02-2020, 10:15 PM)Војвода Пише:  Овај Филиповић је био православац?

Хрват, номинално католик.

(07-11-2019, 08:13 PM)Бенито Пише:  Велисав Петровић, председник општине Дивци од 1933. године, заклан је 23. септембра 1941. године. Злочин су починили припадници партизанског Посавско-тамнавског одреда. Они су тог дана дошли у кућу Велисава Петровића и тражили његовог брата Живојина. Пошто се он није налазио код куће, Велисав их је понудио ручком. Партизани су то прихватили и ручали, а онда су дохватили Велисава и почели да га касапе, секући му делове тела. На крају су му тестером за дрва одсекли главу, а труп бацили у кречану.
Велисав Петровић је рехабилитован 2014. године, мада је нејасно зашто је уопште рехабилитован јер није ни суђен. Без обзира на то, имену Велисава Петровића на неки начин враћен је углед.
Због тога угледа и школа у Дивцима добила је његово име.
А НИЈЕ?
Школа у Дивцима зове се и данас Основна школа " Стеван Филиповић". Ко је народни херој Стеван Филиповић???
То је исти онај припадник партизанског Посавско-тамнавског одреда који се добровољно пријавио да држи Велисава Петровића за ноге док му је други партизан тестером одсекао главу.
Коме је јасно где ми живимо и коју поруку шаљемо онима који долазе, нека дигне два прста на следећем часу историје осмог разреда у основној школи Стеван Филиповић у селу Дивци.

Само се питам, да ли су творци комунистичких културних филмова (у "Ужичкој републици" идентична сцена, само четници тестеришу човека) добијали идеје од ових који су исте претходно спроводили у дјело?! Сирома'
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним