Поруке: 1,290
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
309
Пешчани.к и остали медији те унијатске провенијенције су баш оплели по споменику претходних дана а између редова се врло лако уочи да им је естетика последњи проблем. Заиста не могу ни да се потруде да сакрију колико им смета симболика Стефана Немање.
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
Прво о споменику.
Не знам како ће изгледати такав споменик, такве величине, на таквоме месту. О томе ћу писати када га будем видео. Природно је да оснивач модерне српске државе има споменик. Колико ја знам то је први његов споменик. И природно је да тај споменик буде на почетку Немањине улице. Која иде све до Славије и улице Светога Саве, да би се на крају тај природни ток природно улио у Храм.
Да се ја питам, као што није случај, ја бих срушио споменик Незнаном јунаку на Авали. И ту, баш на том месту, поставио бих споменик Стефану Немањи, који би био висок не 23 метра, него целих 230 метара. Уз добро осветљење, видео би се на југу до Хиландара, а на северу све до Сент Андреје. То у случају да је Земља округла. Ако је Земља равна плоча - видео би се у целоме свету. За овај споменик би споменик Христу Спаситељу у Рију био права дечја играчка.
А сада о "спомениику".
Постоје битне и небитне теме. И постоји спиновање. То раде спин доктори. По мени су и Кустурица и Горан Марковић спин доктори. Ту су школу учили ономад у Прагу. Један у односу на другог имају супротан спин. И то је сасвим у сагласју са Паулијевим принципом искључења. Шта хоћу да кажем? Код нас су на власти стари глобалисти (читај комунисти) који спроводе налоге нових глобалиста (читај неолиберала). Сада је кључно питање: како ћемо се одности према болести коју зову "корона", "ковид 19" или како већ. Да ли је то вирус, бактерија или отров? Ако је вирус - да ли је вештачки? Како се преноси? Зашто тешке упале плућа имају и позитивни и негативни пацијенти? Да ли треба да носимо маске? Да ли деца треба да пишке у току часова, а да им буде забрањен излазак у току одмора? Да ли треба да игноришемо све остале болести осим ове? Да ли треба да остатак живота проведемо заточени у својим становима и кућама?
Лако ћемо за споменик, њега једног дана можемо и да преместимо. Споменик оставимо спин докторима.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 505
Теме: 0
Придружен: Mar 2020
Углед:
9
Мала дигресија када је већ поменут споменик Незнаном јунаку. Краљ Александар је у повељи коју је положио у темеље написао да је споменик посвећен Српском незнаном јунаку, а унутра је након завршетка изградње постављен православни крст којег су уклонили комунисти након "ослобођења".
Поруке: 505
Теме: 0
Придружен: Mar 2020
Углед:
9
Док се људи попут Марка Видојковића представљају као опозиција овај режим ће вечно опстајати
Сведоци смо да је пре неколико дана објављен ауторски текст Марка Видојковића који је говорећи о споменику Стефану Немањи објашњавао како оснивач средњовековне српске државе и његов син Свети Сава седе у паклу раме уз раме са Хитлером, Павелићем и самим ђаволом. И овај кретенизам не би био толики проблем да се Видојковић не представља као заклети опозиционар и борац против режима.
Шокира чињеница да човек који се назива писцем не може да разуме једну просту чињеницу а то је да се не може користити савремени морални апарат и на тај начин тумачити историју. За њега је вероватно и Његош за пакао јер је писао о истрази потурица. Потребно је разумети да свако време има свој морални кодекс и немогуће је из угла овог века просуђивати о далекој историји.
Невероватно је колико људи који се бусају у груди како су аутентична и правоверна опозиција заправо ударају овај режим само тамо где не могу да му нанесу баш никакву штету и својим изјавама и свакодневним сукобима само крње ионако скроман корпус опозиционих бирача. Не видим да се ико на овој планети одриче своје историје, идентитета и утемељивача своје државности, а мало ко се том истом историјом може поносити као Срби.
На протеклим изборима расуто је више од 20% гласова национално настројених бирача и препуштено 50 посланичких места политичким аждајама које једу ову државу и њену будућност. На нама свима, који смо у овом процесу учествовали, предстоји мало времена да промислимо да ли је можда време за једну модерну, националну листу за предстојеће председничке, београдске а брло вероватно и парламентарне изборе. Избори у Црној Гори показаће да само јаки политички блокови могу изборити промене. Само овај пут целокупан наопаки поредак мора пасти да би Србија преживела.
Поруке: 10
Теме: 3
Придружен: Jan 2019
Углед:
16
С обзиром да су споменици баш "моја" тема, ево, и овде ћу најпре поновити једно своје недавно размишљање:
Читајући последњих месеци разноразне примедбе на споменик Стефану Немањи, а, с обзиром на то колико се темељно већ годинама бавим тематиком споменика (нико их није пописао, фотографисао и забележио толико о тако као ја до сад 1953 само у Београду (БЕОГРАДСКИ СПОМЕНАРНИК, тротомна за сад монографија)), дакле, одлично знајући какви су контексти пратили подизање већине њих, само се питам: шта је то у људима што их тера да се толико упуштају у осуде, судове, замерке, примедбе, а све тако, са стране, и без реалне могућности утицаја на предмет... А још и док сам споменик у целини, и на месту нису ни видели...
Дакле, хајде прво барем да сачекамо да га поставе....
Иначе, такође, због свега реченог, ја се прво увек радујем новоме споменику, поготово кад га добија личност која га до сада није имала.
Дужни смо споменике заправо још многим заслужним Србима, и пријатељима Срба. А неким чак и улице.
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
(27-08-2020, 07:25 PM)ОРЈУНА Пише: Сведоци смо да је пре неколико дана објављен ауторски текст Марка Видојковића који је говорећи о споменику Стефану Немањи објашњавао како оснивач средњовековне српске државе и његов син Свети Сава седе у паклу раме уз раме са Хитлером, Павелићем и самим ђаволом.
Нисам читао тај текст. Да ли је објаснио зашто седе у паклу?
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 7,047
Теме: 39
Придружен: Aug 2013
Углед:
167
.
Не знам...мис'им се дал'да се ми као водоинсталатер (додуше високо-квалификовани), уопште јављамо на ову тему код таких ауторитета!
Нарочито се Гос'н Самарџић прославио са оним спомеником од аутора "Свирам Титу-свир'о сам и Дражи, коме требам нека ме потражи", због кога ми заглависмо на Карибе још једаред уместо да се појавимо тамо да оплевимо гробове Предака и припалимо коју воштаницу у Цркви у Ивањици!
Иначе за убацивање комуно-сатанизма у све и свашта погледајте нашу тему ођекаре:
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-komun...-pozitivno
EX ORIENTE LUX!
ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Споменик код негдашње железничке станице који се диже у част Стефана Немање (лажно му приписују титулу твораца средњовековне Србске државе), овековечиће хир једног диктатора. Наиме, поменути споменик треба да сакрије лоповлук који је учињен када се железничка станица и цела Сава Мала отела од народа да би болесник који је председник Србије, све са братом и пајтосима, подигао "Београд на води".
Прича о споменику потиснуће причу о железничкој станици која је затворена после 130 година, тако да, Београд је једини град у свету који нема железничку станицу. Затворена је да би профитирала багра која је приватизовала целу државу.
Но, да се вратимо самом споменику, односно Стефану Немањи...
Бојим се да нам неко опет уваљује циглу. Чуј, Стефан Немања творац Србске државе?! Па неће бити. Јел Србије и Срба било пре Немањића? Јесте!
Где су живели ти Срби?
Јесу ли имали неку насеобину - град можда?
Или ће бити да су управо Срби попут Хуна доперјали у равнице Подунавља и, тек тако, свидело им се ту па разапели шаторе...
А онда се ето појављује "миропомазаник божији" све са круном и ствара Србију.
Немојмо бити смешни.
На крају, јел опет неки "Вук" да нам краде историју?
Поруке: 1,185
Теме: 8
Придружен: Feb 2019
Углед:
252
Како сад возови иду за Панчево кроз метро?