Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Србија, дијаспора, Свет - упоређења

(02-04-2020, 12:18 PM)Бенито Пише:  Не спорим да вечито утицајна "другосрбијанска" елита ствара утисак да Срби идеализују Запад, због својих познатих и давно објашњених интереса. Не спорим ни да имају утицај на домаће јавно мњење у том смислу, зато што имају огроман утицај у масовним медијима. То је међу нашом данашњом дијаспором створило стереотип да Срби некритички прихватају све што долази са Запада. Тиме се минимизира одговорност владара у Србији и свих њихових непочинстава.

Не ствара „елита“ утисак да Срби идеализују Запад, него је то реална појава за коју је много већа вероватноћа да ће се дијаспорац са њом сусрећи него са обрнутим ставом. И не минимизира се одговорност владара Србије, али Србија није Северна Кореја где они који тамо живе немају приступ другим информацијама од оних које власт сервира, тако да је нешто и до сваког појединца: ко хоће да се информише да би дошао до реалније слике – може. А ако само чека од „елите“ да му сервира реалност онда је крај приче. А колико сам само људи сретао кад дођем у Србију да се понаша у смислу "ма он живи на Западу, лако је њему има пара" и да не можеш успоставити нормалан разуман контакт.

(02-04-2020, 12:18 PM)Бенито Пише:  сви ови касније су ми дробили о катастрофалном Западу, о страшним режиму "где мора да се ради", о корумпираним политичарима и слично. На прсте једне руке могу да набројим оне који су се вратили пре него што су се пензионисали.

Проблем који не уочаваш је да само преселити се из једне државе у другу није тако једноставан процес, камо ли вратити се код својих корена.

(02-04-2020, 12:18 PM)Бенито Пише:  Једном речју, невероватно је да ни после пола века живота на Западу, наши Срби нису схватили да нису отишли у туђу земљу да тамо дижу револуцију и мењају режиме. Поготово у англосаксонском свету, који владају целим светом, а не само својим земљама.

Нико не помишља на револуције, него се свако труди кратко да изнесе какав му је поглед на Свет у ком живи. Сигурно би свако од нас могао изнети гомилу анегдоте које нико и не замишља код нас да су могуће у демократском свету, сад све то зависи од очекивања свакога понаособ. Има коме је у Амстердаму лепо јер тако слободна продаја наркотика и толико кућа "слободне љубави" нема нигде а то је што од живота очекује. Има коме је лоше јер види да колико год се он трудио да ради не може да исплива од пореза и не може себи да приушти оно материјалног што је замишљао јер му је материјализам светиња, има коме је лепо јер је хтео несметано да џабалебари за добре паре па је укапирао да то може ако се учлани у синдикат (који су у Француској већина левичарска да не кажем комунистичка) јер је тамо као бубрег у лоју (закон најбоље штити свој нерад као активиста синдиката, мада синдикати не представљау више од 10% радне снаге јер нико не гласа на те "изборе за представнике запослених"), а има коме је лоше јер се једноставно осећа странцем и не прихвата већину "вредности" које владају у држави у којој живи.

Мало ко помишља да кад почнеш негде да радиш да не можеш тек тако, и без последица, прекинути и вратити се. На пример: да би зарадио пензију у Француској треба сад по овим новим условима треба да радиш пуне 42 године (што се рачуна у тромесечјима дакле 168 тромесечја) да би на крају добио пензију од, ако се не варам 70% од најбоље годишње плате примљену задње године (некад било "последњих 20 година"). Ко задњих 40 година, у след толико незапослености која само расте, где више скоро нико не проведе радни век у само једну фирму испуњава тај услов у Француској? Можда 10% становништва, ајд и нек буде 20%. И ајд сад, радио си 20 година у Француској (јер си прихватио да ти стандард не може се побољшати преко ноћи, па си дао себи неколико година, па ти се онда роди дете, па ново прилагођавање, па онда не знаш где си јер природно дете слабије прича твој језик а већ иде у тамошњу школу) и вратиш се у Србију: шта да радиш, где да живиш а почињеш (бар у вези пензије) од нуле са децом на терет? У Србији ако се не варам треба да радиш 35 година да би стекао пензију. И онда кад ћеш отићи у пензију? Наравно, уплаћено у пензијони фонд "се не губи" али и да си сваки дан тих 20 година у Француској уплаћивао за пензију, на крају ћеш имати симболичан изнас баш зато што немаш пун радни стаж.

(02-04-2020, 12:18 PM)Бенито Пише:  При томе, они не показују ни најмању емпатију према својим сународницима и рођацима у матичној земљи који грцају под потомцима титоиста.

Има нас свакаквих, ја сам супротно од тога.

(02-04-2020, 12:18 PM)Бенито Пише:  Наша дијаспора, готово акламативно, сматра да су Срби у Србији недотавни и да треба да живе као бравови, да би они задржали било какав утицај у отаџбини.

Ово нисам разумео шта си хтео рећи јер болдоване речи не разумем, можеш ли ми појаснити?

(02-04-2020, 12:18 PM)Бенито Пише:  Тиме су сами себи створили слику елите која, када већ шаље новац, треба и да држи предавање тој глупој сиротињи која ништа не зна.

Навешћу лични пример који не мора да је меродаван, али можда нешто говори: поред тога што у животу можда у 1% случајева ме је неко из Србије звао телефоном у Француској, а у 99% случајева ја или родитељи зовемо, дакле задњих 40 година, да од тих 1% можда је 1% случајева да нас неко зове само да чује како смо и ништа више а 99% да од нас нешто тражи, дакле поред тога изнећу и овај пример па ми ти реци ко је овде глуп: пре неколико година, један од моје браће тражи да му позајмим неки динар. Нисмо родбински најближи, тј није ми рођени нити брат од рођене тетке, већ нешто мало даље, али смо у добрим односима од детињства мада смо се виђали једном годишње кад сам долазио на лето. Он није ништа завршио, али се некако сналази јер је способан с рукама и радан (дакле поштен). Каже треба му неких динара, неочекивана ситуација. Ја недуго потом путујем за Србију и одем до њега, дам му тих динара кад он каже има састанак у америчку амбасаду на разговор за визу а треба му тих кинти да уплати у процедури за добијање визе. Ја му одговорим да слободно може да пише пропало јер 99,99% вероватноћа да неће добити визу и боље да то што ми је тражио уложи у нешто што може да му се исплати, јер има ситну децу. Он "само онај који није покушао је 100% сигуран да неће постићи". Није прошло ни 15 дана и добио писмо да му визу не дају.
Ко је овде глуп? Ја који сам позајмио знајући да нећу те динаре никад више видети, дакле одвојио од своје плате стечену радом, или он који је "нешто покушао" упркос томе што ми је било јасно као дан да од тога нема ништа и још сам покушавао да га упозорим?
А сличних примера имам на гомилу, а имао бих још више колико чујем размишљање типа "живи на Западу дакле има паре".

(02-04-2020, 12:18 PM)Бенито Пише:  О таквим лоповлуцима политичари са Запада могу само да сањају.

Ахам. Па одакле је дошао комунизам да влада једном државом? Са истока или са Запада? Јел ти стварно мислиш да они који су од открића Америке у 15-ом веку до данас освајали и ставили под ропство (званично или кроз неку форму) народе које су затекли то чинили тако што су их придобили на поштен начин?
Иначе, нису за мене сви политичари лопови: не могу у тај кош никако ставити Слободана Јовановића а сигурно и многе друге тога доба.

(02-04-2020, 12:37 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Испаде као да су добровољно отишли да истрпе терор запада и не знам чега још.

Нема то везе са терором, већ са тим да: одеш пун наде, стигнеш тамо после (углавном) маратона папирологије, и кад уђеш полако у систем, некад схватиш да си се заробио.

(02-04-2020, 12:37 PM)ЈВуО-КГ Пише:  П.С.Код Јеремије нисам приметио да се жали на запад и тај систем,бар онај у Данској,како је сам рекао вратио се "кад му је досадило да гледа пиргаве швабе".Ако грешим нека ме исправи.

Скандинавске земље су посебна прича у односу на осталу Европу: све су богате сировинама (Нафта, гас, дрва), посебно од кад је нађено нафте 1960-их у Северном мору, и усмериле углавном привреду ка извозу (као Немачка) јер је унутрашње тржиште мало. Одатле на пример Норвешка покренула пре 50 година што је сада највећи државни инвестициони фонд у Свету (тежак 1.000 милијарди долара 2017-е а то беше 2 пута БДП Норвешке) који допуњава са приливом профита од нафте, и намењен је да буде пензиони фонд.
Али ускоро ћемо их питамо са овим приливом "миграната" које су оберучке прихватили, посебно са овом економском "корона-кризом" која је већ ту, да ли ће им стандард још дуго бити тако висок.

(02-04-2020, 02:17 PM)Бенито Пише:  Е, сад, ако Ти верујеш да у војсци која троши 750 милијарди евра годишње има оних који ће спровести револуцију, онда.... веруј. Smile

САД је федерација, код њих релативно брзо може доћи до поцепања на једне и друге па није неопходна револуција да би се увела диктатура.

(02-04-2020, 02:17 PM)Бенито Пише:  У комунизму нема корупције, јер је црвена мафија на власти и нема потребе никог да поткупљује. Дођу и отму и готова ствар.

Па и у комунизму има корупције на свим нивоима. Да ли су се бебе могле покрасти од породилишта да није било корупције и медицинских сестара? Свакако не. Тоталитарни систем је најгори, ту нема дилеме, али се слично дешава и на демократском западу, само што су искористили изворне форме да би се представило као фер и легално. Нпр.: колико људи у САД је подмитило за упис своје деце у најпрестижније факултете тамо? Беше прошле године афера о томе у медијима. И тако добијеш диплому са Харварда која ти је цео живот визит карта за добре плате, без обзира што реално ниси способан.

(02-04-2020, 03:46 PM)Јеремија Пише:  Тачно тако. Једино могу додати следеће: Мора се схватити једна "ситница"... без обзира што научиш језик, прилагодиш се култури земље у коју си се населио, понашаш се као и домицилно становништво, остајеш странац. Странци остају и друге генерације (наша деца) ако не промене име, презиме и не асимилују се у потпуности.
Што се тиче живота тамо и овде... велика је то разлика.
У свим државама ЕУ (ту не рачунам бивше земље Варшавског пакта) систем се градио столећима и, једноставно, људи су навикли да све мора функционисати у складу са прописаним нормама. Мислим да сам већ помињао шта је уклесано на згради Суда у Копенхагену, али ево поновићу: "Законом се земља гради".
Наравно да у свим земљама "демократског" Запада има корупције. Али, то је нешто што обичан човек не види, то се ради на разно разним састанцима, маргинама великих самита, па и тада се ради у рукавицама. Када се открије нека афере у коју је умешан, председник, министар или други политичар напросто се подразумева да исти поднесе оставку или буде смењен.

Приче како су "швабе" себичне, робовласници и остале глупости које су учене у комуни једноставно не пију воду. Јер да је тако први економски емигранти би се вратили после годину - две. Једноставно, ти људи су другог менталног слопа, прагматични су и живот сагледају рационално и што је најважније, НЕ СТВАРАЈУ КУЛТ ВОЂЕ!

Јеремија, зар нема по теби контрадикторност између првог и последњег пасуса? Не може се носити вечито жиг "странац" и на више колена а да нема ту неке форме робовласништва. Странац тешко може доћи до везе да би стигао до сталежа до којег би стигао да је домородац. Дакле, и да буде на некој функцији, увек ће му мањкати нешто да му животни стандард буде исти као оног од колега домородца из исте фирме. А то је веома дуг процес: ако си рођен тамо (као ја) почиње од места где одрасташ: живиш у четврти која је више насељене странцима, јер ти родитељи кад су дошли нису могли друго него да раде слабо плаћене послове, дакле наставе у школи коју похађаш нису истог квалитета као у четврти где је мање странаца, дакле слабија ти је прилика да уђеш ма колико добро учио на најбоље факултете, а онда кад завршиш студије и тражиш посао схватиш да твоја диплома вреди мање од диплома престижних факултета које имају људи који нису посебно паметнији од тебе, али се њихова диплома више вреднује из разлога што се мини-мафија удомила. На пример: у Француској постоји Политехничка школа, стара 220 година, изворно се стварају инжењери а носе униформу јер су под покровитељством министарства одбране (од Наполеона). Дипломирани се по уговору запошљавали у државну службу, дакле у администрацији или у некада велике државне фирме (Рено, Тотал,...). Од 1990их, почетком приватизације тих великих фирми у ФР и либерализацијом финансијског тржишта од 1987-е ти инжењери масовно вуку један другог у те или друге велике приватне фирме јер је много више места и боља плата. Дакле на пример: на место где није потребно неко посебно знање захтев одељење "људских ресурса" је "инжењер Политехничке", ко није - нек се не кандидује. Ко је то од нас који смо тада студирали могао да зна па да прилагоди ток студирања? Само они који су у тој средини људи на вишем положају тих фирми/факултета/администрације, дакле "елита", а сигурно не мој отац металац-странац (да те предухитрим: већ тада од металаца је 90% било странаца) нити ја коме је то све била друга планета.
Можда у Скандинавији није тако, али овде, од Португала до Белгије и Италије, ако није потпуно исто као у Француској оно је бар веома слично.
А иначе ниси баш у праву кад кажеш да се "систем у западној Европи градио столећима": већ већина није доживела радикална уништења и уназађење које је Русија у време мира доживела и пренела на све комунистичке земље. Дакле, по доласку на власт у Русији, за комунисте деценијама главна радна снага у привреди буду робови затечени у Гулаг, а науком се баве идеолози који да би се додворили Стаљину фалсификују истраживања (ту мислим на Трофима Лисенка који постаде важан у пољопривреди Совјета када је годинама уверавао да је нашао начин да житарице имају 4 пута већи принос а у ствари одвео Русију, тј Совјетски савез у глад, гледах неколико документараца о комунизму на ТВ па и ту причу о Лисенко). Тога на Западу није било, то је једина разлика због чега у Западној Европи има пуно остатака старијих времена, сведоци неког изума и културе.

А ово испод сам ономад почео Бениту да пишем, ал не хтедох да разводњавам тему о Корони па је сад прилика да убацим: овде беше одговарам на то што не схвата да се изненађујем што се не зна у Србији колико државних/локалних чиновника је запослено

Јер, просто сам изненађен што се о ретко чему чује другачији глас код нас од оног из "елите". Наравно, знам да неће РТС и остали износити, али просто кад дођем у Србију и попричам са људима разних профила, имам утисак да влада некако углавном апатија, да их суштина ствари слабо интересује, а са друге стране имају нереално улепшану слику о Западу а да се нису ни заинтересовали из близа о томе шта се тамо дешава већ само износе нешто што чују у српским медијима, нешто у филмовима и нешто од познаника гастарбајтера које немају могућност да провере, или још од познаника који има познаника гастарбајтера. Сажето речено: верују им на реч. А оно што стварно вреди са Запада - јер у многим државама има по нешто позитивно - презиру, игноришу, потцењују.

Овде у Француској рецимо кад се дешавају скандали то је зато што је неко истражио или "пустио буву" која је некако дошла до јавност. Да наведем обичан пример, у Свету слабо ко зна (то закључујем јер свакоме коме поменем буде изненађен) да су "Жути прслуци" и даље шетали сваке суботе по Француској док није због вируса створен закон да се народ затвара по кућама. Дакле, више од годуну дана сваке суботе некад више дестине хиљада људи се окупи у разним градовима и шетају, полиција неретко провоцира, допуштају се "антифе" (чији се идентитет зна јер ретко ко од њих није већ био хапшен - углавном татини синови) да праве нереде да би на тај начин одвратили нормалне људе (који су били у већини у почетку протеста) да наставе да протестују. Јер, редовно се дешавало да неко изгуби око, шаку, бива брутално пребијен од полиције као у диктатури. То наравно не приказују на дневник најгледанијих/најмоћнијих ТВ канала, једва се помене у новинама, и онај који само њих гледа од медија, нема шансе ни у Француској да зна за то сем да му се деси у граду. Али се ипак чује, види, снимак обиђе цео Свет, некад морају да покрену судски поступак ту и тамо, и сваки пут је то додатни терет на црну слику властодржаца. Наравно, до сада то није много "продрмало зграду", али ево рецимо требао је овај вирус да се деси да бисмо сазнали да 95% од молекуле парацетамол која се као лек продаје у Француској (а можда рекоше и у Европи) се производи у Индији и Кини, због чега су се сад уплашили несташице много тога, као што нема ни маске, ни респиратора, ни оне алкохолне течност за дезинфекцију, ни тестова за откривање короне, јер се све производи далеко. Сазнајемо такође да приватне клинике се стављају на располагању држави како би, нарочито у Алзасу где је баш жестока епидемија, примили цео тај народ оболео, а држава се не одазива, већ прави маркетинг спремавши цео ТГВ воз да би послали десетак најтежих болесника на други крај Француске, или шаљући их преко границе у Немачкој, а приватне клинике остану празне. А разумни доктори рекош: јефтиније ће да кошта да се из супротног правца пошаљу респиратори и остали материјал него да се опреми цео воз по медицинским нормама да се у друге болниве слали болесници.

Сазнајемо од Министарке здравља - која је и сама доктор - пре 2 месеца да корона "веома слабо вероватно да ће стићи до Француске и да је у сваком слулају у Француској све спремно", онда када је епидемија већ почела да се шири, председник је натерао да поднесе оставку како би предводила листу на општинским изборима за Париз (где није имала шансе), јер је претходни кандидат, од преЦедника изабран, толико усрамотио себе да би сваког нормалног било срамота до краја живота, те је морао да се повуче. (и тај скандал би било занимљиво испричати јер не знам колико је код нас поменуто, а десило се пре само 2 месеца).
Кад је први круг општинских избора одржан јер "не представља опасност", само 48 сати касније одлучено да се народ позатвара а други круг одложи, кад је бивша министарка стигла трећа ил четврта у првом кругу избора, урадила је интервју са Монд новинама где је наводно плачући, рекла да је наводно покушавала да упозори предсеника већ у јануару на катастрофу која стиже а да је он није слушао (то вероватно из освете јер кладим се да није имала појма нити да је судбина народа занима колико ни њега), е кад се све то сабере, и сазна се да у неким местима лекари бирају којег ће болесника да спасу јер немају материјала за све, онда ми реци у тој ситуацији: шта је боље у односу на Србију?
Додаћу и ово: у медијима се помиње већ месец дана да један доктор епидемилог у Марсеју, је према својим скромним истраживањима нашао комбинацију лекова који лече ту Корону. Кажем "скромним" јер човек и сам каже: постижем позитивне резултат са 25 пацијената, ваљало би можда продубити истраживање". "Елита" му се смеје. Министарка здравља пре оставке и њен муж (ког је "убацила", тј. ПреЦедник га је номиновао у "Државном савету" иако је и он лекар по струци, а то тело се бави правничким фирмама) не могу тог доктора да виде очима од увек. Разлог? Та комбинација лекова кошта 10ак евра, они су у прошлости били добијали "субвенције" од фармацеутских компанија.
Још боље: тај исти доктор епидемиолог је саставио меморандум од 350 стран пре СЕДАМНАЕСТ ГОДИНА по захтеву тадашње владе где упозорава да "је медицински систем у Француској у катастрофалном стању и не дај Боже да се деси нека епидемија тешко да ће Француска моћи да је се са њом избори". Дакле 2003-е, тада беше велики топлотни талас који је однео много живота старијих људи, створивши већ скандал у јавност, и меморандум прође незапажен у медијима. Од тада се ишло само на горе, медицинари стално штрајкују, жале, незадовољни су.
Некад ПЕТА светска економска сила, данас као шеста ил седма како ко каже.

Са друге стране у Француској је требало чекати 2018-у и 2019-у годину да неки медији објави чланке које критикују Сороша, и то у исти часопис оба пута (у најновијем сазнајемо да је Сорош поткупио добар део судија "Европског суда за људска права") а да се умањи у јавност лепљење етикете "теорије завере/антисемитизам", док је то код нас ако ме памћење не вара бар у Погледима било пре више од 20 година.

Тако да је све то некако као да гледамо кроз неодговарајућу дијоптрију.

Слобода или Смрт!
Одговори

Коста, молим Те, само мало краће постове, јер је овако немогуће одговорити.
Што се тиче оне две речи:
недотаван- значи недоступан- у смислу не допире му до свести оно што му се говори; аутистичан.
бравови- то су домаће крупне животиње, овце и говеда.
Одговори

(02-04-2020, 07:09 PM)Бенито Пише:  Коста, молим Те, само мало краће постове, јер је овако немогуће одговорити.
Што се тиче оне две речи:
недотаван- значи недоступан- у смислу не допире му до свести оно што му се говори; аутистичан.
бравови- то су домаће крупне животиње, овце и говеда.
На жалост и раније ми се замерало што се распишем, али како бих све ово могао краће рећи. Тужан

Искрен да будем мислио сам да су те речи у ствари грешке у куцању и гледајући тастатуру покушао да октирјем која је права реч. Кидање
Хвала на појашњење. А шта је "акламативно"?

Слобода или Смрт!
Одговори

У општем сагласју, једнобразно, једногласно, извикано....
Одговори

(02-04-2020, 08:31 PM)Бенито Пише:  У општем сагласју, једнобразно, једногласно, извикано....

Хвала. А пошто први пут наилазим на те 3 речи, где се уобичајено користе? Јел то неки локализам?

Иначе, иако сам много се расписао, не мораш наравно на све одговорити пошто сам изнео и примере који узимају највећи простор у мом километарском тексту.

Слобода или Смрт!
Одговори

Условно гледано све су ово архаизми. Акламативно сам вероватно покупио из архива, када сам својевремено читао скупштинске расправе од пре 100 и више година. Брав јесте архаизам, али у целој Србији, и свугде где Срби живе, било да су православни, било муслимани, па и Хрвати су тако говорили....
А за недотаван, то се углавном говори у овим изразито српским крајевима, од Чачка па на запад, прелази Дрину дубоко. Ваистину!
Одговори

(03-04-2020, 12:23 AM)Бенито Пише:  Брав јесте архаизам, али у целој Србији, и свугде где Срби живе, било да су православни, било муслимани, па и Хрвати су тако говорили....

Брав настаје кад се уштроји НЕКРСТ, НЕСОЈ и....НЕРАСТ!

Има га и овуден ал'поправићемо то!

ПС

Пст...са'ће НЕРАСТ да се јави!

Јок

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

Види се да је ПРОСВЕТАР Сремац. Само у Срему је брав свињче.

Свуда дуж Србадије су овце...

Множина брави....

Колико брава имаш...

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

(03-04-2020, 01:19 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  Пст...са'ће НЕРАСТ да се јави!

Јок

Неће! Ако има трунку достојанства,има да ћути следећих пола године.Највећи Вучићев бот на форуму је тупаџија Шумадинац. Док нам се ломила политичка судбина, док су нам замагљивали стварност и скретали нам пажњу тај им је својим бесмисленим копираним објавама помагао одвлачећи пажњу људима са важних ствари.Сви његови покрети на крају су испали Вучићеви,све за шта се тај залагао испоставило се као бескрупулозна лаж.Докона дилиндара која је одабрала овај форум за убијање времена. Сви такви,марш на ђубриште где вам је и место!Где су ти сад Двери и Савез за Србију, где су ти сва она говна која си подржавао?Ја ћу да ти кажем где су, ено су код Вучића под педерском сукњом!
Одговори

(03-04-2020, 12:17 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(03-04-2020, 01:19 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  Пст...са'ће НЕРАСТ да се јави!

Јок

Неће! Ако има трунку достојанства,има да ћути следећих пола године.Највећи Вучићев бот на форуму је тупаџија Шумадинац. Док нам се ломила политичка судбина, док су нам замагљивали стварност и скретали нам пажњу тај им је својим бесмисленим копираним објавама помагао одвлачећи пажњу људима са важних ствари.Сви његови покрети на крају су испали Вучићеви,све за шта се тај залагао испоставило се као бескрупулозна лаж.Докона дилиндара која је одабрала овај форум за убијање времена. Сви такви,марш на ђубриште где вам је и место!Где су ти сад Двери и Савез за Србију, где су ти сва она говна која си подржавао?Ја ћу да ти кажем где су, ено су код Вучића под педерском сукњом!

Омладинац, очигледно да су те из Крагујевца пустили Којотови спо-овци тј. Вучићеви угузљуби да чапљизгаш овуден против правих и искрених патриота. Мада, успешно те подржава у томе Љотке из канаде. Има нека тајна веза. Море бит'!

Вратимо се теми!
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(03-04-2020, 02:09 PM)Шумадинац Пише:  Омладинац, очигледно да су те из Крагујевца пустили Којотови спо-овци тј. Вучићеви угузљуби да чапљизгаш овуден против правих и искрених патриота. Мада, успешно те подржава у томе Љотке из канаде. Има нека тајна веза. Море бит'!

Вратимо се теми!
.

Има две. Једна у песми групе Бијело дугме а друга у твојој глави.Просветар и ја се удружили против тебе,тако стигао налог из Москве јер смо нас двојица тешки истомишљеници,што може и да се види по усаглашавању наших ставова од кад се сретесмо на овом форуму.Ти бре и не видиш колико си фијукнуо.У свакој ситуацији полазиш од тезе да је онај други луд а да си ти у праву.Кад ти је речено да не подржаваш зунзарске покрете,да не зајебавате народ,да не трошите енергију народа шетајући суботом ко секташи.Сваки пут када си се опредељивао за нешто грешио си а и даље саговорнике ниподаштваш лажним аргументима и "чињеницама" које креираш у бунилу и растројству.И сујетан си до крајње мере а краси те и она истинска примитивна пакост да не кажем злоба.
Одговори

Да наставим овде размишљање,
мени не пада на памет да кажем да су све земље развијене или богате на исти начин.
Наравно да није тако!
А постоје по мени неке људске појаве које подлежу истинктима или интересима које зато постоје код људи у сваком месту и у свако време и не зависе од једног посебног уређења.
Мислим првенствено на корупцију.
Италија је на пример широко искорумпирана земља, и ми нисмо никада били под комунистичким властима (барем не национално). Италија је била искорумпирана у време монархије, у време фашизма и у време републике. Можда је некада било горе, али свакако увек тога има. Неки старци су некада причали да у време Мусолинија тога није било. Реално корупција је била и тада. Штавише, Италија је основана корупцијом, када су Пјемонтези искорумпирали неке војсковође Јужне краљевине, како би издали свог легитимног краља. Дакле, то је почетан грех.
Мени је испало смешно а и неприхватљиво то када сам сазнао да у Србији европске институције организују скупове како би раширили законитост/легалитет, а у тим скуповима учествују и италијански правници и судије. У таквим приликама каже се „Лекару, излечи најпре самог себе!“.
Ко ће да вас искупи од корупције? Италија? Европске институције које су саме искорумпиране? Карла дел Понте?
По том питању да људи добијају фотеље захваљујући партијским везама, па чак када је реч о научним установама, тога има широко и на полуострву. Заиста то је један разлог зашто млади научници и истраживачи лако напуштају земљу. Тај феномен називају „побег мозгова“. Други разлог за то је да се у Италији улаже за научну истрагу мање него у другим земљама, зато земља заостаје у многим пољима.
Претпостављам да је тако мање-више у свим земљама медитеранске Европе, па дакле не кажем да је свугде исто, у северној Европи је сигурно боље, то стоји, али да ми неко каже да је код њих све чисто, истинктивно би одбио да олако верујем у то. Овако размишљају левичари који мисле да западно и северно од Алпа све је лепо, савесно и поштено и ми морамо да се поуздамо у Европу.
Додуше, да ли сви ти дипломати који су имали везе са Косовом, Карл Билт, Јенсен-Педерсен, Ханс Акеруп, Марти Ахтисари, да ли нису скандинавци? Да ли су се на том делу показали као поштени људи?
Једном сам гледао документарац о убиству бившег шведског премијера Улофа Палмеа половином 80-их. Према ономе изгледа да је то била страшна завера коју су наредили моћници те земље, убиство су извршили неонацисти а полиција их је покрила.
Одговори

У праву си Лука. Имам утисак да што је човек више на истоку то више мисли да је на Западу боље и честитије. Наравно кад се коло заустави на САД они не мисле да је у Азији и Русији боље. Креза
Мене то о корупцији исто подсећа на Француску. То је посебно уочљиво на југу на обалу Средоземља, где се час посла парцела на којој по општинском декрету није за некретнине постане парцела за изградњу некретнине. То је уочљиво јер када после зиме се дешавају редовно велике поплаве које носе цела села, један од разлога је превише бетонирано подручје.
Кад смо код корупције, Француска до пре можда 20 година није имала закон о финансирању политичких странака, па су све фирме које су добијале послове у општини, региону, држави уплаћивале на црно у фонд политичких странака како би подржале тог или другог кандидата.

Иначе оно што рекох у вези Сороша да се први пут 2018-е и 19-е појавили критички чланци у неком часопису у Француској, то су ови наслови. Наравно први је изазвао мало протеста од његових плаћеника, други много мање, да не кажем тишину у општу јавност сем опредељених на десно.
[Слика: Doc-Scann-0010100029.jpg]

[Слика: VA4343-P001.jpg]

Слобода или Смрт!
Одговори

.
(03-04-2020, 10:27 AM)Коста Пише:  
(03-04-2020, 08:17 AM)Бенито Пише:  Запад, сходно својој култури, али и нечијој агенди, дозвољава да се пише и нешто што се није догодило, чиме руше кредибилитет сопствене државе, што је несхватљиво.

Какви несхватљиво. Па зар си заборавио Рачак, Маркале, стотине хиљаде силованих муслиманки од Срба и тако даље?

Ја никоме не верујем ако није могуће укрстити изворе информација. А у Њујорку, па да ли си ти способан да избројиш 1.000 људи да се нађеш у некој средини? Ја јок, тако да су манипулације могуће свуда, па и тамо где је (наводна) слобода говора.
.
(03-04-2020, 10:58 AM)Бенито Пише:  Ниси ме разумео. Несхватљиво ми је да пишу против сопствених интереса.

Дакле, увећавају број жртава, на разне начине, а највише због тога што је њима несхватљиво и неприхватљиво да смање слободу говора.

Ствара се општа какофонија, која води директно у панику, која одговара само медијима, који увећавају своју добит.

У Кини је потпуно супротан систем. Тамо влада цензура, што омогућава несагледиву манипулацију информацијама. Наравно, у корист Кине и њихових компанија из разних области привреде.
.
ПС што се тиче Рачка, Маркала и слично, ради се о сасвим другој појави.

То је класична обавештајна делатност, коју обично обавља војно-обавештајна служба, најчешће замаскирана кроз цивилни сектор, зарад својих ратних интереса.

Нема баш много везе са овом конкретном ситуацијом. Једина би веза била када би се они сада ангажовали да ситуацију у Кини прикажу гором него што јесте. Али, очигледно је да Трамп то неће урадити, јер је створио другачије приоритете америчке спољне политике.

Шта да кажемо....Ово резоновање Гос'н Бенита могло би да се опише једино као као "Reverse conspiracy theory", тј. супротно од класичних Теорија завере о скривеној моћи неких закулисних сила, ова ОБРНУТА ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ покушва да све геополитичке појаве у свету угура у већ припремљену фијоку тврдећи да НЕ ПОСТОЈИ никва Теорија завере но да је рецимо, деловање интересних група које постоји СТОЛЕЋИМА баш у најтрулијем делу ТРУЛОГ ЗАПАДА (Владика Николај), само плод маште неких бизарних ликова!

Ну шта'ш....ако Бенито хоће да верује да су Рачак, Маркале, Сребреница, селективно тровање шифтара и слична ПРЕТЕРАНА УВЕЋАВАЊА жртава потурица и шифтара, "класична обавештајна делатност, коју обично обавља војно-обавештајна служба зарад својих ратних интереса" а да су ПРЕТЕРАНА УВЕЋАВАЊА жртава корона-вируса "несхватљиви" гафови Државе САД, онда нека у то верује...слобода вероисповести, шта'ш...

Међутим!

Добар део обавештених Американаца бар пола века, одкако МИ то пратимо, ВЕРУЈЕ јер ЗНА, НА ОСНОВУ РЕЛЕВАНТНИХ ЧИЊЕНИЦА И ПОДАТАКА, да силе које су ВЛАСНИЦИ речених медија који шире ту "несхватљиву" пропаганду, не припадају Држави и ВЕЋИНСКОМ (У суноврату опадања) НАРОДУ који је основао Државу (Државе) САД, за своје потребе и дугорочне геополитичке циљеве, но да исти медији служе интересима једне ДРЖАВЕ У ДРЖАВИ, коју Бата Доналд јавно и неустрашиво назива ДУБОКА ДРЖАВА и ВАШИНГТОНСКА МОЧВАРА КОЈУ ВАЉА ИСУШИТИ, и која има дугорочне геополитичке интересе који су НЕПРИЈАТЕЉСКИ и СУПРОТСТАВЉЕНИ интересима САД.

Ту ДРЖАВУ у ДРЖАВИ бели Американци поодавно познају као ZOG (Zionist Occupation Government)!

Ја сам до скора веровао да су временом речени ВЛАСНИЦИ медија у Чемерици променили свој ДНК и да сад маса следбеника углавном припада њиховој идеологији само идејно јер су тако васпитани и одгојени, ама током ове трогодишње хајке на Трампа уверисмо са да скоро СВИ, СВИ, СВИ...главни играчи још увек припадају истој раси!

Међутим!

О овоме је ЗАБРАЊЕНО говорити тамо где постоји "слобода говора"Кидање јер, као што јавно (по сећању) рече Рудолф Ђулијани неки дан "ако се само помене име Сороша одма'сви медији у хору урлају на антисемитизам"!

Ми такође схватамо да млађи људи који поседују нека добра диљем планете па и у NOVOSRBU, оправдано страхују да јавно изнесу ове чињенице ну ми, на крају пута овамо доле, страхујемо само и једино за своју Душу кад се пред лице Господа стане!

Па зато и завршавамо са:

Ми рекосмо, по пустињи викасмо, ма Душу спасисмо!

Ваистину!

(04-04-2020, 12:36 AM)Коста Пише:  У праву си Лука. Имам утисак да што је човек више на истоку то више мисли да је на Западу боље и честитије. Наравно кад се коло заустави на САД они не мисле да је у Азији и Русији боље. Креза

Мене то о корупцији исто подсећа на Француску. То је посебно уочљиво на југу на обалу Средоземља, где се час посла парцела на којој по општинском декрету није за некретнине постане парцела за изградњу некретнине. То је уочљиво јер када после зиме се дешавају редовно велике поплаве које носе цела села, један од разлога је превише бетонирано подручје.

Ево сличног искуства одавде и то из прве руке! У биро за који смо радили долазио је почесто представник инвеститора на разговоре о једном пројекту. Једног дана. пред одлазак на посао седнемо на кафу, отворимо новине кад оно....вест да је речени господин погинуо, подметнуло му бомбу под кола па је полиција скупљала парчиће његове личности са оближњег дрвећа!

Шта се догодило? Па речени господин је учествовао у подмићивању неких фактора за неки други велики пројекат у неком предграђу. Тамо је по урбанистичком плану било предвиђено да са једне стране аутопута буде нискоградња, породичне зграде, а са друге високе зграде од по 15 и више спратова са великом густином.

Дакле тај човек, тј. они иза њега у сенци, су најпре покуповали то земљиште па затим подмитили неке урбанисте да НАУЧНО и ПРОФЕСИОНАЛНО (к'о свезнајући доктори којима овуден метанише ваксер овдашњи Шумадрипац), убеде градске оце да из неких јаких урбанистичких рзлога аутопут мора баш на месту где је речени господин покуповао земљу, да скрене и направи неки лук тако да земљиште које је до јуче било предвиђено за нискоградњу одједном постане 100 пута скупље јер сад ту може да се иде и до 15 спратова!

Човек није испоштовао поделу неких пара некоме и...БУМ...крај његове приче а и приче о поштењу и чедности Кидање Гњилежног Запада!

Паметном доста!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним