Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Питање везано за злочине према цивилима.

Релативно скоро сам се заинтересовао за праву истину о четницима, јер ми је било сумњиво да генерација мојих родитеља(60. годиште) толико романтизује партизане а према четницима имају врло лош став и доста су агресивни када се исти спомену. Моја баба тврди да су јој оца заклали четници док је била дете (околина Бијељиње, данас у Републици Српској). Јако сам скептичан према таквим изјавама јер знам колико је неистина пласирано, а такође ми је познато да су усташе знале да се облаче као четници и да тако прикривени врше злочине над становништвом. Са друге стране, пошто су јој само оца убили врло је могуће да је помагапо комунисте. Да ли неко од ваз можда зна или је причуо за такве неке злочине у околини ове области?

Хвала вам унапред!
Одговори

Питајте баку, па оставите овде неки, макар оквиран, датум и место догађаја.
Одговори

Знам да су Вељка Лукића Курјака комунисти напустили јер је био рањеник, па су га Немци пронашли и убили. Комунисти су често напуштали своје рањенике, а најбољи пример је Сутјеска.
Одговори

(22-03-2020, 02:50 AM)stefab97 Пише:  Релативно скоро сам се заинтересовао за праву истину о четницима, јер ми је било сумњиво да генерација мојих родитеља(60. годиште) толико романтизује партизане а према четницима имају врло лош став и доста су агресивни када се исти спомену. Моја баба тврди да су јој оца заклали четници док је била дете (околина Бијељиње, данас у Републици Српској). Јако сам скептичан према таквим изјавама јер знам колико је неистина пласирано, а такође ми је познато да су усташе знале да се облаче као четници и да тако прикривени врше злочине над становништвом. Са друге стране, пошто су јој само оца убили врло је могуће да је помагапо комунисте. Да ли неко од ваз можда зна или је причуо за такве неке злочине у околини ове области?

Хвала вам унапред!
Ako je baba upravu, onda ti se pranđed negdje grdno ogriješio.
Nož, bajonet, mač, sablje..., su legitimna oružja, pa se sa njima ratuje jednako kao i sa puškom, topom, avionom ...
Civil u vezi teme : Ne može navodni civil u ratu raditi šta hoće. Šta je uopšte punoljetni ratno sposobni civil u građanskom ratu?
Одговори

Полако, бре, људи. Да чујемо још неку информацију, ако будемо могли да реконструишемо о чему се ради.
Прво је битно када је то било, јер у том крају је било свашта током рата. Као и у целој Босни, уосталом.
Одговори

Место: Велика Илова, општина Прњавор. За датум не знам јер избегава да говори о томе.

Погрешка је са моје стране, није Бијељина.
Одговори

Свима новим форумашима препоручујем за почетак да причитају Самарџићеву општу историју и мемоаре Звонка Вучковића. Многе битне ствари, како на глобалном тако и на локалном нивоу, описане су у тим књигама. Оне ће вам помоћи да схватите комплетну ситуацију у Краљевини Југославији пре, за време и непосредно након ДСР. Самим тим решићете већину недоумица везаних за ваш град, село или породицу.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(22-03-2020, 05:56 PM)stefab97 Пише:  Место: Велика Илова, општина Прњавор. За датум не знам јер избегава да говори о томе.

Да ли сте читали ''Мотајичку трилогију'' Верољуба Малетића?
Одговори

(22-03-2020, 08:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(22-03-2020, 05:56 PM)stefab97 Пише:  Место: Велика Илова, општина Прњавор. За датум не знам јер избегава да говори о томе.

Да ли сте читали ''Мотајичку трилогију'' Верољуба Малетића?

Нисам ништа читао од наведене литературе јер сам пре пар дана почео да истражујем. Засигурно ћу их пронаћи. Хвала на помоћи.
Одговори

"Мотајичка трилогија" ће Ти много шта објаснити. Одлична књига.
Одговори

У моме крају није било никаквога "клања" Срба од стране Срба (ни четници ни партизани, то су радили само Хрвати и муслимани).
Четници и партизани су убијали противнике (Србе) метком. Знам и за неколико вјешања.

Ако ти је прађед био комунистички шпијун и помагач, ебига то је активни учесник, тј. борац у рату и ризик је да буде убијен ако га открију.
Знам неке људе који су до краја живота мрзили четнике јер су им убили некога од фамилије, а да не узму у обзир да је тај члан фамилије радио активно против четника и да је коштао некога од њих
живота кроз своју активност.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(24-03-2020, 01:43 PM)мунгос Пише:  У моме крају није било никаквога "клања" Срба од стране Срба (ни четници ни партизани, то су радили само Хрвати и муслимани).
Четници и партизани су убијали противнике (Србе) метком. Знам и за неколико вјешања.

Ако ти је прађед био комунистички шпијун и помагач, ебига то је активни учесник, тј. борац у рату и ризик је да буде убијен ако га открију.
Знам неке људе који су до краја живота мрзили четнике јер су им убили некога од фамилије, а да не узму у обзир да је тај члан фамилије радио активно против четника и да је коштао некога од њих
живота кроз своју активност.

Вероватно је то, јер да су усташе вероватно би наставили на жене и децу.
Одговори

То су чисте спекулације. Узми наведену књигу, и пронаћи ћеш нешто, а онда треба истражити даље.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним