Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Interviju Princa Vladimira Karadjordjevica

Interviju Princa Vladimira Karadjordjevica za Crkveni Radio Eparhije Sumadijske "Radio Zlatousti".

Voditelj: Vase Visocanstvo koja je vasa domovina?

Princ Vladimir Karadjordjevic: Bez sumnje to je Srbija, rođen sam u Londonu i veoma sam zahvalan Velikoj Britaniji za sve što koji mi je pružila ali na kraju u mom srcu i mojoj duši ja pripadam Srbiji, ja jesam Srbin iako ne govorim najbolje srpski.

Voditelj: Kako bi ste u nekoliko rečenica opisali Vaše Srpsko poreklo i kako bi nam približili lik i delo Vašeg oca.

Princ Vladimir Karadjordjevic: Ne možete to reći u nekoliko rečenica. Moji koreni potiču od Karađorđa. Smatram da moja snaga potiče od sećanja na svog oca, on je živeo i umro za Srpski narod. On nikada nije gubio uverenje da će Srbija ponovo postati Ustavna Monarhija. Tečno je pričao srpski i znao je istoriju od A do Š.

Ponosan sam sto sam njegov sin i bio bih srećan ako bi uradio samo 10% onoga sto je uradio moj otac za života.

Voditelj: Dobre i lose strane Vaše titule?

Princ Vladimir Karadjordjevic: Nema zaista loše strane ali ima teže strane. Dobro strana je ponos i čast da pripadate porodici koja je uradila nešto veliko za Srbiju. Da znate da u vašim venama teče krv Kralja Aleksandra I , Kralja Petra I i to je jedno veliko osecanje ponosa. Teško je to sto nisam u mogućnosti da koristim titulu i zaista pomognem Srpskom narodu. Još uvek živim kao izbeglica izvan Srbije i u Srbiji još uvek nemamo kuću.

Kao i za mnogo ljude u Srbiji, tako i za mene nije nista reseno u vezi sa restitucijom.

I to su poteškoće sa kojima se suočavam.

Voditelj: Sta je po vama stub Srpskog društva?

Princ Vladimir Karadjordjevic Na prvom mestu vera u Boga, pod dva porodica i kumstvo kao i vera u sebe.

I kao narod treba da verujemo u sebe, mozda ta borba ponekad izgleda bezizlano ali ako verujete na kraju uvek pobedite. Sve je to u osnovi Srpskog drustva.

Voditelj: Koliko poznajete Srpsku kulturu i tradiciji, i koliko je poštujete?

Princ Vladimir Karadjordjevic Verovatno poznajem malo u odnosu na nekoga ko ceo svoj život živi u Srbiji ali stalno učim što je više moguće. Smatram da dosta znam od 1389 godine, pa do 1999 godine. Upoznat sam sa većinom bitnijih istorijskih događaja. Što se tiče kulture smatram da je Srpska kultura sigurno jedna od najznačajnih kultura u Evropi. I nasa kultura je veoma dragocena.

Voditelj:Vas deda je napravio Jugoslaviju, po mnogima to je za Srpski narod bila greška. Šta Vi mislite o tome?

Princ Vladimir Karadjordjevic:Jugoslavija nije bila greška ali nije bila ni uspeh kakav je trebao da bude, kakav je Kralj nameravao da bude. Bilo da ljudi to žele danas da priznaju ili ne, u ono vreme to su želele sve republike bivše Jugoslavije. Uključujući i Hrvatsku. Međutim fašistički deo Hrvatske poplulacije želeo je od samog starta smrt Jugoslavije. Na žalost posle ubistva mog dede Kralja Aleksandra u Marseju bilo je savrseno tlo za uništenje Jugoslavije. Naravno od onih koji su od samog starta bili protivnici iako su bili u malom broju pokušavali su sebe da prikažu kao većinu.

VoditeljКезa li je istina da osim Princa Đorđa niko od Karađorđevića nije oženio Srpkinju i šta Vi mislite o tome?

Princ Vladimir Karadjordjevic Da, mislim da je to istina. Princ Đorđe je poslednji Karađorđević koji je oženio Srpkinju. Lično smatram da su Sprkinje fenomenalne, i ja to ne moram da govorim dovoljno je samo da pogledate istoriju koja će vam to dokazati. Ironija je ta da brak sa ženama druge nacionalnosti nije antisrpska stvar, već iz mnogo razloga politička stvar. Ako pogledate Britansku Kraljicu Viktoriju ona je decu venčala u svakom delu sveta a sve je to bilo sa razlogom da bi se izbegla neprijateljstva i ojačale veze. Karađorđevići nisu bili u tolikoj meri politički prisiljeni da ostvaruju i političke brakove ali su okolnosti bile takve da su se ženili ženama drugih nacionalnosti. A posle II Svetskog rata po prirodi stvari su ženili žene drugih nacionalnosti jer nisu ni bili u mogućnosti da žene naše žene pošto su bili u izgnanstvu.

Voditelj: Šta je za Vas Kosovo i Metohija?

Princ Vladimir Karadjordjevic Ne može u 5. sekundi da se sve to objasni ali ako bih rekao da je Jerusalim za Jevreje ono što je Kosovo za mene, ne bih dovoljno naglasio važnost. Nije moguće pričati o Srbiji bez Kosova! Ako kažemo da je Kosovo Srbija zvuči vrlo romantično ali je i vrlo istinito! I to ne proizilazi iz istorije, iz istorijskih knjiga, romantičnih novela ili sl. to proizilazi iz UN rezolucije 1244 i ta rezolucija je narušena u mnogim tačkama.

Suvišno je reći da je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane Albanskih Vlasti u Prištini apsolutno nelegalno!

Da, jesu ih priznale 22 države u EU kao i mnoge države van EU ali to i dalje ne čini legalnim njihov postupak , oni nemaju mogućnost da proglase legalno nezavisnost.

Voditelj: Da li Srbija treba da ide ka EU i pod kojim uslovima?

Princ Vladimir Karadjordjevic Smatram da EU ima dosta toga da ponudi Srbiji, ali da malo okrenemo stvari i Srbija ima mnogo da ponudi EU. Srbija jeste srce Evrope, i to nije nacionalistička izjava već je to prosto geografski tako. Te ako je Srbija stabilna, stabilno je srce Evrope! Na kraju krajeva, EU je nešto za šta se moraju odlučiti građani Srbije i narodu se mora dati šansa da izabere.

Ali ja se na kraju zapitam koliko košta da Srbija uđe u EU? Što se mene lično tiče ako je cena Kosovo, Raška, Vojvodina onda gospodo NE HVALA!

No, opet kažem o tome treba da odluči Srpski narod!

https://www.facebook.com/notes/princ-vla...7965808590
Одговори

Тај исти је љубио папи руку, има и снимак

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним